x
 

Αμερική

Ο «Χορός των Χρυσανθέμων» της Φιλοπτώχου του Καθεδρικού Αγίας Τριάδας

19 Νοεμβρίου 2023

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Η Φιλόπτωχος του Καθεδρικού της Αγίας Τριάδας πραγματοποίησε τον «Χορό των Χρυσανθέμων» στο «Guastavino’s», στο Μανχάταν, στις 17 Νοεμβρίου. Υπό την αιγίδα του Αρχιεπισκόπου Αμερικής Ελπιδοφόρου, η εκδήλωση τίμησε τον Χριστόφορο Στρατάκη, Esq. και την σύζυγό του Μάρω Στρατάκη για την πολυετή προσφορά τους στην Εκκλησία και την Κοινότητα.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με την επίκληση του Αρχιεπισκόπου Ελπιδοφόρου και του κοσμήτορα του Καθεδρικού Ναού π. Χρυσόστομου Γκίλμπερτ και συνεχίστηκε με χαιρετισμό από την πρόεδρο της Φιλοπτώχου, Μαντλέν Λαμπίρη, η οποία ευχαρίστησε όλους για την παρουσία τους και για την υποστήριξή τους όλα αυτά τα χρόνια με ετήσιες συνεισφορές άνω των $100.000 για την στήριξη διαφόρων προγραμμάτων για βοήθεια σε όσους έχουν ανάγκη.

Η κ. Λαμπίρη ευχαρίστησε τους επίτιμους της χοροεσπερίδας Ιωάννη Στρατάκη και την Δρα Κορίνα Γεροντή, καθώς και την Αικατερίνη Μουτούση και την Ραλλού Ζερβουδάκη και χαιρέτισε «το Διοικητικό Συμβούλιο της Φιλοπτώχου για όλη τη σκληρή δουλειά και την αφοσίωσή τους στον οργανισμό μας με ιδιαίτερες ευχαριστίες στον π. Χρυσόστομο για την υποστήριξή του μέχρι την εκδήλωσή μας».

Η Φιλόπτωχος του Αρχιεπισκοπικού Καθεδρικού Ναού της Αγίας Τριάδας διοργάνωσε τον χορό των Χρυσανθέμων 2023 στο Guastavino’s στο Μανχάταν στις 17 Νοεμβρίου. Φωτογραφία: Ελένη Σακέλλη

Στη συνέχεια η κ. Λαμπίρη κάλεσε στο βήμα τον Γιάννη Στρατάκη και την Δρα Κορίνα Γεροντή για τους χαιρετισμούς τους. Ο κ. Στρατάκης είπε: «Είναι πραγματικά μεγάλη χαρά για την Κορίνα και εμένα που βρισκόμασταν πίσω εδώ με την κοινότητα του Καθεδρικού Ναού για να γιορτάσουμε τους γονείς μου απόψε στην χοροεσπερίδα των Χρυσανθέμων, η αφοσίωσή τους και η δέσμευσή τους στην Εκκλησία και στην Κοινότητα εκτιμάται ξεκάθαρα και φαίνεται από την προσέλευση και την προσοχή, και οι υπέροχοι άνθρωποι, οι φίλοι και η οικογένεια, που είναι εδώ απόψε».

Και συνέχισε: «Οι περισσότεροι γνωρίζουν τον πατέρα μου ως έναν πολύ σοβαρό τύπο, που είναι, μπορεί επίσης να τον ξέρετε ως σκληρά εργαζόμενο, επιμελή, άνθρωπο με πίστη, φιλάνθρωπο, όλο αλήθεια, επίσης οικογενειάρχη αφοσιωμένο στη γυναίκα του, τα παιδιά του, τα εγγόνια του».

Στη συνέχεια, ο κ. Στρατάκης μοιράστηκε μερικές γοητευτικές οικογενειακές αναμνήσεις για τη μητέρα τού πατέρα του που έζησε μέχρι τα 98 και ανησυχούσε ακόμα για τον γιο της στα 70 του και για τη μακρά ιστορία των γονιών του στον Καθεδρικό Ναό. Ο Χριστόφορος Στρατάκης, με καταγωγή από τη Χίο, τραγούδησε στη Χορωδία του Καθεδρικού Ναού τη δεκαετία του 1940, αυτός και η Μάρω, επίσης Χιώτισσα, αν και η οικογένειά της ήταν από το γειτονικό νησί των Οινουσσών, παντρεύτηκαν στον Καθεδρικό Ναό στις 25 Οκτωβρίου 1959 και έγινε μέλος της Φιλοπτώχου το 1993.

Από αριστερά προς τα δεξιά: Μαργκώ Κατσιματίδη, Τζον Κατσιματίδης και Ευτυχία Πυλαρινού-Πίπερ. Φωτογραφία: Ελένη Σακέλλη

«Κάτι τους περιβάλλει, που ήταν σαν φύλακας άγγελος, κάτι που τους παρακολουθούσε και ήταν πολύ τυχεροί στη ζωή τους», είπε ο κ. Στρατάκης για τους γονείς του. «Οι γονείς μου δίδαξαν τις αδερφές μου και εμένα να αφοσιωνόμαστε στην Κοινότητα, να δίνουμε όσα περισσότερα μπορούσαμε, αυτό ήταν μέρος του να είσαι καλός πολίτης, το να μένουμε κοντά στην Εκκλησία είναι ένα μεγάλο μέρος αυτού για εμάς, και όσο για τον μπαμπά, ανεξάρτητα από το τι έχει κάνει… πάντα αντιμετώπιζε κάθε έργο με σοβαρότητα, αφοσίωση, ανιδιοτέλεια και μεγάλη προσοχή… Μαμά, μπαμπά, συγχαρητήρια και ευχαριστώ τον Καθεδρικό Ναό γι’ αυτή την υπέροχη τιμή».

Στη συνέχεια, οι συμπρόεδροι της χοροεσπερίδας μοιράστηκαν τις παρατηρήσεις τους, με την Κάθριν Μουτούση (Catherine Moutoussis), να σημειώνει ότι «τόσο ο Κρις όσο και η Μάρω έχουν εργαστεί πολύ σκληρά για την ελληνορθόδοξη πίστη και τον Καθεδρικό Ναό μας, αξίζουν τον βαθύτατο σεβασμό και την εκτίμησή μας, είναι υποδειγματικά μέλη της Κοινότητάς μας και σπουδαία πρότυπα για τη νέα γενιά».

Και συνέχισε: «Εκ μέρους των μελών της Φιλοπτώχου Κοινωνίας του Αρχιεπισκοπικού Καθεδρικού Ναού έχω τη χαρά να αποτίσω φόρο τιμής στη Μάρω, ένα αφοσιωμένο μέλος τα τελευταία 30 χρόνια. Η Μάρω άρχισε να ασχολείται με την Φιλόπτωχό μας μετά από προτροπή της αείμνηστης προέδρου της Φιλόπτωχου Μίνα Κολάκη, η οποία την όρισε ως μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου το 1993».

Από αριστερά προς τα δεξιά: Ιωάννης Στρατάκης, Δρ Κορίνα Γεροντή, Αικατερίνη Μουτούσση, π. Χρυσόστομος Γκίλμπερτ, Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος, οι τιμώμενοι Κρίστοφερ και Μάρω Στρατάκη, Ραλλού Ζερβουδάκη και η πρόεδρος της Φιλοπτώχου Μαντλέν Λαμπίρη. Φωτογραφία: Ελένη Σακέλλη
Ο τιμώμενος Κρίστοφερ Στρατάκης στο βήμα με τη σύζυγό του Μάρω Στρατάκη, αριστερά, και την πρόεδρο της Φιλοπτώχου του Αρχιεπισκοπικού Καθεδρικού Ναού Μαντλέν Λαμπίρη, δεξιά. Φωτογραφία: Ελένη Σακέλλη

«Γνώρισα προσωπικά τη Μάρω όταν εξελέγη στην Εκτελεστική Επιτροπή ως πρώτη αντιπρόεδρος για τη θητεία 2007-2009, έκτοτε είχα την τύχη να συνεργαστώ μαζί της πολλές φορές καθώς συνέχισε την υπηρεσία της στο Δ.Σ. – προεδρεύοντας πολλές εκδηλώσεις και επιτροπές, σήμερα έχω την τιμή να πω ότι εκτιμώ τη Μάρω όχι μόνο ως αφοσιωμένο μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου αλλά ως στενή φίλη. Υπήρξε ένα δραστήριο, στοχαστικό, εργατικό και γενναιόδωρο μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου μας, πρόθυμο να βοηθήσει, έδωσε υποστήριξη, καθοδήγηση και πάντα με ένα δυναμωτικό χαμόγελο. Η Μάρω ανταποκρίνεται σταθερά στις υψηλές προσδοκίες που θέτει για τον εαυτό της και ενθαρρύνει τα μέλη της Κοινότητάς μας να κάνουν το ίδιο. Παρακαλώ ας ευχαριστήσουμε όλοι μαζί τη Μάρω για τη συνεχή αφοσίωσή της στον φιλανθρωπικό μας οργανισμό».

Στη συνέχεια, η Ραλλού Ζερβουδάκη μοιράστηκε τους χαιρετισμούς της, σημειώνοντας ότι «ο Χριστόφορος και η Μάρω είναι δύο καταπληκτικά άτομα που ως ομάδα μαζί έχουν καταφέρει πολλά επιτεύγματα και έχουν υπηρετήσει την Κοινότητά μας για πολλά χρόνια». Πρόσθεσε ότι τα παιδιά και τα εγγόνια των τιμώμενων ήταν παρόντες και ότι οι τιμώμενοι είχαν δωρίσει αντίγραφα του βιβλίου που έγραψε ο Χριστόφορος με τίτλο ‘Ραντεβού με το χθες’».

Η τιμώμενη Μάρω Στρατάκη στο βήμα με τον σύζυγό της Χριστόφορο Στρατάκη, αριστερά, και την πρόεδρο της Φιλοπτώχου του Αρχιεπισκοπικού Καθεδρικού Ναού Μαντλέν Λαμπίρη, δεξιά. Φωτογραφία: Ελένη Σακέλλη

Στη συνέχεια δόθηκε στους τιμώμενους δώρο εκ μέρους της Φιλοπτώχου και στη ακολούθως μοιράστηκαν τις παρατηρήσεις τους. Ο Χριστόφορος Στρατάκης σημείωσε ότι τραγούδησε στη χορωδία και δίδαξε επίσης στο Κυριακάτικο Σχολείο, προσθέτοντας ότι η πορεία της ζωής τους τους πήρε μακριά από τη Νέα Υόρκη, για να επιστρέψουν χρόνια αργότερα στην πόλη και στον Καθεδρικό Ναό.

Είπε ότι η ζωή είναι δώρο από τον Θεό και ότι «στη ζωή μου προσπάθησα να κάνω αυτό, ό,τι αναμενόταν από εμένα και αυτό που υπαγόρευε η αίσθηση του καθήκοντός μου, με άλλα λόγια, να δώσω και να παρέχω στους συνανθρώπους μου ό,τι μου έδωσε η γενναιοδωρία του Θεού, γιατί πλούσιος δεν είναι αυτός που έχει μαζέψει πολλά, πλούσιος είναι αυτός που δίνει περισσότερα».

Ο Στρατάκης σημείωσε ότι τα δικαιώματα έρχονται με τις ευθύνες. «Αυτό που έχω κάνει στη ζωή μου δεν είναι τίποτα το ιδιαίτερο και μπορώ να σας πω ότι έλαβα περισσότερα από όσα έδωσα… Γνώρισα καταπληκτικούς ανθρώπους που εμπλούτισαν τη ζωή μου και καλλιέργησαν φιλίες που κράτησαν μια ζωή».

«Οι έπαινοι και τα πράγματα που ακούμε απόψε, εγώ και η γυναίκα μου, δεν ανήκουν σε εμάς, ανήκουν στους προγόνους μας, σε αυτούς που ήρθαν σε αυτή τη χώρα πριν από πολλά χρόνια και τι έκαναν. Πρώτα στερήθηκαν δεξιοτήτων και βασικών ανθρώπινων ανέσεων, αλλά αυτό που κατάφεραν ήταν το άλλο κομμάτι πάνω στο οποίο θεμελιώθηκε το σημερινό θαύμα που ονομάζουμε ελληνική παρουσία στην Αμερική, αυτό πέτυχαν οι πρόγονοί μας. Σε αυτούς, τους απρόσωπους ήρωες, ανήκουν τα εγκώμια και οι τιμές… Πάνω από όλα, θα ήθελα να σας ευχαριστήσω όλους για την παρουσία σας απόψε, τιμήσατε τη γυναίκα μου και εμένα με το να είμαστε εδώ απόψε».

Από αριστερά προς τα δεξιά: Αικατερίνη Μουτούσση, π. Χρυσόστομος Γκίλμπερτ, Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος, Ρέιτσελ Φλάνερι, Στέφανι Παντελίδη, Μαντλέν Λαμπίρη και Ραλλού Ζερβουδάκη. Φωτογραφία: Ελένη Σακέλλη

Η Μάρω Στρατάκη ευχαρίστησε όλους για την παρουσία τους, σημειώνοντας ότι η Φιλόπτωχος «αξίζει όλης της βοήθειας και της υποστήριξής μας». Και συνέχισε: «Υπηρέτησα την Φιλόπτωχο για 30 χρόνια και μπορώ να σας πω ότι οι κυρίες που υπηρετούν σε αυτό το Διοικητικό Συμβούλιο είναι αφοσιωμένες και πολύ σοβαρές όσον αφορά την ευθύνη τους απέναντι σε εσάς, τους υποστηρικτές και τους ανθρώπους που έχουν ανάγκη. Ηταν μια μεγάλη εμπειρία για μένα να είμαι στο ΔΣ με μια τόσο ωραία ομάδα γυναικών, μου άρεσε πάρα πολύ η συνεργασία μαζί τους και έκανα επίσης εξαιρετικούς φίλους, τώρα νόμιζα ότι ήταν καιρός να αποσυρθώ, αλλά είμαι δεν θα φύγω, θα είμαι πάντα κοντά στην Φιλόπτωχο και έτοιμη να δώσω ένα χέρι βοήθειας αν χρειαστεί. Ευχαριστώ κυρίες για την ειδική αναγνώριση για τον Κρις και εμένα. Είμαστε πολύ τυχεροί και απόλαυσα πολλές ευλογίες, κάποιοι είναι εδώ απόψε, η Σοφία, ο Γιάννης και η Κορίνα, και έχουμε μαζί μας δύο από τα εγγόνια μας τον Χριστόφορο και την Αναστασία. Σας ευχαριστώ όλους που είστε εδώ».

Ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος στην ομιλία του είπε: «Οι τιμώμενοί μας, ο Αρχων Νοτάριος Χριστόφορος και η αγαπημένη Μάρω Στρατάκη, είναι γνωστοί στην Ομογένεια και στην ευρύτερη Κοινότητα της Νέας Υόρκης. Τα ενδιαφέροντά τους κυμαίνονται από την εκπαίδευση μέχρι την όπερα, από τις μιικρολεπτομέρειες της ναυαρχίας έως τη φιλανθρωπία. Η πορεία της ζωής τους είναι πραγματικά θαυματουργή».

«Θα ήθελα να αναφέρω προσεκτικά τον διεθνή χαρακτήρα της αφοσίωσής τους στην πίστη και την κληρονομιά τους επίσης», είπε ο Σεβασμιότατος. «Δεν ξέχασαν ποτέ την πατρίδα τους την Ελλάδα και δεν ξέχασαν ποτέ τα συμφέροντα του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Είτε σε τοπικό, περιφερειακό, εθνικό ή πραγματικά οικουμενικό επίπεδο, ο Κρις και η Μάρω φέρνουν το πάθος και την ενέργειά τους στην αναζήτηση του ‘όμορφου και καλού’».

Από αριστερά προς τα δεξιά: Ευτυχία Πυλαρινού-Πίπερ, το τιμώμενο ζεύγος Χριστόφορος Στρατάκης και Μάρω Στρατάκη, ο πρέσβης Ευάγγελος Σέκερης και η σύζυγός του Μαρία Καζάνα Σέκερη. Φωτογραφία: Ελένη Σακέλλη

Η Στεφανία Παντελίδη, σύμβουλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Φιλοπτώχου, παρουσίασε στη συνέχεια τη συνεισφορά της Φιλοπτώχου ύψους 25.000 δολαρίων στο Πρόγραμμα Υπηρεσιών Παιδικής Ζωής Memorial Sloan Kettering (MSK), το οποίο έγινε δεκτό εκ μέρους του MSK Cancer Center από τη Ρακέλ Φλάνερι (Rachel Flannery).

Μεταξύ των παρευρισκομένων ήταν ο Σεβασμιότατος Αρχιεπίσκοπος πρώην Αμερικής κ. Δημήτριος, ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Ελλάδας στα Ηνωμένα Εθνη, Πρέσβης Ευάγγελος Σέκερης και η σύζυγός του Μαρία Καζάνα, ο γενικός πρόξενος της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη Ντίνος Κωνσταντίνου, ο επικεφαλής Εμπορικών Υποθέσεων στο Γενικό Προξενείο Νικόλαος Θωμόπουλος, η προϊσταμένη του Γραφείου Ελληνικής Δημόσιας Διπλωματίας Μαίρη Βαξεβανίδου, η πρόεδρος του ΔΣ της Αρχιεπισκοπικής Μητρόπολης Στέλλα Παντελίδη, ο Ιωάννης Κατσιματίδης και η σύζυγός του Μάργκο και ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της AHEPA, Νικόλαος Καρακώστας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Ελεύθερος χωρίς την υποχρέωση καταβολής εγγύησης αφέθηκε ο Ελληνοκύπριος φοιτητής - και πρώην τερματοφύλακας της ΠΑΕΕΚ - Γεώργιος Θεοδουλίδης (George Theodoulides), ο οποίος είχε συλληφθεί την περασμένη Κυριακή το πρωί, με την κατηγορία της κλοπής σε Εβραϊκή Συναγωγή.

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ