x
 

Γενικά Νέα

Η Αρχιεπισκοπή επιχειρεί να δώσει εξηγήσεις για τον Αγιο Δημήτριο Αστόριας

ΒΟΣΤΩΝΗ. Με ανακοινωθέν που έστειλε η Αρχιεπισκοπή μόνο στην αγγλική γλώσσα, αργά το εσπέρας της Τετάρτης 3 Μαΐου 2023, για την κοινότητα του Αγίου Δημητρίου Αστόριας, με τη διευκρινιστική σημείωση «εκ μέρους της Ελληνικής Ορθόδοξης Κοινότητας της Αστόριας» (On Behalf of the Hellenic Orthodox Community of Astoria) επιχειρεί να δώσει δικαιολογίες και εξηγήσεις για τους τριγμούς που δημιουργήθηκαν από τον εκδιωγμό του προέδρου του κοινοτικού συμβουλίου Στέφανου Θωμάτου και ετέρων μελών του κοινοτικού συμβουλίου. Δίνεται η εντύπωση ότι το ανακοινωθέν γράφτηκε και δημοσιοποιήθηκε από την Κοινότητα του Αγίου Δημητρίου, χωρίς ωστόσο να φέρει τις υπογραφές του ιερατικού προϊσταμένου Ανάργυρου Σταυρόπουλου και των διορισθέντων προέδρου και μελών του συμβουλίου.

Υπενθυμίζεται ότι ο εκδιωγμός τους έγινε με ένα απλό ηλεκτρονικό μήνυμα -e-mail– που έστειλε ο π. Ηλίας Βίλλης, πρωτοσυγκελεύων της Αμεσης Αρχιεπισκοπικής Περιφέρειας εκ μέρους του Αρχιεπισκόπου Ελπιδοφόρου επικαλούμενος την παράγραφο τρία (C) των Ομοιόμορφων Κανονισμών των Κοινοτήτων.

Στο ανακοινωθέν, ανάμεσα στα άλλα, αναγράφονται και τα εξής: «Η Ελληνική Ορθόδοξη Κοινότητα της Αστόριας, αποτελούμενη από τον Καθεδρικό του Αγίου Δημητρίου και την εκκλησία των Αγίων Αικατερίνης και Γεωργίου και την Αρχιεπισκοπική Περιφέρεια της Ελληνικής Ορθόδοξης Αρχιεπισκοπής Αμερικής, έχει ανακοινώσει προηγουμένως πως υπάρχουν αναρίθμητα θέματα τα οποία έχουν προκαλέσει στον Αγιο Δημήτριο σημαντική βλάβη στη διάρκεια αρκετών περασμένων ετών».

Αναφέρεται επίσης πως «συμφωνήθηκε από όλα τα μέρη η ανάθεση σε ανεξάρτητους οικονομικούς συμβούλους να ελέγξουν τα βιβλία της κοινότητας, του σχολείου και του ανοικοδομούμενου κτιρίου. Το κόστος των οικονομικών συμβούλων θα το καταβάλει η Αρχιεπισκοπική Περιφέρεια. Οταν ολοκληρωθεί ο έλεγχος τα αποτελέσματα θα δημοσιοποιηθούν».

Ακόμα, στο ανακοινωθέν αναγράφεται ότι «η Αρχιεπισκοπική Περιφέρεια έχει λάβει αρκετά μέτρα για την αντιμετώπιση των θεμάτων… και στα οποία συμπεριλαμβάνονται: 1) προκαταβολή του μισθού ενός εκ των ιερέων μας για πολλούς μήνες και 2) να επιτρέψει στον Αγιο Δημήτριο να μην καταβάλλει στην Αρχιεπισκοπική Περιφέρεια για το περισσότερο διάστημα του 2022 και 2023 την οικονομική συνεισφορά του λόγω της οικονομικής του κατάστασης. Επί πλέον η Αρχιεπισκοπή συμφώνησε να εγγυηθεί τη λήψη τραπεζικής πιστωτικής πίστωσης (line of credit) από την δική της Τράπεζα που θα επιτρέψει στην κοινότητα να εκπληρώνει τις καθημερινές της δραστηριότητες συμπεριλαμβανομένων και των μισθών των υπαλλήλων και προμηθευτών της».

Επίσης, ζητούν την υποστήριξη των ενοριτών και ευχαριστούν τον Αρχιεπίσκοπο Ελπιδοφόρο για την Αρχιεπισκοπική του αγάπη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Ανοίγει ο δρόμος για την απόκτηση των μαχητικών F-35 από την Ελλάδα, καθώς ο Ρεπουμπλικάνος αντιπρόεδρος της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας, Τζιμ Ρις, έδωσε το πράσινο φως για την πώληση των πιο προηγμένων αμερικανικών μαχητικών στη χώρα μας.

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ