x
 

NextGen

Η Δρ Κάθριν Φλέμινγκ, πρόεδρος του J. Paul Getty Trust, μιλάει στον «Ε.Κ.»

23 Σεπτεμβρίου 2022

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Η Δρ Κάθριν Ε. Φλέμινγκ (Dr. Katherine E. Fleming) είναι η νέα πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος του J. Paul Getty Trust, όπως ανακοίνωσε το Διοικητικό Συμβούλιο του ιδρύματος με δελτίο Τύπου τον Απρίλιο του τρέχοντος έτους.

Ακαδημαϊκός και διεθνώς αναγνωρισμένη επιστήμονας, της απονεμήθηκε η τιμητική ελληνική ιθαγένεια από την Ελληνική Δημοκρατία το 2015.

Η Δρ Φλέμινγκ μίλησε στον «Εθνικό Κήρυκα» για την καριέρα της και τον ρόλο της στο Getty.

«Εθνικός Κήρυκας»: Πάντα σας ενδιέφερε να ακολουθήσετε καριέρα στον ακαδημαϊκό χώρο;

Δρ Κάθριν Φλέμινγκ: Είχα το προνόμιο να μεγαλώσω με γονείς που έπαιρναν πολύ σοβαρά τις ιδέες, την εκπαίδευση και τη μάθηση. Αλλά όταν ήμουν παιδί, σίγουρα δεν είχα στόχο να γίνω ακαδημαϊκός. Εξ όσο θυμάμαι, ήθελα να γίνω αρχιτέκτονας, χωρίς να έχω κατανοήσει πλήρως τι συνεπάγεται αυτό! Και για ένα διάστημα, ήθελα να γίνω αεροσυνοδός.

«Ε.Κ.»: Τι σας έκανε να αποφασίσετε να αναλάβετε αυτόν τον νέο ρόλο στο Getty και με τι προσβλέπετε περισσότερο να ασχοληθείτε;

Δρ Φλέμινγκ: Απολαμβάνω πραγματικά να συνεργάζομαι με μια εντελώς νέα ομάδα ανθρώπων, ανθρώπων που, το πιο εντυπωσιακό, έχουν αφιερώσει την καριέρα τους στη διατήρηση, τη διάδοση και τη μελέτη της τέχνης. Πήρα τη θέση αυτή επειδή ήμουν έτοιμη να αποχωρήσω από τη διοίκηση του πανεπιστημίου, αλλά εξακολουθούσα να θέλω να εργάζομαι σε έναν κόσμο που εκτιμά τις ανθρωπιστικές επιστήμες και ενδιαφέρεται για τη διατήρηση του πολιτισμού. Ακριβώς όπως είναι αναζωογονητικό για μένα να βρίσκομαι σε ένα νέο περιβάλλον, ελπίζω ότι θα ωφελήσει το Getty το γεγονός ότι κάποιος που είναι λίγο ξένος θα το δει με άλλα μάτια.

«Ε.Κ.»: Πώς σας προετοίμασε η εμπειρία σας ως πρύτανης στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης (NYU) για αυτό το νέο κεφάλαιο της καριέρας σας;

Η Δρ Κάθριν Ε. Φλέμινγκ, νέα πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος του J. Paul Getty Trust. Cassia Davis. © J Paul Getty Trust 2022

Δρ Φλέμινγκ: Ως πρύτανης, ειδικά σε ένα τόσο μεγάλο ίδρυμα όπως το NYU, τα βλέπεις όλα. Ενώ θεωρητικά η δουλειά σου είναι να καθοδηγείς την ακαδημαϊκή στρατηγική και το προφίλ του ιδρύματος, ένα τεράστιο κομμάτι της είναι σαν να είσαι ελεγκτής εναέριας κυκλοφορίας σε ένα πολύ πολυσύχναστο αεροδρόμιο – πρέπει να παρακολουθείς κυριολεκτικά χιλιάδες πράγματα ταυτόχρονα και να ανταποκρίνεσαι αρκετά γρήγορα σε αυτά. Oσον αφορά στην ικανότητα ανταπόκρισης σε πολλαπλά καθήκοντα, ενώ παράλληλα πρέπει να διατηρείς ένα όραμα μεγάλης κλίμακας, η προηγούμενη δουλειά μου ήταν ένα πραγματικό σχολείο. Οι πρυτάνεις είναι επίσης πρωτίστως συνάδελφοι των καθηγητών με τους οποίους και για τους οποίους εργάζονται. Μέσα από αυτό το πρίσμα προσεγγίζω τους νέους μου συναδέλφους – και νομίζω ότι είναι χρήσιμο.

«Ε.Κ.»: Είστε γνωστή στην ελληνοαμερικανική κοινότητα για τα δημοσιευμένα έργα σας, εργάζεστε πάνω σε νέα βιβλία ή έργα σχετικά με την Ελλάδα;

Δρ Φλέμινγκ: Το μεγάλο μου τρέχον εγχείρημα που σχετίζεται με την Ελλάδα είναι το πρόγραμμα προφορικής ιστορίας που ίδρυσα σε συνεργασία με τη γνωστή και καταξιωμένη Ελληνίδα δημοσιογράφο, Σοφία Παπαϊωάννου. Ονομάζεται «Istorima» και μπορεί να βρεθεί σε ελληνική και αγγλική έκδοση στη διεύθυνση www.istorima.org.

Ελπίζω όλοι να ακούνε τουλάχιστον μία από τις ιστορίες ή τα podcast του Istorima κάθε μέρα – και ίσως να μοιραστούν και τη δική τους ιστορία με την ομάδα μας στην Αθήνα.

Οπως σημειώνεται στο δελτίο Τύπου του Getty, «η Δρ Φλέμινγκ, καθηγήτρια της Ελληνικής Κουλτούρας και Πολιτισμού στο Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης και καθηγήτρια Ιστορίας και Ελληνικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, υπηρέτησε ως πρύτανης του NYU -επικεφαλής ακαδημαϊκός του Πανεπιστημίου- από το 2016. Εντάχθηκε στο Getty την 1η Αυγούστου, διαδεχόμενη τον Τζιμ Κούνο (Jim Cuno), ο οποίος αποσύρθηκε το καλοκαίρι μετά από περισσότερα από 10 χρόνια ως πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Getty».

«Η Κέιτι Φλέμινγκ είναι μια διακεκριμένη ακαδημαϊκός και εκπαιδευτικός. Είναι οραματίστρια, έμπειρη ηγέτης, με εκτεταμένη κατανόηση των παγκόσμιων πολιτισμών και της σημασίας τους για την ένωση όλων μας», δήλωσε ο πρόεδρος του ΔΣ του Getty, Ντέιβιντ Λι (David Lee), στο δελτίο Τύπου. «Σε αυτή την κρίσιμη στιγμή στον κόσμο μας, είναι η ιδανική επικεφαλής για να καθοδηγήσει μία από τις μεγαλύτερες και πιο σύνθετες πολιτιστικές οργανώσεις του κόσμου και να συνεχίσει την πορεία του Getty για την υποστήριξη και την προώθηση των εικαστικών τεχνών και του πολιτισμού για το ευρύτερο δημόσιο καλό».

Τονίζονται ακόμη οι αρμοδιότητες της θέσης: «Ως Διευθύνουσα Σύμβουλος, η Δρ Φλέμινγκ επιβλέπει όλες τις τοπικές, εθνικές και παγκόσμιες δραστηριότητες του Getty Trust των 1.400 υπαλλήλων και των τεσσάρων προγραμμάτων που το απαρτίζουν: το Ιδρυμα Getty, το οποίο εκχωρεί παγκόσμιες φιλανθρωπικές επιχορηγήσεις που υποστηρίζουν τις εικαστικές τέχνες, το Ινστιτούτο Ερευνών Getty, το οποίο φιλοξενεί μελετητές και τα μεγαλύτερα αρχεία τέχνης στον κόσμο στη Βιβλιοθήκη Getty, το Ινστιτούτο Συντήρησης Getty, το οποίο ειδικεύεται στην επιστήμη της συντήρησης και την εκπαίδευση για τη διατήρηση του πολιτισμού σε όλο τον κόσμο, και το Μουσείο J. Paul Getty. Το μουσείο λειτουργεί σε δύο τοποθεσίες: το Getty Center, όπου φιλοξενούνται φωτογραφίες και ευρωπαϊκή τέχνη από πριν από τον 20ό αιώνα στο Λος Αντζελες και η Getty Villa, όπου φιλοξενούνται ελληνικές, ρωμαϊκές και άλλες αρχαιότητες στο Μαλιμπού».

Σχετικά με τον διορισμό της, η Δρ Φλέμινγκ δήλωσε στο δελτίο Τύπου: «Η αποστολή του Getty είναι πιο ζωτικής σημασίας από ποτέ, καθώς η περιβαλλοντική υποβάθμιση και η παγκόσμια αναταραχή απειλούν την παγκόσμια καλλιτεχνική και πολιτιστική κληρονομιά με πρωτοφανείς τρόπους. Η αξιοσημείωτη ικανότητα του Getty να έχει αντίκτυπο στο Λος Αντζελες και σε όλο τον κόσμο καθιστά τεράστια τιμή και ευθύνη το να μου ζητηθεί να αναλάβω την ηγεσία του. Ανυπομονώ να συνεργαστώ με τους πολλούς ειδικούς του Getty για να προάγω την αποστολή του και να επιβεβαιώσω την κρίσιμη σημασία της τέχνης και των ανθρωπιστικών επιστημών για το ποικίλο κοινό μας παρελθόν και το συλλογικό μας μέλλον».

«Η εκτεταμένη μελέτη της Δρ Φλέμινγκ έχει επικεντρωθεί στη μεσογειακή, εβραϊκή και ελληνική ιστορία και θρησκεία, συμπεριλαμβανομένης της ανάδυσης του νεοελληνικού κράτους, την ανάδειξη της κλασικής αρχαιότητας και το ρόλο των μεταβαλλόμενων στάσεων απέναντι στη θρησκευτική πίστη», σημειώνεται ακόμη. «Μιλάει επτά γλώσσες και είναι συνιδρύτρια ενός πολυετούς προγράμματος προφορικής ιστορίας [Istorima] στην Ελλάδα που έχει συλλέξει 55.000 ιστορίες, το οποίο υποστηρίζεται από το Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος».

Σύμφωνα με το βιογραφικό της στον ιστότοπο του NYU, η Δρ Φλέμινγκ απέκτησε πτυχίο Θεολογίας από το Barnard College (1988), μεταπτυχιακό στη Θεολογία από το Πανεπιστήμιο του Σικάγου (1989) και διδακτορικό στην Ιστορία από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας, Μπέρκλεϊ (1995). «Ξεκίνησε την ακαδημαϊκή της σταδιοδρομία στη Νότια Καλιφόρνια τη δεκαετία του 1990, εργαζόμενη ως λέκτορας στο Cal State San Bernardino, στο UC Riverside, στο Loyola Marymount University και στο UCLA πριν ενταχθεί στο NYU», όπως σημειώνεται στο δελτίο Τύπου του Getty.

Ανάμεσα στα πολλά βραβεία και τις τιμητικές διακρίσεις της, η Δρ Φλέμινγκ εξελέγη μέλος της Αμερικανικής Ακαδημίας Τεχνών και Επιστημών το 2021.

Στην Ελλάδα, διετέλεσε πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Πανεπιστημίου Πειραιώς από το 2012-2016 και είναι επίτιμη διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και του Ιονίου Πανεπιστημίου.

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το J. Paul Getty Trust είναι διαθέσιμες στο διαδίκτυο: https://www.getty.edu/about/.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Συνάντηση με την ομοσπονδιακή βουλευτή, Γκρέις Μενγκ (Grace Meng), στη Νέα Υόρκη και την «καρδιά» της εκλογικής της περιφέρειας, που βρίσκεται στη συνοικία του Φλάσινγκ, είχε η πρέσβης της Ελλάδας στην Ουάσιγκτον, Αικατερίνη Νασίκα, με την ευκαιρία της παρουσίας της στην αμερικανική μεγαλούπολη.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Πρακτορικά

Με την παρέλαση της Νέας Υόρκης την Κυριακή 14 Απριλίου, έκλεισε κι ο φετινός κύκλος των παρελάσεων για τη μεγάλη και τρανή ημέρα της κήρυξης της Επανάστασης του 1821 για τη λευτεριά της Ελλάδας από τους Τούρκους.

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

ΒΙΝΤΕΟ