x

Έχετε συμπληρώσει το όριο δωρεάν άρθρων για αυτόν τον μήνα.
Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στα καλύτερα της ανεξάρτητης ελληνικής δημοσιογραφίας ξεκινώντας από $ 1/εβδομάδα.

ΑΠΟΨΕΙΣ

Η Δημοκρατία σε άμυνα

Στην πολυχιλιετή ιστορία της Ανθρωπότητας οι λαοί δοκιμάστηκαν σκληρά από τις επιβουλές πολύ σκοτεινών ανθρώπων που άρπαζαν την εξουσία είτε με ψέματα, είτε με τα όπλα.

Υπήρξαν περίοδοι που οι λαοί έχυναν το αίμα τους υποχρεωμένοι να υπηρετούν έναν αυτοκράτορα, ελέω Θεού, ή έναν δικτάτορα.

Και επειδή δεν μπορεί να ειπωθεί με λίγα λόγια η ιστορία αυτή, αρκεί να θυμηθούμε αιμοσταγείς δικτάτορες όπως ο Χίτλερ που άρπαξε την εξουσία με εκλογές και δεν άργησε να κηρύξει τα άλλα κόμματα εκτός νόμου επιβάλλοντας φασιστικό καθεστώς.

Ανάλογα κινήθηκε και ο Ιταλός Μουσολίνι.

Αλλού όμως αιμοσταγείς δικτάτορες επιβλήθηκαν με πραξικοπήματα. Οπως στη Χιλή με τον Πινοσέτ ή πολύ πρόσφατα στη Βιρμανία.

Κατά περιόδους υπάρχουν και αυτοί που εποφθαλμιούν τη δόξα δικτατόρων αδιαφορώντας αν χυθεί αίμα του λαού. Οπως ο Ρώσος Πρόεδρος, ο Τούρκος Πρόεδρος και ο πρώην πρόεδρος Τραμπ.

Ανθρωποι που χρησιμοποιούν τις εκλογές για να εδραιωθούν στην εξουσία και μετά να επιβάλλουν μαύρα καθεστώτα.

Ολα αυτά γράφουν για τον 20ό αιώνα μία πολύ μαύρη ιστορία. Η Ευρώπη αιματοκυλίστηκε στο πρώτο μισό του 20ού αιώνα με δύο Παγκόσμιους Πολέμους. Η Λατινική Αμερική στο δεύτερο μισό.

Και ενώ θα περίμενε κανείς η Δημοκρατία να εδραιώνεται καθώς η Δύση έχει πολύ υποφέρει από απολυταρχίες, η χθεσινή είδηση των συλλήψεων στη Γερμανία μελών της κίνησης Πολιτών του Ράιχ περιέχει δύο μηνύματα: Πρώτον, ότι η Δημοκρατία μπορεί και ανθίσταται και δεύτερον ότι ορισμένοι δεν βάζουν μυαλό. Και αυτοί οι τελευταίοι πρέπει να τιμωρούνται σκληρά. Οπως ήδη συμβαίνει στις ΗΠΑ με όσους έλαβαν μέρος στη «εξέγερση» του Καπιτωλίου με πρωτεργάτες τους νεοφασίστες της οργάνωσης «Proud Boys» και των «Oath Keepers», που ένας – ένας καταδικάζονται στα δικαστήρια.

Στο ερώτημα γιατί όμως αυξάνονται αυτοί που τάσσονται υπέρ απολυταρχικών καθεστώτων και ελκύονται από σκοτεινούς ηγεμόνες οι απαντήσεις ενδεχομένως να διαφέρουν. Εχουν ωστόσο δύο κοινές παραμέτρους. Πρώτον, ευνοούν το ψέμα και τη συνωμοσία τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπως π.χ. το Twitter και δεύτερο ορισμένοι επιτήδειοι ξέρουν πώς να απευθύνονται στα συναισθήματα των ανθρώπων με ωραιοποιημένα ψέματα.

Η Δημοκρατία άρα είναι σε άμυνα και πρέπει να τη στηρίζουμε!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Παράλληλα με την τραγικότητά της ήταν και μια βαθιά εθνική στιγμή.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ