x

ΑΠΟΨΕΙΣ

Η χώρα δεν αντέχει άλλο απαγορευτικό

Με την πανδημία στην Ελλάδα (και όχι μόνο) να φουντώνει και πάλι, πολλοί είναι αυτοί που προκρίνουν ως λύση εκ νέου το καθολικό απαγορευτικό (lockdown).

Το μέτρο πράγματι είχε αποδειχθεί αποτελεσματικό τις δύο προηγούμενες φορές που εφαρμόστηκε στην Ελλάδα (την άνοιξη του 2020 και τον χειμώνα του 2020 έως την άνοιξη του 2021). Ιδίως την πρώτη φορά όταν η Ελλάδα κινήθηκε πολύ γρήγορα (πολύ πιο γρήγορα από οποιαδήποτε άλλη χώρα της Ευρώπης) το μέτρο είχε αποφέρει τα μέγιστα αποτελέσματα, με την Αθήνα να αποσπά επαίνους σε διεθνές επίπεδο για τις επιδόσεις της στην αντιμετώπιση της πανδημίας.

Αυτή τη φορά όμως τα πράγματα είναι διαφορετικά. Για την ακρίβεια πολύ διαφορετικά. Κατ’ αρχάς, η χώρα και η ανθρωπότητα γενικά, διαθέτουν όπλο κατά του ιού, το εμβόλιο, κάτι που δεν υπήρχε τις δύο προηγούμενες φορές. Το γεγονός ότι υπάρχουν άνθρωποι που επιμένουν να μην εμβολιάζονται δεν είναι κάτι που πρέπει να προσπερνούμε όταν γίνεται η συζήτηση επί της έξαρσης της πανδημίας. Αυτός ακριβώς είναι ο λόγος που η πανδημία δεν μας έχει εγκαταλείψει και εξακολουθεί να είναι εδώ μαζί μας (ποιος ξέρει ακόμα για πόσο καιρό). Οι κοινωνίες δεν γίνεται να κλείσουν συνολικά εξαιτίας της συμπεριφοράς μικρών μειοψηφιών. Δεν γίνεται οι λίγοι να επιβάλουν ουσιαστικά τη θέλησή τους στους πολλούς.

Υστερα, υπάρχει και μια άλλη παράμετρος εξίσου σημαντική. Οι οικονομίες των χωρών δεν αντέχουν να κλείσουν για μια ακόμα φορά. Ιδίως οικονομίες σαν την ελληνική που κινούνταν μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας έχοντας εξέλθει μόλις από μια δεκαετή σχεδόν κρίση δεν μπορεί ούτε κατά διάνοια να συνεχίσει στο τέμπο των κρατικών επιδομάτων, πολύ απλά γιατί θα καταρρεύσει.

Δεν είναι λοιπόν εμμονική και παράλογη η επιλογή της επιβολής των μέτρων μόνο στους ανεμβολίαστους και όχι καθολικά σε όλη την κοινωνία. Είναι επιλογή που επιτάσσει η κοινή λογική. Η οποία ελπίζουμε ότι στο τέλος θα πρυτανεύσει.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Η πρόοδος της κοινωνίας στις ΗΠΑ και στη Δύση γενικότερα προσμετράται με την ανάπτυξη, τον δείκτη ΑΕΠ, και βεβαίως ανάλογα τις πολιτείες για τις ΗΠΑ και επαρχίες για τα ευρωπαϊκά κράτη.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

Γενικά Νέα

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Με κατάνυξη και ευλάβεια ξεκίνησαν οι ακολουθίες του Πάσχα στον Ιερό Ναό Αγ.

ΒΙΝΤΕΟ

Η φωτιά καίει δασικές εκτάσεις στο Πόρτο Γερμενό και κατευθύνεται προς Μύτικα

ΑΘΗΜΑ. Οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν στην περιοχή, καθιστούν εξαιρετικά δύσκολη την κατάσταση στο Πόρτο Γερμενό.

Μηνύματα Μητσοτάκη προς την Αγκυρα από το Ευρωκοινοβούλιο (Βίντεο)

ΣΤΡΑΣΒΟΥΡΓΟ. Μηνύματα προς το εξωτερικό αλλά και το εσωτερικό ακροατήριο εξέπεμψε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με την ομιλία του σήμερα το πρωί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο.

Συμπλήρωσε τη διεύθυνση του e-mail σου για να γίνεις συνδρομητής

Συμπληρώστε το email σας για να εγγραφείτε - π.χ. abc@xyz.com

Μπορείς να διαγραφείς όποτε το θελήσεις χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο στο δελτίο τύπου μας