x

Πολιτική

Η Ειδική Επιτροπή επιμένει να της παραδοθούν επειγόντως έγγραφα από τον Λευκό Οίκο του Τραμπ

23 Νοεμβρίου 2021

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Η Ειδική Επιτροπή της Βουλής των Αντιπροσώπων, που διερευνά τις επιθέσεις της 6ης Ιανουαρίου στο Καπιτώλιο, δήλωσε χθες σε ένα ομοσπονδιακό εφετείο ότι χρειάζεται επειγόντως αρχεία εγγράφων από τον Λευκό Οίκο του Ντόναλντ Τραμπ, υποστηρίζοντας ότι ενδεχόμενη καθυστέρηση παράδοσης των αρχείων θα επιμηκύνει το χρόνο διεξαγωγής της έρευνας, σύμφωνα με τον διαδικτυακό ιστότοπο πολιτικών ειδήσεων The Hill.

«Η καθυστέρηση από μόνη της θα αποτελέσει ένα σοβαρό συνταγματικό πλήγμα στην Ειδική Επιτροπή, παρεμβαίνοντας στα συνταγματικά καθήκοντά της. Η Ειδική Επιτροπή χρειάζεται τα έγγραφα τώρα, επειδή θα διαμορφώσουν την κατεύθυνση της έρευνας», όπως έγραψαν οι δικηγόροι της επιτροπής σε δικαστικά έγγραφα που κατατέθηκαν στο αρμόδιο Εφετείο της Ουάσινγκτον.

«Για παράδειγμα, τα έγγραφα μπορούν να μας πληροφορήσουν αναφορικά με το ποιοι μάρτυρες πρέπει να καταθέσουν, αλλά και σε ποιες ερωτήσεις πρέπει να απαντήσουν, όπως επίσης και για το αν περισσότερες κλήσεις θα πρέπει να εκδοθούν για άλλους».

Ο Τραμπ έχει προσφύγει κατά της υπόθεσης, μετά την απόρριψη από έναν δικαστή της προσφυγής που κατέθεσε προκειμένου να εμποδίσει την αρμόδια υπηρεσία κρατικών αρχείων των ΗΠΑ (NARA) να συμμορφωθεί με τις απαιτήσεις παράδοσης εγγράφων της επιτροπής.

Ο πρώην πρόεδρος ισχυρίστηκε ότι η συμμόρφωση της κυβέρνησης Μπάιντεν με την έρευνα του Κογκρέσου παραβιάζει τα δικά του δικαιώματα αναφορικά με την άσκηση της εκτελεστικής εξουσίας.

Τρεις δικαστές στο Εφετείο της Ουάσινγκτον θα ακούσουν τα προφορικά επιχειρήματα των πλευρών για την υπόθεση την επόμενη εβδομάδα.

Απόφαση του ίδιου εφετείου έδωσε στον Τραμπ προσωρινή αναστολή νωρίτερα μέσα στο μήνα, μέσω της έκδοσης μιας προσωρινής απόφασης, η οποία καθυστερεί τη διάθεση εγγράφων, κατά τη διάρκεια της εξέλιξης μιας ταχείας διαδικασίας προσφυγής στο εφετείο.

Οι δικηγόροι του Τραμπ υποστηρίζουν ότι το αίτημα της επιτροπής είναι σε γενικές γραμμές ευρύ και στερείται της απαραίτητης κοινοβουλευτικής στόχευσης.

«Το διακύβευμα είναι υψηλό», έγραψαν οι δικηγόροι του Τραμπ. «Μία απόφαση επικύρωσης της απαίτησης της επιτροπής προς την NARA θα έχει σημαντικές συνέπειες, αλλάζοντας για πάντα τη δυναμική μεταξύ των φορέων της πολιτικής εξουσίας. Είναι αφελές να πιστεύουμε ότι οι επιπτώσεις θα περιοριστούν στον πρόεδρο Τραμπ ή στα γεγονότα της 6ης Ιανουαρίου 2021».

Πηγή: The Hill

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Με την παρακίνηση των δικαστών που διόρισε ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ έχει κάνει μια στροφή προς τα δεξιά οι επιπτώσεις της οποίας θα είναι αισθητές επί δεκαετίες.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

Γενικά Νέα

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Με κατάνυξη και ευλάβεια ξεκίνησαν οι ακολουθίες του Πάσχα στον Ιερό Ναό Αγ.

ΒΙΝΤΕΟ

Τα Γεγονότα της Εβδομάδας από τον «Ε.Κ» με την Αννα Σαρηγιάννη (Βίντεο)

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Η δημοσιογράφος Αννα Σαρηγιάννη στο ειδικό εβδομαδιαίο βιντεομαγκαζίνο, στο οποίο παρουσιάζονται οι σημαντικότερες ειδήσεις της Εβδομάδας όπως τις κατέγραψε ο «Εθνικός Κήρυκας» μέσα από την έντυπη αλλά και την ηλεκτρονική έκδοσή του και τις επεξεργάστηκε η συντακτική του ομάδα.

Μητσοτάκης: Ανοίγει ξανά τη Δευτέρα η Διώρυγα της Κορίνθου για τρεις μήνες (Βίντεο)

ΑΘΗΝΑ.Η Διώρυγα της Κορίνθου θα ανοίξει ξανά την Δευτέρα για τρεις μήνες για εξυπηρετηθεί η καλοκαιρινή κίνηση, μετά από ενάμιση χρόνο που διήρκεσαν οι εργασίες αποκατάστασης όπως δεσμεύθηκε η κυβέρνηση, τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την επίσκεψή του το απόγευμα στη Διώρυγα της Κορίνθου, όπου εκτελούνται έργα αποκατάστασης.

Συμπλήρωσε τη διεύθυνση του e-mail σου για να γίνεις συνδρομητής

Συμπληρώστε το email σας για να εγγραφείτε - π.χ. abc@xyz.com

Μπορείς να διαγραφείς όποτε το θελήσεις χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο στο δελτίο τύπου μας