x

Έχετε συμπληρώσει το όριο δωρεάν άρθρων για αυτόν τον μήνα.
Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στα καλύτερα της ανεξάρτητης ελληνικής δημοσιογραφίας ξεκινώντας από $ 1/εβδομάδα.

 

ΑΠΟΨΕΙΣ

Η διαχρονική αλλεργία ελληνικών κυβερνήσεων στα εθνικά μας συμφέροντα

Η αναβολή της επίσκεψης του Πρωθυπουργού -για δεύτερη φορά μέσα στο 2024- στις ΗΠΑ, σε συνδυασμό με την αγγελία της επίσκεψης του Τούρκου Προέδρου στον Λευκό Οίκο στις 9 Μαΐου ασφαλώς και δεν αποτελεί θετική εξέλιξη για την Ελλάδα. Μπορεί να είναι η πρώτη φορά που ο κ. Ερντογάν επισκέπτεται την Ουάσιγκτον κατά τη θητεία του κ. Μπάιντεν, ωστόσο η αβεβαιότητα που θα προκύψει στους μήνες που θα ακολουθήσουν λόγω της ρευστότητας στην αμερικανική πολιτική σκηνή γεννά ανησυχίες για το τι μπορεί να συζητηθεί στη συνάντηση αυτή.

Στον Κινέζο ηγέτη Μάο Τσε Τουνγκ αποδίδεται το απόφθεγμα «μεγάλη αναταραχή, θαυμάσια κατάσταση». Οι Τούρκοι δείχνουν να καταλαβαίνουν την έννοια αυτή πολύ καλά και γνωρίζουν πώς να εκμεταλλεύονται πράγματα και καταστάσεις. Αλλωστε, πριν 50 χρόνια επωφελήθηκαν από την ίδια ρευστότητα για να εισβάλλουν στην Κύπρο, με τον Ελληνισμό να εξακολουθεί να πληρώνει ακριβώς τις συνέπειες της επίθεσης αυτής ως τις μέρες μας! Είναι φυσιολογικό χώρες-καιροσκόποι όπως η Τουρκία να επιχειρούν να εκμεταλλεύονται καταστάσεις με την πρώτη ευκαιρία. Από την πλευρά μας, οφείλουμε τουλάχιστον να μην τους δίνουμε τις αφορμές που ψάχνουν.

Ευτυχώς, εν αντιθέσει με το 1974, η χώρα κυβερνάται από μια νόμιμη και κανονικά εκλεγμένη κυβέρνηση. Το πολίτευμα είναι σταθερό και η δημοκρατία δεν κινδυνεύει με κατάλυση… τουλάχιστον από κάποιο στρατιωτικό κίνημα.

Ενα γεγονός που προκαλεί όμως ανησυχία είναι η αστάθεια που δείχνουν διαδοχικές ελληνικές κυβερνήσεις προς τις κόκκινες γραμμές που διαμορφώθηκαν για να προστατεύουν τα μεσομακροπρόθεσμα ελληνικά συμφέροντα.

Το τελευταίο παράδειγμα το είδαμε από την κα Ντόρα Μπακογιάννη, που ως εισηγήτρια του Συμβουλίου της Ευρώπης, πρότεινε την ένταξη του Κοσόβου στον θεσμό, έστω κι αν δεν εκπληρώνει κάποιες υποχρεώσεις που ανέλαβε απέναντι στη Σερβία βάσει της Συμφωνίας των Βρυξελλών. Η ξαφνική αυτή αλλαγή στάσης προκάλεσε τη δημόσια αντίδραση του Σέρβου Προέδρου, ο οποίος διαμήνυσε στην κα Μπακογιάννη ότι θα πρέπει να ντρέπεται για την ασυνέπειά της, αφού στο παρελθόν τηρούσε εκ διαμέτρου αντίθετη στάση.

Το τι ακριβώς οδήγησε σε αυτή την ξαφνική αλλαγή στάσης θα παραμείνει μάλλον άγνωστο, όμως αυτό που γνωρίζουμε πολύ καλά είναι ότι η αποδοχή του Κοσόβου σε διεθνείς οργανισμούς χωρίς προηγουμένως να έχει λύσει τις διαφορές του με τη Σερβία δημιουργεί ένα αρνητικό προηγούμενο που μπορεί να επηρεάσει δυσμενώς και την Κύπρο και να εξυπηρετήσει τις τουρκικές προσπάθειες για την αναβάθμιση του ψευδοκράτους. Σίγουρα κάτι τέτοιο είναι αντίθετο με τα κυπριακά συμφέροντα και νοείται οίκοθεν ότι αντιβαίνει και των ελληνικών συμφερόντων.

Δεν είναι βέβαια η πρώτη φορά που μια ελληνική κυβέρνηση μοιάζει να πράττει αντίθετα με το εθνικό συμφέρον. Για παράδειγμα, πώς ακριβώς βγήκε κερδισμένη η Ελλάδα από την κατάπτυστη Συμφωνία των Πρεσπών, την οποία άλλωστε τα Σκόπια φροντίζουν να καταπατούν με κάθε ευκαιρία, χωρίς να φοβούνται την παραμικρή συνέπεια; Ή μήπως η Ελλάδα βγήκε κερδισμένη από τις Συμφωνίες της Μαδρίτης και του Ελσίνκι, που προηγήθηκαν αυτής των Αθηνών, όπου αναγνωρίστηκαν ζωτικά συμφέροντα των Τούρκων στο Αιγαίο, με αποτέλεσμα οι τουρκικές διεκδικήσεις στο αρχιπέλαγος και την Ανατολική Μεσόγειο να διευρύνονται συνεχώς εις βάρος των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων και αυτής τούτης της εθνικής κυριαρχίας;

Αλλά για να επανέλθουμε στο πρώτο παράδειγμα, η παράλογη στήριξη της Αθήνας στο Κόσοβο ενισχύει και τον άξονα Τιράνων – Πρίστινας σε μια εποχή που η κυβέρνηση Ράμα στρέφεται ανοικτά κατά του Ελληνισμού της Βόρειας Ηπείρου. Η δίκη-παρωδία που στήθηκε εις βάρος του εκλεγμένου δημάρχου Χειμάρρας κ. Φρέντη Μπελέρη -πρακτική απαράδεκτη για μια χώρα που φιλοδοξεί να γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης- συνιστά ανοικτή πρόκληση και προσβολή προς την ίδια την Ελλάδα και δεν θα έπρεπε να αφεθεί έτσι. Εάν ο κ. Ράμα δεν πληρώσει το τίμημα για τις αυθαιρεσίες του, το κύρος της Ελλάδος σίγουρα θα πληγεί, αλλά το χειρότερο είναι ότι η αβουλία της κυβέρνησης θα ανοίξει τις ορέξεις των γειτόνων της για να τολμήσουν ακόμη χειρότερα.

Στη φετινή μαύρη 50ή επέτειο της εισβολής και κατοχής του βορείου τμήματος της Κύπρου από την Τουρκία, η Ελλάδα οφείλει να δείχνει τον ίδιο ζήλο και προσήλωση για την εξεύρεση μιας δίκαιης λύσης για το Κυπριακό που δείχνει στην προώθηση των συμφερόντων των συμμάχων της, όπως στην περίπτωση της Ουκρανίας. Κυβερνήσεις πάνε και έρχονται, αλλά στο τέλος, αυτό που μένει είναι η συνέπεια ενός κράτους και η αποφασιστικότητά του να διεκδικήσει τα δικαιώματά του. Κατά βάθος, ο διεθνής παράγοντας εκτιμάει τη συνέπεια περισσότερο από την ευκαμψία, διότι τουλάχιστον ξέρει με ποιον έχει να κάνει και τι μπορεί να περιμένει.

Ενα χρήσιμο βήμα προς της εδραίωση της συνέπειας θα ήταν η ίδρυση ενός ισχυρού και σταθερού Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας που θα βοηθούσε στη διαμόρφωση της εξωτερικής πολιτικής μας, άσχετα με τον εκάστοτε ένοικο του Μεγάρου Μαξίμου. Στην τελική ευθεία για τις Ευρωεκλογές και με την κοινωνική δυσαρέσκεια να αυξάνεται επικίνδυνα, καλά θα έκανε η κυβέρνηση να έλθει πάλι σε επαφή με τις πατριωτικές ρίζες των ψηφοφόρων της και να προχωρήσει με την αναγκαία και ευεργετική αυτή μεταρρύθμιση.

X @CTripoulas

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κύριε Διευθυντά,Εχουμε τις εκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και όπως τα έχει κάνει η αντιπολίτευση στην Ελλάδα είναι σχεδόν της ίδιας εντάσεως με το σαν να γίνονται εθνικές εκλογές.

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αμερική

ΒΟΣΤΩΝΗ. Εκλέχτηκε την Παρασκευή 17 Μαΐου 2024 από τη Σύνοδο του Φαναρίου, ο Επίσκοπος Σασίμων Κωνσταντίνος (Μώραλης) Μητροπολίτης Ντένβερ, όπως άλλωστε ήταν αναμενόμενο και όπως είχε εξαγγείλει ο «Ε.

ΑΠΟΨΕΙΣ

Είδε συγχωριανούς του, που τους κρέμασαν στους φανοστάτες της πλατείας της Καλαμάτας.

Πολιτισμός

ΑΘΗΝΑ. Σε μία λαμπρή τελετή με άρωμα Ελλάδας και Γαλλίας παραδόθηκε η Ολυμπιακή Φλόγα το απόγευμα της Παρασκευής στην οικοδέσποινα των φετινών Ολυμπιακών Αγώνων.

ΒΙΝΤΕΟ