x

Έχετε συμπληρώσει το όριο δωρεάν άρθρων για αυτόν τον μήνα.
Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στα καλύτερα της ανεξάρτητης ελληνικής δημοσιογραφίας ξεκινώντας από $ 1/εβδομάδα.

 

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Η Αθηναϊκή Ακαδημία τα «είπε» στο Γενικό Προξενείο Τάμπας

ΤΑΜΠΑ. ΦΛΟΡΙΔΑ. Το θέαμα ήταν συγκινητικό! Ηταν παιδιά, από διάφορες χώρες καταγωγής, που τραγουδούσαν με χαρά και ενθουσιασμό στην ελληνική γλώσσα, τα Κάλαντα των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. «Καλήν εσπέραν άρχοντες, κι αν είναι ορισμός σας, Χριστού τη Θεία γέννηση να πω στ’ αρχοντικά σας…».

Για άλλη μια χρονιά, τα παιδιά της Αθηναϊκής Ακαδημίας, του πρώτου ελληνικού ενδιαφέροντος σχολείου τσάρτερ, που ιδρύθηκε στην Αμερική από τον Γεώργιο Πουμάκη, είχαν πάει τη Δευτέρα να πουν τα Κάλαντα, σύμφωνα με την παράδοση, στο Γενικό Προξενείο της Ελλάδος στην Τάμπα. «Χριστός γεννάται σήμερον εν Βηθλεέμ τη πόλη, οι ουρανοί αγάλλονται, χαίρε η φύσις όλη…».

Τραγουδούσαν οι μαθητές της χορωδίας της Αθηναϊκής Ακαδημίας του Κλίαργουότερ, ενώ συγκινημένοι και γεμάτοι αναμνήσεις από τα δικά τους παιδικά χρόνια, άκουγαν ο γενικός πρόξενος, Λουκάς Τσώκος και μέλη του προσωπικού του Γενικού Προξενείου, που τους είχαν υποδεχτεί και τους είχαν ετοιμάσει και τραπέζι με διάφορα γλυκίσματα.

Με ομοιόμορφες στολές, κόκκινα μπλουζάκια και σκούφους Αγιου Βασίλη, οι μαθητές της Αθηναϊκής Ακαδημίας στο ισόγειο του κτιρίου του Γεν. Προξενείου στην Τάμπα. Πίσω, όρθιοι, η Διευθύντρια του Ελληνικού Προγράμματος, Σεβαστή Βαρυτιμίδου και ο δάσκαλος ισπανικών και μουσικός, Βίκτωρ Αρριόλα.
ΕΥΓΕΝΙΚΗ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗ ΑΘΗΝΑΊΚΗΣ ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ

«Τρίγωνα, κάλαντα, γέμισαν παντού, κάθε σπίτι μια φωλιά, του μικρού Χριστού, τρίγωνα κάλαντα μες στη γειτονιά, ήρθαν τα Χριστούγεννα κι η Πρωτοχρονιά…». Και ακολούθησαν τα εορταστικά τραγούδια, «Ρούντολφ, το ελαφάκι», «Ο Αη Βασίλης πάλι θα ‘ρθει» και το φημισμένο και πολύ αγαπημένο, «Carol of the Bells» σε ισπανική και ελληνική διασκευή.

Το πανύψηλο χριστουγεννιάτικο δέντρο, που ήταν δίπλα στους μαθητές, στο ισόγειο του κτιρίου του Γενικού Προξενείου, όπου έγινε η εκδήλωση, αλλά και οι άλλες εκεί πολύχρωμες διακοσμήσεις, δημιουργούσαν μια επίκαιρη εορταστική ατμόσφαιρα.

Στη γιορτή έδωσε το «παρών» της και η Αναπληρώτρια Συντονίστρια Εκπαίδευσης, Παναγιώτα Πεχλιβανίδου, το γραφείο της οποίας είναι στο Γενικό Προξενείο της Ελλάδος στη Ν. Υόρκη, η οποία είναι αρμόδια για θέματα Παιδείας, στη Βόρειο και Νότια Αμερική. Με ζωηρό ενδιαφέρον άκουσε τα παιδιά της Ακαδημίας και δεν έκρυψε τον θαυμασμό της.

Μεταξύ των παραγόντων που παραβρέθηκαν, ήταν, εκτός από τον Γενικό Πρόξενο και την κ. Πεχλιβανίδου, ο διευθυντής επιχειρήσεων της Ακαδημίας, Αλέκος Βελούδος, η διευθύντρια June Roper, η διευθύντρια του Ελληνικού Προγράμματος, Σεβαστή Βαρυτιμίδου και ο δάσκαλος Ισπανικών και Μουσικής, Βίκτωρ Αρριόλα.

Ευχές για τις γιορτές, εκ μέρους των συμμαθητών της και του σχολείου της, εξέφρασε η μαθήτρια του Γυμνασίου, Γεωργία Ντίνου, λέγοντας τα εξής: «Ελπίδα, γέλιο και χαρά, αγάπη και ευτυχία, να φέρει η γέννα του Χριστού, μα προπαντός υγεία. Για σένα κύρη ήρθαμε, απόψε να τα πούμε, και τα Καλά Χριστούγεννα, για να σου ευχηθούμε. Σ’ αυτό το σπίτι που ‘ρθαμε, καράβια είν’ ασημένια, του χρόνου σαν και σήμερα, να ‘ναι μαλαματένια».

Παραδοσιακά κάλαντα, χωρίς τα σιδερένια τρίγωνα, δεν γίνεται. Στη φωτογραφία, μαθητές της Αθηναϊκής Ακαδημίας, κάτω από το χριστουγεννιάτικο δέντρο. ΕΥΓΕΝΙΚΗ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗ ΑΘΗΝΑΊΚΗΣ ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ

Σε χαιρετισμό του, ο γενικός πρόξενος, κ. Τσώκος, ευχαρίστησε με ενθουσιασμό τους μαθητές και την Ακαδημία, που τηρούν την παράδοση και επισκέπτονται το Γενικό Προξενείο κάθε χρόνο για τα Κάλαντα. Είπε, επίσης, ότι αισθάνεται ιδιαίτερη χαρά κάθε φορά που παρακολουθεί εκδηλώσεις των μαθητών στα σχολεία της Ομογένειας. Επίσης, τόνισε το ενδιαφέρον του για τα σχολεία τσάρτερ ελληνικού ενδιαφέροντος, τα οποία επιτελούν άριστα το καθήκον τους, για τη διατήρηση της ελληνικής γλώσσας, αλλά και τη δημιουργία φιλελλήνων. Τα σχολεία αυτά, πρέπει να υποστηριχτούν και να πολλαπλασιαστούν, πρόσθεσε.

Μήνυμα στην εκδήλωση απηύθυνε τηλεφωνικώς από τη Ν. Υόρκη και η πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνοαμερικανών Εκπαιδευτικών, Στέλλα Κοκόλη. Αφού συνεχάρη τον γενικό πρόξενο κ. Τσώκο, για τη φιλοξενία που πρόσφερε στους μαθητές της Αθηναϊκής Ακαδημίας, τόνισε την προθυμία του να συναντάται με μαθητές και με Ελληνες εκπαιδευτικούς. Επαίνεσε, σχετικά, την πρωτοβουλία του κ. Τσώκου, ο οποίος οργανώνει κάθε χρόνο, εορταστικό δείπνο προς τιμήν των εκπαιδευτικών. Η κ. Κοκόλη συνεχάρη την Αθηναϊκή Ακαδημία για το υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης που προσφέρει.

Με ικανοποίηση αναφέρθηκε και στην Αναπληρώτρια Συντονίστρια Εκπαίδευσης, Παναγιώτα Πεχλιβανίδου, που πρόσφατα ανέλαβε τα καθήκοντά της και ευχαρίστησε το υπουργείο Παιδείας της Ελλάδος για την επιλογή της. Η κ. Κοκόλη ευχήθηκε, ακόμα, στους μαθητές πρόοδο στις σπουδές τους, ενώ συνεχάρη και τους γονείς που επιλέγουν για τη μόρφωση των παιδιών τους τα σχολεία τσάρτερ, ελληνικού ενδιαφέροντος και, γενικά τα ελληνικά σχολεία της Ομογένειας.

Στο τέλος της εκδήλωσης, οι μαθητές πρόσφεραν χειροποίητες ευχετήριες κάρτες στον κ. Τσώκο και στην κ. Πεχλιβανίδου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΒΟΣΤΩΝΗ. Το Ελληνικό Απογευματινό Σχολείο της κοινότητας του Αγίου Νεκταρίου στο Ρόσλιντεϊλ της Βοστώνης γιόρτασε την 50ή επέτειο από της ιδρύσεως του, συνωδά με την εκδήλωση των εξετάσεων της φετινής χρονιάς.

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Εκκλησία

ΒΟΣΤΩΝΗ. Εκλέχτηκε την Παρασκευή 17 Μαΐου 2024 από τη Σύνοδο του Φαναρίου, ο Επίσκοπος Σασίμων Κωνσταντίνος (Μώραλης) Μητροπολίτης Ντένβερ, όπως άλλωστε ήταν αναμενόμενο και όπως είχε εξαγγείλει ο «Ε.

ΑΠΟΨΕΙΣ

Είδε συγχωριανούς του, που τους κρέμασαν στους φανοστάτες της πλατείας της Καλαμάτας.

Πολιτισμός

ΑΘΗΝΑ. Σε μία λαμπρή τελετή με άρωμα Ελλάδας και Γαλλίας παραδόθηκε η Ολυμπιακή Φλόγα το απόγευμα της Παρασκευής στην οικοδέσποινα των φετινών Ολυμπιακών Αγώνων.

ΒΙΝΤΕΟ