x
 

Κοινωνία

Η εκρηκτική άνθηση της αγοράς εργασίας τελείωσε

10 Σεπτεμβρίου 2023

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Ο παροξυσμός προσλήψεων λόγω πανδημίας τελειώνει.

Για μήνες μετά το τέλος των περιορισμών Covid-19, οι εργοδότες αντιμετώπιζαν εκτεταμένες ελλείψεις εργατικού δυναμικού, καθώς η οικονομία ανέκαμπτε γρήγορα. Οι επιχειρήσεις προσπάθησαν να δελεάσουν εργαζομένους με μεγαλύτερους μισθούς και υπογράφοντας μπόνους. Πινακίδες με αναζήτηση εργαζομένων γέμιζαν κεντρικούς δρόμους. Τώρα, οι εταιρείες προσλαμβάνουν πιο αργά και μειώνουν τις αγγελίες θέσεων εργασίας καθώς τα υψηλότερα επιτόκια επιβαρύνουν την οικονομική ζήτηση. Περισσότεροι εργαζόμενοι, συμπεριλαμβανομένων γυναικών, μεταναστών και Αμερικανών με αναπηρίες, εισρέουν στο εργατικό δυναμικό, βοηθώντας τις επιχειρήσεις να γεμίζουν εργατικά κενά.

Ορισμένοι οικονομολόγοι πιστεύουν ότι η χαλάρωση της αγοράς εργασίας δείχνει μια λεγόμενη ήπια προσγείωση, κατά την οποία ο πληθωρισμός πέφτει χωρίς η οικονομία να εισέλθει σε ύφεση. Η αυξανόμενη συμμετοχή του εργατικού δυναμικού θα πρέπει να βοηθήσει στη μείωση της αύξησης των μισθών – και με τη σειρά της να αφαιρέσει την πίεση από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα να αυξήσει περαιτέρω τα επιτόκια για να μειώσει τον πληθωρισμό επιβραδύνοντας την οικονομία.

Η αγορά εργασίας -και η συνολική οικονομία- θα μπορούσε να εξασθενήσει σημαντικά πριν ο πληθωρισμός φτάσει τον στόχο της Fed στο 2%. Αλλά καθώς οι προσλήψεις μειώνονται και ο πληθωρισμός μειώνεται, αυξάνονται οι πιθανότητες η οικονομία να αποφύγει μια τόσο σοβαρή ύφεση.

Οι συνολικές θέσεις εργασίας, που αντικατοπτρίζουν τη ζήτηση εργασίας, κορυφώθηκαν στα 12 εκατ. τον Μάρτιο του 2022, περίπου διπλάσιος από τον αριθμό των ανέργων που αναζητούσαν εργασία τον ίδιο μήνα. Αυτό το χάσμα έκτοτε μειώθηκε. Τα ανοίγματα τον Ιούλιο ήταν πολύ χαμηλότερα στα 8,8 εκατ. σε σύγκριση με 5,8 εκατομμύρια ανέργους – δείχνοντας χαλάρωση αλλά και πάλι αυξημένη ζήτηση για εργασία.

Οι πάροχοι επαγγελματικών και επιχειρηματικών υπηρεσιών έχουν μειώσει σημαντικά τις αναρτήσεις θέσεων εργασίας. Οι κατασκευαστές και οι έμποροι λιανικής έχουν επίσης περικόψει τα ανοίγματα, αφού αναζήτησαν εργαζόμενους νωρίτερα στην πανδημία για να καλύψουν την αυξανόμενη ζήτηση των καταναλωτών για αγαθά όπως ποδήλατα, έπιπλα και αθλητικά παντελόνια.

Πηγή: «WSJ»

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Τραγωδία στην άσφαλτο στην κομητεία του Όραντζ, όπου ένα λεωφορείο, το οποίο μετέφερε μια μαθητική χορωδία από Λύκειο στην περιοχή του Λονγκ Άιλαντ, εξετράπη της πορείας του, με αποτέλεσμα ένα άτομο να χάσει την ζωή του και 46 να τραυματιστούν.

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ