x

ΑΠΟΨΕΙΣ

Η χώρα δεν αντέχει άλλο απαγορευτικό

Με την πανδημία στην Ελλάδα (και όχι μόνο) να φουντώνει και πάλι, πολλοί είναι αυτοί που προκρίνουν ως λύση εκ νέου το καθολικό απαγορευτικό (lockdown).

Το μέτρο πράγματι είχε αποδειχθεί αποτελεσματικό τις δύο προηγούμενες φορές που εφαρμόστηκε στην Ελλάδα (την άνοιξη του 2020 και τον χειμώνα του 2020 έως την άνοιξη του 2021). Ιδίως την πρώτη φορά όταν η Ελλάδα κινήθηκε πολύ γρήγορα (πολύ πιο γρήγορα από οποιαδήποτε άλλη χώρα της Ευρώπης) το μέτρο είχε αποφέρει τα μέγιστα αποτελέσματα, με την Αθήνα να αποσπά επαίνους σε διεθνές επίπεδο για τις επιδόσεις της στην αντιμετώπιση της πανδημίας.

Αυτή τη φορά όμως τα πράγματα είναι διαφορετικά. Για την ακρίβεια πολύ διαφορετικά. Κατ’ αρχάς, η χώρα και η ανθρωπότητα γενικά, διαθέτουν όπλο κατά του ιού, το εμβόλιο, κάτι που δεν υπήρχε τις δύο προηγούμενες φορές. Το γεγονός ότι υπάρχουν άνθρωποι που επιμένουν να μην εμβολιάζονται δεν είναι κάτι που πρέπει να προσπερνούμε όταν γίνεται η συζήτηση επί της έξαρσης της πανδημίας. Αυτός ακριβώς είναι ο λόγος που η πανδημία δεν μας έχει εγκαταλείψει και εξακολουθεί να είναι εδώ μαζί μας (ποιος ξέρει ακόμα για πόσο καιρό). Οι κοινωνίες δεν γίνεται να κλείσουν συνολικά εξαιτίας της συμπεριφοράς μικρών μειοψηφιών. Δεν γίνεται οι λίγοι να επιβάλουν ουσιαστικά τη θέλησή τους στους πολλούς.

Υστερα, υπάρχει και μια άλλη παράμετρος εξίσου σημαντική. Οι οικονομίες των χωρών δεν αντέχουν να κλείσουν για μια ακόμα φορά. Ιδίως οικονομίες σαν την ελληνική που κινούνταν μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας έχοντας εξέλθει μόλις από μια δεκαετή σχεδόν κρίση δεν μπορεί ούτε κατά διάνοια να συνεχίσει στο τέμπο των κρατικών επιδομάτων, πολύ απλά γιατί θα καταρρεύσει.

Δεν είναι λοιπόν εμμονική και παράλογη η επιλογή της επιβολής των μέτρων μόνο στους ανεμβολίαστους και όχι καθολικά σε όλη την κοινωνία. Είναι επιλογή που επιτάσσει η κοινή λογική. Η οποία ελπίζουμε ότι στο τέλος θα πρυτανεύσει.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Τζορτζ πρέπει να καταλάβεις ότι η Ουκρανία δεν είναι καν μία χώρα.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Πολιτική

NΕΑ ΥΟΡΚΗ. Η κρίση στην Ουκρανία δύσκολα θα φύγει, καθώς πρόκειται για μία αναμέτρηση δύο κοσμοθεωριών που θα μπορούσε να αναστατώσει την Ευρώπη.

Αμερική

ΤΑΜΠΑ, ΦΛΟΡΙΔΑ - Μια μέρα πριν, είχε παραπονεθεί ότι δεν αισθανόταν καλά, γιατί δεν μπορούσε να αναπνεύσει.

Αμερική

Ο χρόνος που πριν λίγο έφυγε, το 2021, πήρε μαζί του και πολλούς ομογενείς άνδρες και γυναίκες στο μεγάλο στερνό ταξίδι που είναι μονόδρομος και δεν έχει γυρισμό.

ΒΙΝΤΕΟ

Ο χιονιάς επισκέφθηκε το κέντρο της Αθήνας (Βίντεο του «Ε.Κ.»)

ΑΘΗΝΑ. Μπορεί η κακοκαιρία «Ελπίς» να προκάλεσε σοβαρά προβλήματα στην πρωτεύουσα της Ελλάδας, η πρωτόγνωρη αυτή επίσκεψη, ωστόσο, του χιονιά χάρισε και όμορφες εικόνες.

«Τι χαζός σκύλας γιος»! Ο Μπάιντεν βρίζει με ανοικτό μικρόφωνo δημοσιογράφο του «Fox News» (Vid)

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Γκάφα ή ηθελημένο ξέσπασμα; Ο Τζο Μπάιντεν έβρισε χθες Δευτέρα δημοσιογράφο καθώς αποχωρούσε πλήθος εκπροσώπων του Τύπου έπειτα από εκδήλωση στον Λευκό Οίκο.