x

Σχόλιο Η. Α. Διαματάρη

Η δυναμική είσοδος του «Ε.Κ.» στη νέα ψηφιακή εποχή είναι γεγονός

27 Απριλίου 2020

Του Ηρακλή Α. Διαματάρη

Αγαπητοί φίλοι αναγνώστες,

Καθ ‘όλη την πορεία της ιστορίας του ανθρωπίνου γένους, υπήρξαν πολλές και μεγάλες δοκιμασίες. Υπήρξαν σκοτεινές μέρες, αλλά υπήρξαν επίσης και θρίαμβοι που μας έχουν διαφωτίσει και μας έχουν δώσει ώθηση για ένα καλύτερο αύριο.

Τα τελευταία 105 χρόνια, η εφημερίδα μας ή για να το θέσω καλύτερα η εφημερίδα σας, ο «Εθνικός Κήρυξ» και, από το 1997, η αγγλόφωνη εβδομαδιαία, αδελφική του έκδοση, ο «The National Herald», αγωνίζονται για να φέρουν τις γνώσεις και τις εμπειρίες του παρελθόντος στο σήμερα, τις καλές και τις κακές, μέσα από την αέναη μάχη της αναζήτησης της αλήθειας.

Η Αμερική είναι μια χώρα που χτίστηκε από μετανάστες. Ανά τους αιώνες, οι Ελληνες υπήρξαν λαός μεταναστευτικός με απαράμιλλη αγάπη για την πατρίδα τους. Συχνά, η θύμηση για την πατρίδα, μας αφήνει μια πικρία γιατί συνειδητοποιούμε το πώς θα μπορούσε να έχει εξελιχθεί εάν είχε την τύχη να βρίσκεται σε σωστά χέρια. Ωστόσο, ο ρομαντισμός και η αγνή περηφάνια που πηγάζει από εκεί μας συντροφεύει για πάντα.

Οι πρώτοι Ελληνες που μετανάστευσαν από την πατρίδα τους σύντομα αποδείχθηκαν πως ήταν άνθρωποι εργατικοί, με ταλέντο και προσαρμοστικότητα. Αυτοί οι Ελληνες όσο και αν ενσωματώθηκαν στις νέες τους πατρίδες δεν ξέχασαν ποτέ τις ρίζες τους. Κατάφεραν να ευδοκιμήσουν και να αναγνωριστεί σε τέτοιο βαθμό η προσφορά τους, που δύσκολα θα πετύχαιναν κάτι ανάλογο εάν δεν είχαν μεταναστεύσει. Η ταπεινοφροσύνη είναι κάτι δυσεύρετο στην Ελλάδα – πολλώ δε μάλλον η αναγνώριση και ο έπαινος του πηγαίου ταλέντου.

Η εφημερίδα που κρατάτε στα χέρια σας, καθώς και η αδελφική της έκδοση, αγωνίζονται καθημερινά να φέρουν στην επιφάνεια ιστορίες αξιόλογων, απλών Ελλήνων που προσπάθησαν να κάνουν τη ζωή τους, τις ζωές των γύρω τους, τις κοινότητές τους, τις χώρες τους και μερικές φορές ακόμη και τον Κόσμο ένα καλύτερο μέρος.

Πριν από 10 και πλέον χρόνια, μια αξιοσημείωτη προσπάθεια έγινε από έναν άνθρωπο, ο οποίος συχνά βρισκόταν μπροστά από την εποχή του, τον προκάτοχό μου και πατέρα μου, Αντώνη Η. Διαματάρη.

Είχε το όραμα και την οξυδέρκεια να κατανοήσει ότι ακόμη και την εποχή που τα έντυπα κυριαρχούσαν στον Τύπο, το διαδίκτυο και οι ηλεκτρονικές εκδόσεις ήταν το μέλλον. Μέσα λοιπόν από τη διορατικότητά του αυτή, δημιουργήθηκαν οι δύο μας ιστοσελίδες: www.ekrikas.com και www.thenationalherald.com.

Σήμερα, τρεις εβδομάδες μετά τους εορτασμούς για τα 105 χρόνια της εφημερίδας, σηματοδοτείται ένα ακόμη βήμα-ορόσημο για τον εκδοτικό μας οργανισμό.

Είμαστε στην ευχάριστη θέση να σας παρουσιάσουμε δύο ολοκαίνουργιες ιστοσελίδες μας (οι οποίες φέρουν το ίδιο όνομα με τις παλιές) και οι οποίες ελπίζουμε με τη σειρά τους να σας ανταμείψουν. Λειτουργικά είναι ίδιες αλλά είναι πιο εύκολες στη χρήση, πιο προσαρμοστικές στις συσκευές ανάγνωσης και δίνουν ένα επιπλέον αίσθημα ποιότητας στις ψηφιακές μας υπηρεσίες, το οποίο αντανακλά τη φιλοσοφία της εταιρείας μας.

Πιστεύουμε ότι αν μένουμε προσκολλημένοι περισσότερο απ’ όσο πρέπει στο παρελθόν, μπορεί να χάσουμε το νόημα του παρόντος και κατά συνέπεια να χάσουμε το μέλλον. Σε μια προσπάθεια λοιπόν να μην συμβεί κάτι τέτοιο, τον τελευταίο χρόνο αναπτύσσουμε τις ιστοσελίδες με σκοπό να ανεβάσουμε τον πήχη ακόμα πιο ψηλά και να σας προσφέρουμε το προϊόν που σας αξίζει.

Ο εχθρός του καλού είναι το καλύτερο. Γνωρίζουμε ότι στην αρχή θα υπάρξουν προβλήματα. Τον πρώτο καιρό που οι ιστοσελίδες θα βρίσκονται στον «αέρα» θα είναι υπό καθεστώς δοκιμής, επιτρέποντάς μας να λαμβάνουμε τα σχόλια και τις παρατηρήσεις σας, έτσι ώστε να διορθώσουμε εγκαίρως τα λάθη που ενδεχομένως να προκύψουν.

Οταν σας έγραψα για πρώτη φορά, στην 100ή επέτειο του «Εθνικού Κήρυκα», είχα ολοκληρώσει το άρθρο μου λέγοντας ότι τα καλύτερα δεν είχαν έρθει ακόμη για την εφημερίδα και, κατ’ επέκταση, για τα μέλη της Κοινότητάς μας. Στιγμές όπως η σημερινή είναι ακριβώς αυτό που είχα στο μυαλό μου.

Σε έναν κόσμο που τα πάντα περιστρέφονται γύρω από τον κορωνοϊό, ας κάνουμε μία παύση και ας είμαστε ευτυχείς για όσα έχουμε στη ζωή μας χωρίς να αφήνουμε απ’ έξω εμάς τους ίδιους και τους γύρω μας. Η ελληνοαμερικανική κοινότητα παραμένει ενωμένη, προσηλωμένη στους στόχους της. Θα καταφέρουμε να προσπεράσουμε και αυτή τη δύσκολη στιγμή, με τον ίδιο τρόπο που καταφέραμε να επιζήσουμε χιλιετίες μακριά από τα χώματα της Ελλάδας – ενωμένοι.

Αυτές οι νέες ιστοσελίδες που σας παρουσιάζουμε στοχεύουν στο να μας φέρουν ακόμη πιο κοντά – να σεβόμαστε, να κατανοούμε, να μαθαίνουμε και να υποστηρίζουμε ο ένας τον άλλον.

Καταλαβαίνουμε ότι η πλήρης κάλυψη της ελληνικής Διασποράς, είναι κάτι παραπάνω από την κάλυψη μερικών τετραγωνικών μιλίων γύρω από το Κουίνς της Νέας Υόρκης – που αποτελεί το σπίτι μας τα τελευταία 40 και χρόνια.

Σε έναν παγκοσμιοποιημένο και διασυνδεδεμένο Κόσμο, τα μεγέθη του οποίου η ανθρωπότητα δεν έχει έως τώρα καταφέρει να κατανοήσει σε παρόμοιο βαθμό, στοχεύουμε να δημιουργήσουμε νέες πλατφόρμες στα ελληνικά και τα αγγλικά, οι οποίες θα λειτουργήσουν ως ένα σημείο αναφοράς για όλους τους Ελληνες και φιλέλληνες.

Αυτές οι ολοκαίνουργιες, υπερσύγχρονες ιστοσελίδες έχουν δημιουργηθεί για να διηγούνται τις ιστορίες μας, να μας φέρνουν κοντά και να προάγουν τους αγώνες μας.

Και ενώ αυτή είναι μια ημέρα-ορόσημο για την ψηφιακή εξέλιξη της εφημερίδας μας, η ταυτότητά μας συνεχίζει να προσδιορίζεται από τις έντυπες εκδόσεις μας. Ο «Εθνικός Κήρυξ» είναι η μακροβιότερη, χωρίς διακοπή, έντυπη, ελληνική καθημερινή εφημερίδα εκτός Ελλάδας (δεύτερη σε ολόκληρο τον Κόσμο) και έτσι θα παραμείνει.

Τόσο ο «Εθνικός Κήρυξ» όσο και ο «The National Herald» θα συνεχίσουν να τυπώνονται, με τους δύο νέους ιστότοπους να ενισχύουν περαιτέρω τις λειτουργίες τους. Οι έντυπες και οι ψηφιακές μας εκδόσεις θα λειτουργούν πλάι-πλάι για να παράγουν το καλύτερο δυνατό δημοσιογραφικό προϊόν που χρειάζεται η Κοινότητά μας.

Αυτή η εφημερίδα είναι το αποτέλεσμα μιας συνεργασίας που κρατάει για παραπάνω από έναν αιώνα. Οι νέες ιστοσελίδες αντικατοπτρίζουν τους αγώνες που δόθηκαν ανά τα χρόνια από τους εργαζομένους της εφημερίδας και αποτελούν σύμβολα προόδου που ανοίγουν τον δρόμο για το μέλλον, χωρίς να αφήνουν πίσω τις θυσίες του παρελθόντος.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω τους συναδέλφους μας όλα αυτά τα χρόνια, τους προγραμματιστές που δούλεψαν έτσι ώστε να γίνουν πράξη οι ιστοσελίδες, την οικογένειά μου, τόσο αυτούς που βρίσκονται ανάμεσά μας όσο και αυτούς που δεν βρίσκονται, τους συνδρομητές μας, τους αναγνώστες μας και όλους αυτούς που συνεισέφεραν τα μέγιστα σε αυτή την προσπάθεια.

Θα ήθελα να γνωρίζετε πως αυτό είναι μεν ένα μεγάλο τεχνολογικό βήμα προς τα εμπρός αλλά θα ακολουθήσουν κι άλλα. Το μέλλον διαγράφεται λαμπρό τόσο για τον «Εθνικό Κήρυκα» όσο και για την έκδοση του «The National Herald», τα «ηνία» του οποίου κρατά μια εξαιρετικά ταλαντούχα και δυναμική γυναίκα, η αδελφή μου, Βανέσσα Διαματάρη.

Κατά την ταπεινή μου γνώμη, όλοι όσοι ηγήθηκαν αυτής της εφημερίδας έκαναν πράξη τα λόγια μιας σοφής ελληνικής παροιμίας που ταιριάζει «γάντι» στην περίπτωσή μας: «Mια κοινωνία μεγαλώνει όταν ηλικιωμένοι άνδρες φυτεύουν δέντρα στη σκιά των οποίων γνωρίζουν ότι δεν θα καθίσουν ποτέ». Και εμείς, σε αυτή την εφημερίδα καθόμαστε στους ώμους γιγάντων.

Δεν πρέπει να αποποιούμαστε των ευθυνών μας ούτε να φοβόμαστε να ανοίξουμε την πόρτα στο καινούριο. Αντ’ αυτού, ας συνεχίσουμε να γράφουμε την ιστορία μας μέσα στις σελίδες των εφημερίδων μας, όπως κάνουμε για πάνω από έναν αιώνα, καθώς και στις νέες ιστοσελίδες μας που θα υποδεχθούν το καινούριο.

Σας ευχαριστώ πολύ

Ο Θεός να σας έχει καλά

Ηρακλής Α. Διαματάρης

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σε έναν Κόσμο που φαινομενικά αλλάζει ολοένα και περισσότερο σε καθημερινή βάση, τα τελευταία 107 χρόνια ένα πράγμα έχει παραμείνει σταθερό - είναι ο «Εθνικός Κήρυξ» που μεταδίδει καθημερινά τις ειδήσεις που έχουν σημασία για τους αναγνώστες του.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ

Πορείες στη μνήμη του Αλ. Γρηγορόπουλου σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη (Βίντεο)

ΑΘΗΝΑ. Ολοκληρώθηκε η πορεία των μαθητών στην Αθήνα για την επέτειο της δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου.

Μητσοτάκης: Το Eurogroup αναγνώρισε πανηγυρικά την επιτυχία της ελληνικής οικονομίας (Βίντεο)

ΑΘΗΝΑ. Για μια σημαντική στιγμή για την πατρίδα μας που πιστοποιεί την πρόοδο του τόπου κάνει λόγο ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης , σε δήλωσή του για την απόφαση του Eurogroup.

Συμπλήρωσε τη διεύθυνση του e-mail σου για να γίνεις συνδρομητής

Συμπληρώστε το email σας για να εγγραφείτε - π.χ. abc@xyz.com

Μπορείς να διαγραφείς όποτε το θελήσεις χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο στο δελτίο τύπου μας