x

Πολιτική

Η Ειδική Επιτροπή επιμένει να της παραδοθούν επειγόντως έγγραφα από τον Λευκό Οίκο του Τραμπ

23 Νοεμβρίου 2021

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Η Ειδική Επιτροπή της Βουλής των Αντιπροσώπων, που διερευνά τις επιθέσεις της 6ης Ιανουαρίου στο Καπιτώλιο, δήλωσε χθες σε ένα ομοσπονδιακό εφετείο ότι χρειάζεται επειγόντως αρχεία εγγράφων από τον Λευκό Οίκο του Ντόναλντ Τραμπ, υποστηρίζοντας ότι ενδεχόμενη καθυστέρηση παράδοσης των αρχείων θα επιμηκύνει το χρόνο διεξαγωγής της έρευνας, σύμφωνα με τον διαδικτυακό ιστότοπο πολιτικών ειδήσεων The Hill.

«Η καθυστέρηση από μόνη της θα αποτελέσει ένα σοβαρό συνταγματικό πλήγμα στην Ειδική Επιτροπή, παρεμβαίνοντας στα συνταγματικά καθήκοντά της. Η Ειδική Επιτροπή χρειάζεται τα έγγραφα τώρα, επειδή θα διαμορφώσουν την κατεύθυνση της έρευνας», όπως έγραψαν οι δικηγόροι της επιτροπής σε δικαστικά έγγραφα που κατατέθηκαν στο αρμόδιο Εφετείο της Ουάσινγκτον.

«Για παράδειγμα, τα έγγραφα μπορούν να μας πληροφορήσουν αναφορικά με το ποιοι μάρτυρες πρέπει να καταθέσουν, αλλά και σε ποιες ερωτήσεις πρέπει να απαντήσουν, όπως επίσης και για το αν περισσότερες κλήσεις θα πρέπει να εκδοθούν για άλλους».

Ο Τραμπ έχει προσφύγει κατά της υπόθεσης, μετά την απόρριψη από έναν δικαστή της προσφυγής που κατέθεσε προκειμένου να εμποδίσει την αρμόδια υπηρεσία κρατικών αρχείων των ΗΠΑ (NARA) να συμμορφωθεί με τις απαιτήσεις παράδοσης εγγράφων της επιτροπής.

Ο πρώην πρόεδρος ισχυρίστηκε ότι η συμμόρφωση της κυβέρνησης Μπάιντεν με την έρευνα του Κογκρέσου παραβιάζει τα δικά του δικαιώματα αναφορικά με την άσκηση της εκτελεστικής εξουσίας.

Τρεις δικαστές στο Εφετείο της Ουάσινγκτον θα ακούσουν τα προφορικά επιχειρήματα των πλευρών για την υπόθεση την επόμενη εβδομάδα.

Απόφαση του ίδιου εφετείου έδωσε στον Τραμπ προσωρινή αναστολή νωρίτερα μέσα στο μήνα, μέσω της έκδοσης μιας προσωρινής απόφασης, η οποία καθυστερεί τη διάθεση εγγράφων, κατά τη διάρκεια της εξέλιξης μιας ταχείας διαδικασίας προσφυγής στο εφετείο.

Οι δικηγόροι του Τραμπ υποστηρίζουν ότι το αίτημα της επιτροπής είναι σε γενικές γραμμές ευρύ και στερείται της απαραίτητης κοινοβουλευτικής στόχευσης.

«Το διακύβευμα είναι υψηλό», έγραψαν οι δικηγόροι του Τραμπ. «Μία απόφαση επικύρωσης της απαίτησης της επιτροπής προς την NARA θα έχει σημαντικές συνέπειες, αλλάζοντας για πάντα τη δυναμική μεταξύ των φορέων της πολιτικής εξουσίας. Είναι αφελές να πιστεύουμε ότι οι επιπτώσεις θα περιοριστούν στον πρόεδρο Τραμπ ή στα γεγονότα της 6ης Ιανουαρίου 2021».

Πηγή: The Hill

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.  Αφού είδε μία ανησυχητική έξαρση βίας κατά τη διάρκεια των πρώτων τριών εβδομάδων της θητείας του, ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης Ερικ Ανταμς ανακοίνωσε ότι η πόλη θα εντείνει τις προσπάθειες για την κατάσχεση παράνομων όπλων και την καθιέρωση ενός πολυεπίπεδου σχεδίου για την αντιμετώπιση του εγκλήματος.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Πολιτική

NΕΑ ΥΟΡΚΗ. Η κρίση στην Ουκρανία δύσκολα θα φύγει, καθώς πρόκειται για μία αναμέτρηση δύο κοσμοθεωριών που θα μπορούσε να αναστατώσει την Ευρώπη.

Αμερική

ΤΑΜΠΑ, ΦΛΟΡΙΔΑ - Μια μέρα πριν, είχε παραπονεθεί ότι δεν αισθανόταν καλά, γιατί δεν μπορούσε να αναπνεύσει.

Αμερική

Ο χρόνος που πριν λίγο έφυγε, το 2021, πήρε μαζί του και πολλούς ομογενείς άνδρες και γυναίκες στο μεγάλο στερνό ταξίδι που είναι μονόδρομος και δεν έχει γυρισμό.

ΒΙΝΤΕΟ

Ο χιονιάς επισκέφθηκε το κέντρο της Αθήνας (Βίντεο του «Ε.Κ.»)

ΑΘΗΝΑ. Μπορεί η κακοκαιρία «Ελπίς» να προκάλεσε σοβαρά προβλήματα στην πρωτεύουσα της Ελλάδας, η πρωτόγνωρη αυτή επίσκεψη, ωστόσο, του χιονιά χάρισε και όμορφες εικόνες.

«Τι χαζός σκύλας γιος»! Ο Μπάιντεν βρίζει με ανοικτό μικρόφωνo δημοσιογράφο του «Fox News» (Vid)

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Γκάφα ή ηθελημένο ξέσπασμα; Ο Τζο Μπάιντεν έβρισε χθες Δευτέρα δημοσιογράφο καθώς αποχωρούσε πλήθος εκπροσώπων του Τύπου έπειτα από εκδήλωση στον Λευκό Οίκο.