x

ΑΜΕΡΙΚΗ

Η αποψίλωση δασών στον Αμαζόνιο χειρότερη των τελευταίων 15 ετών

21 Νοεμβρίου 2021

ΡΙΟ ΝΤΕ ΤΖΑΝΕΪΡΟ. Η περιοχή που αποψιλώθηκε στον Αμαζόνιο της Βραζιλίας έφτασε σε υψηλό 15 ετών μετά από άλμα 22% από το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν την Πέμπτη.

Το σύστημα παρακολούθησης Prodes του Εθνικού Ινστιτούτου Διαστημικής Ερευνας έδειξε ότι ο βραζιλιάνικος Αμαζόνιος έχασε 13.235 τετραγωνικά χιλιόμετρα τροπικού δάσους στη 12μηνη περίοδο αναφοράς από τον Αύγουστο του 2020 έως τον Ιούλιο του 2021. Αυτό είναι το μεγαλύτερο κομμάτι από το 2006.

Το υψηλό 15ετίας έρχεται αντιμέτωπο με τις πρόσφατες προσπάθειες της κυβέρνησης Μπολσονάρο να στηρίξει την περιβαλλοντική της αξιοπιστία, έχοντας κάνει ανοίγματα στην κυβέρνηση του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και προωθώντας τη δέσμευσή της να τερματίσει την παράνομη αποψίλωση των δασών στη Σύνοδο Κορυφής των Ηνωμένων Εθνών για το Κλίμα στη Γλασκώβη. Η έκθεση της Διαστημικής Υπηρεσίας, που κυκλοφόρησε την Πέμπτη, έχει ημερομηνία 27 Οκτωβρίου, πριν ξεκινήσουν οι συνομιλίες στη Γλασκώβη.

Ο βραζιλιάνικος Αμαζόνιος δεν είχε καταγράψει ούτε ένα έτος με περισσότερα από 10.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα αποψίλωσης των δασών σε πάνω από μια δεκαετία πριν ξεκινήσει η θητεία του Ζαΐρ Μπολσονάρου, τον Ιανουάριο του 2019. Μεταξύ 2009 και 2018, ο μέσος όρος ήταν 6.500 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Εκτοτε, ο ετήσιος μέσος όρος εκτινάχθηκε στα 11.405 τετραγωνικά χιλιόμετρα και το σύνολο των τριών ετών είναι μια περιοχή μεγαλύτερη από την πολιτεία του Μέριλαντ.

«Είναι ντροπή. Είναι έγκλημα», δήλωσε στο «Associated Press» ο Μάρτσιο Αστρίνι (Marcio Astrini), εκτελεστικός γραμματέας του Climate Observatory, ενός δικτύου περιβαλλοντικών μη κερδοσκοπικών οργανώσεων. «Βλέπουμε το τροπικό δάσος του Αμαζονίου να καταστρέφεται από μια κυβέρνηση που έκανε δημόσια πολιτική της την καταστροφή του περιβάλλοντος».

Ο Μπολσονάρο ανέλαβε τα καθήκοντά του με υποσχέσεις για την ανάπτυξη του Αμαζονίου και απορρίπτοντας την παγκόσμια κατακραυγή για την καταστροφή του. Η κυβέρνησή του έχει υποτιμήσει τις περιβαλλοντικές αρχές και έχει υποστηρίξει νομοθετικά μέτρα για τη χαλάρωση της προστασίας της γης, ενθαρρύνοντας τους αρπαγείς γης. Αυτή την εβδομάδα σε ένα συνέδριο στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα για την προσέλκυση επενδύσεων, είπε στο πλήθος ότι οι επιθέσεις στη Βραζιλία για αποψίλωση των δασών είναι άδικες και ότι το μεγαλύτερο μέρος του Αμαζονίου παραμένει παρθένο.

Το υπουργείο Περιβάλλοντος της Βραζιλίας δεν απάντησε αμέσως σε ένα email του «AP» που ζητούσε να σχολιάσει τα δεδομένα του Prodes που έδειχναν μεγαλύτερη αποψίλωση των δασών.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.  Αφού είδε μία ανησυχητική έξαρση βίας κατά τη διάρκεια των πρώτων τριών εβδομάδων της θητείας του, ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης Ερικ Ανταμς ανακοίνωσε ότι η πόλη θα εντείνει τις προσπάθειες για την κατάσχεση παράνομων όπλων και την καθιέρωση ενός πολυεπίπεδου σχεδίου για την αντιμετώπιση του εγκλήματος.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Πολιτική

NΕΑ ΥΟΡΚΗ. Η κρίση στην Ουκρανία δύσκολα θα φύγει, καθώς πρόκειται για μία αναμέτρηση δύο κοσμοθεωριών που θα μπορούσε να αναστατώσει την Ευρώπη.

Αμερική

ΤΑΜΠΑ, ΦΛΟΡΙΔΑ - Μια μέρα πριν, είχε παραπονεθεί ότι δεν αισθανόταν καλά, γιατί δεν μπορούσε να αναπνεύσει.

Αμερική

Ο χρόνος που πριν λίγο έφυγε, το 2021, πήρε μαζί του και πολλούς ομογενείς άνδρες και γυναίκες στο μεγάλο στερνό ταξίδι που είναι μονόδρομος και δεν έχει γυρισμό.

ΒΙΝΤΕΟ

Ο χιονιάς επισκέφθηκε το κέντρο της Αθήνας (Βίντεο του «Ε.Κ.»)

ΑΘΗΝΑ. Μπορεί η κακοκαιρία «Ελπίς» να προκάλεσε σοβαρά προβλήματα στην πρωτεύουσα της Ελλάδας, η πρωτόγνωρη αυτή επίσκεψη, ωστόσο, του χιονιά χάρισε και όμορφες εικόνες.

«Τι χαζός σκύλας γιος»! Ο Μπάιντεν βρίζει με ανοικτό μικρόφωνo δημοσιογράφο του «Fox News» (Vid)

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Γκάφα ή ηθελημένο ξέσπασμα; Ο Τζο Μπάιντεν έβρισε χθες Δευτέρα δημοσιογράφο καθώς αποχωρούσε πλήθος εκπροσώπων του Τύπου έπειτα από εκδήλωση στον Λευκό Οίκο.