x

Κοινωνία

Πρόταση απαλλαγής για δύο καταδικασμένους στο φόνο του Malcolm X

18 Νοεμβρίου 2021

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Ο εισαγγελέας του Μανχάταν ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι θα ζητήσει από το δικαστήριο να ακυρώσει τις καταδίκες δύο από τους τρεις άνδρες που καταδικάστηκαν για τη δολοφονία του ηγέτη των πολιτικών δικαιωμάτων Malcom X το 1965.

Το επίσημο αρχείο μιας από τις πιο σημαντικές πολιτικές δολοφονίες στην αμερικανική Iστορία θα ξαναγραφόταν το απόγευμα της Πέμπτης, όταν ο εισαγγελέας του Μανχάταν αναμενόταν να εισέλθει σε μια αίθουσα του δικαστηρίου και ζητήσει από έναν κρατικό δικαστή να ακυρώσει τις καταδίκες δύο ανδρών που κρίθηκαν ένοχοι για τη δολοφονία του Μάλκολμ Χ πριν από μισό αιώνα.

Μια επισκόπηση 22 μηνών που διεξήχθη από κοινού από το γραφείο του εισαγγελέα και τους δικηγόρους των δύο ανδρών, του Μοχάμαντ Αζίζ (Muhammad A. Aziz) και του Χαλίλ Ισλάμ (Khalil Islam), διαπίστωσε αυτό που γνώριζαν από καιρό οι ιστορικοί και οι μελετητές: ότι η υπόθεση εναντίον τους ήταν εξ αρχής αμφίβολη, βασισμένη σε αντικρουόμενες καταθέσεις μαρτύρων και καμία φυσική απόδειξη.

Το γραφείο του εισαγγελέα του Μανχάταν, το Αστυνομικό Τμήμα της Νέας Υόρκης και το Ομοσπονδιακό Γραφείο Ερευνών απέκρυψαν αποδεικτικά στοιχεία που υποδεικνύουν διαφορετικούς υπόπτους που πιθανότατα θα οδηγούσαν στην αθώωση των ανδρών, σύμφωνα με την αναθεώρηση.

Τώρα, 55 χρόνια μετά την καταδίκη τους, οι ετυμηγορίες αναμένεται να ανακληθούν σε μια ιστορική διόρθωση της αδικίας.

Ο 83χρονος κ. Αζίζ θα βρεθεί στο δικαστήριο και αναμένεται να κάνει δήλωση. Αποφυλακίστηκε το 1985. Ο Ισλάμ αποφυλακίστηκε το 1987 και πέθανε το 2009 σε ηλικία 74 ετών. Στο δικαστήριο αναμένεται να βρεθούν και οι συγγενείς του. Ενας τρίτος άνδρας, ο Μουτζαχίντ Αμπντούλ Χαλίμ (Myjahid Amdul Halim), κρίθηκε επίσης ένοχος και η καταδίκη του ισχύει. Στη δίκη ομολόγησε τη δολοφονία, αλλά είπε και υποστήριξε ότι οι άλλοι δύο άνδρες ήταν αθώοι.

Αλλά οι λανθασμένες καταδίκες επέτρεψαν στους άλλους αληθινούς δολοφόνους να ξεφύγουν από την ευθύνη, επιδεινώνοντας την τραγωδία μιας δολοφονίας που φίμωσε τους πιο σημαντικούς μαύρους ηγέτες της Αμερικής, των οποίων τα λόγια και οι ιδέες αντηχούν ακόμη τα σύγχρονα κινήματα κοινωνικής δικαιοσύνης.

Οι άνδρες, που ορισμένοι ιστορικοί λένε ότι ήταν οι πραγματικοί δολοφόνοι, είναι επίσης νεκροί, καθώς και οι μάρτυρες που κατέθεσαν και οι αστυνομικοί που χειρίστηκαν την υπόθεση.

Ο Σάιρους Βανς (Cyrus R. Vance, Jr.), ο εισαγγελέας του Μανχάταν που ξεκίνησε την επανεξέταση, ζήτησε συγγνώμη εκ μέρους των Αρχών επιβολής του νόμου, την Τετάρτη, κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης στη «New York Times». Ανέλαβε την υπόθεση τον Ιανουάριο του 2020, αφού συναντήθηκε με τον κ. Αζίζ και τους δικηγόρους του από το «Innocence Project» και το «Law Office Shanies».

«Αυτό δείχνει την αλήθεια ότι η επιβολή του νόμου στην ιστορία έχει συχνά αποτύχει να ανταποκριθεί στις ευθύνες της», είπε ο κ. Βανς σε συνέντευξή του. «Αυτοί οι άνδρες δεν έτυχαν τη δικαιοσύνη που τους άξιζε».

Οι άντρες ήταν γνωστοί ως «Norman 3X Butler» και «Thomas 15X Johnson» το 1966, όταν καταδικάστηκαν και χαρακτηρίστηκαν ως οι δολοφόνοι του Malcolm X, ο οποίος χαρακτηρίστηκε από τον ηθοποιό Ossie Davis ως «ο Μαύρος λαμπερός πρίγκιπας μας».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.  Αφού είδε μία ανησυχητική έξαρση βίας κατά τη διάρκεια των πρώτων τριών εβδομάδων της θητείας του, ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης Ερικ Ανταμς ανακοίνωσε ότι η πόλη θα εντείνει τις προσπάθειες για την κατάσχεση παράνομων όπλων και την καθιέρωση ενός πολυεπίπεδου σχεδίου για την αντιμετώπιση του εγκλήματος.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Πολιτική

NΕΑ ΥΟΡΚΗ. Η κρίση στην Ουκρανία δύσκολα θα φύγει, καθώς πρόκειται για μία αναμέτρηση δύο κοσμοθεωριών που θα μπορούσε να αναστατώσει την Ευρώπη.

Αμερική

ΤΑΜΠΑ, ΦΛΟΡΙΔΑ - Μια μέρα πριν, είχε παραπονεθεί ότι δεν αισθανόταν καλά, γιατί δεν μπορούσε να αναπνεύσει.

Αμερική

Ο χρόνος που πριν λίγο έφυγε, το 2021, πήρε μαζί του και πολλούς ομογενείς άνδρες και γυναίκες στο μεγάλο στερνό ταξίδι που είναι μονόδρομος και δεν έχει γυρισμό.

ΒΙΝΤΕΟ

Ο χιονιάς επισκέφθηκε το κέντρο της Αθήνας (Βίντεο του «Ε.Κ.»)

ΑΘΗΝΑ. Μπορεί η κακοκαιρία «Ελπίς» να προκάλεσε σοβαρά προβλήματα στην πρωτεύουσα της Ελλάδας, η πρωτόγνωρη αυτή επίσκεψη, ωστόσο, του χιονιά χάρισε και όμορφες εικόνες.

«Τι χαζός σκύλας γιος»! Ο Μπάιντεν βρίζει με ανοικτό μικρόφωνo δημοσιογράφο του «Fox News» (Vid)

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Γκάφα ή ηθελημένο ξέσπασμα; Ο Τζο Μπάιντεν έβρισε χθες Δευτέρα δημοσιογράφο καθώς αποχωρούσε πλήθος εκπροσώπων του Τύπου έπειτα από εκδήλωση στον Λευκό Οίκο.