x
 

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Η Δίκη του Περικλή στο Σικάγο

28 Φεβρουαρίου 2024

ΣΙΚΑΓΟ. Μια ιδιόμορφη «δίκη», με στόχο μια σύγχρονη απάντηση σε ένα διαχρονικό ερώτημα, λαμβάνει χώρα τον Απρίλιο στο Σικάγο, υπό την οργανωτική ευθύνη του Ελληνικού Εθνικού Μουσείου (National Hellenic Museum – NHM).

Ειδικότερα, πρόκειται για τη «Δίκη του Περικλή» («Trial of Pericles») η οποία θα λάβει χώρα την Τετάρτη 17 Απριλίου, στις 7 το απόγευμα, στο Harris Theatre, στη διεύθυνση 205 East Randolph Street στο Σικάγο.

Επί της ουσίας, θα πρόκειται για μια ανοικτή συζήτηση, αναφορικά με την απόφαση του Περικλή να αφαιρέσει την υπηκοότητα από πολίτες που διέμεναν στην Αρχαία Αθήνα και δεν προέρχονταν από δυο γονείς Αθηναίους. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, έχαναν σημαντικά δικαιώματα, όπως αυτό της ψήφου, το οποίο ήταν το σήμα κατατεθέν της Αθηναϊκής Δημοκρατίας. Μέχρι την απόφαση αυτή του Περικλή, Αθηναίοι υπήκοοι θεωρούνταν και όσοι είχαν μόνο Αθηναίο πατέρα, με αποτέλεσμα να υπάρξουν αντιδράσεις και ο ιστορικός του μέλλοντος να καλείται να απαντήσει το ερώτημα εάν ο Περικλής ήταν τελικά τύραννος ή δημοκρατικός ηγέτης.Ασφαλώς, ανάλογη δίκη με κατηγορούμενο τον Περικλή δεν διεξήχθη ποτέ, αφού η μοναδική φορά που βρέθηκε σε ανάλογη θέση ήταν κατά το ξέσπασμα του λοιμού των Αθηνών, όταν στερήθηκε το αξίωμα του Στρατηγού και υποχρεώθηκε σε πρόστιμο 15 έως 50 ταλάντων. Παρότι επανήλθε στη θέση του σχετικά σύντομα, εν τέλει έχασε και αυτός την ζωή του, σε μια επιδημία που κόστισε την ζωή σε έναν μεγάλο αριθμό πολιτών.
Αντίθετα, το ερώτημα της δίκης είναι κατά πόσον η πράξη αυτή του Περικλή ήταν αντιδημοκρατική, έστω κι αν οι υποστηρικτές του θεωρούν πως θέλησε, σε μια κρίσιμη περίοδο, να προστατεύσει την Αθήνα από τυχόν ξένες επιρροές.
Οι δικηγόροι που συμμετέχουν στη «Δίκη» είναι οι Κατερίνα Αλεξοπούλου (Katerina Alexopoulos), Πάτρικ Κόλινς (Patrick M. Collins), Τίνος Διαμαντάτος (Tinos Diamantatos), Σάρα Κινγκ (Sarah F. King), Τζέιμς Πούλος (James C. Pullos) και Πάτρικ Σάλβι (Patrick A. Salvi).
Ως δικαστές συμμετέχουν οι Κωνσταντίνος Αρμυρός και Αννα Δημακοπούλου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ηθελε πολύ να παρευρεθεί στην Αφή της Ολυμπιακής Φλόγας στην Αρχαία Ολυμπία.

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Πρακτορικά

Με την παρέλαση της Νέας Υόρκης την Κυριακή 14 Απριλίου, έκλεισε κι ο φετινός κύκλος των παρελάσεων για τη μεγάλη και τρανή ημέρα της κήρυξης της Επανάστασης του 1821 για τη λευτεριά της Ελλάδας από τους Τούρκους.

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

ΒΙΝΤΕΟ