x
 

Γενικά Νέα

Η Εκτελεστική Διευθύντρια της Ελληνικής Πρωτοβουλίας Τίνα Κούρπα μιλά στον «Ε.Κ.»

06 Νοεμβρίου 2022

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Η Εκτελεστική Διευθύντρια της Ελληνικής Πρωτοβουλίας (THI) Τίνα Κούρπα (Tina Courpas) μίλησε με τον «Ε.Κ.» εν όψει του γκαλά της 10ης επετείου του THI στη Νέα Υόρκη, το Σάββατο 3 Δεκεμβρίου. Μοιράστηκε τις ανταποδοτικές πτυχές της θέσης της και τις προκλήσεις που αυτή εμπεριέχει καθώς και το όραμά της για το THI τα επόμενα 10 χρόνια επενδύοντας στο μέλλον της Ελλάδας μέσω της άμεσης φιλανθρωπίας και της οικονομικής αναζωογόνησης και ενδυνάμωσης των ανθρώπων.

«Εθνικός Κήρυκας»: Ποια είναι η πιο ικανοποιητική πτυχή της νέας σας θέσης στο THI;

Τίνα Κούρπα: Οι άνθρωποι. Το ταλέντο και ο ενθουσιασμός των ανθρώπων μας και η ευκαιρία να εργαστούν με αυτή την κοινότητα ανταμείβουν σε καθημερινή βάση. Ξεκινά με το Διοικητικό Συμβούλιο του THI. Αυτοί είναι μερικοί από τους πιο επιτυχημένους ανθρώπους της ελληνικής Διασποράς: Ανδρέας Λιβέρης, πρόεδρος του Διοικητικού μας Συμβουλίου, Γιώργος Στάμας, πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του THI, άλλοι ιδρυτές μας, συμπεριλαμβανομένου του πατέρα Αλεξ Καρλούτσου, του τρέχοντος συμβουλίου μας – η λίστα συνεχίζεται. Το ταλέντο και η ορμή τους τους έχουν οδηγήσει στην κορυφή των επαγγελμάτων τους. Και φέρνουν αυτή την ένταση, το όραμα και την επιθυμία να κάνουν τη διαφορά στη δουλειά τους στο Διοικητικό Συμβούλιο του THI. Είναι τιμή να συνεργάζομαι μαζί τους.

Οι ίδιες ανταμοιβές προέρχονται από την οικογένεια του THI γενικά. Με εντυπωσιάζει σε τακτική βάση όσα έχουν επιτύχει οι άνθρωποί μας στους τομείς τους: οικονομικά, νομικά, εκπαίδευση, τέχνες, βιομηχανία, επιστήμη και τεχνολογία. Η εξυπνάδα και η ορμή τους είναι εντυπωσιακές. Είναι επίσης μοναδικά διορατικά, ευδιάκριτα και ζεστά – γνήσια ελληνικά χαρακτηριστικά.

Είμαι τόσο υπερήφανη για την κοινότητά μας, ποιοι είμαστε και πώς κουβαλάμε το λάβαρο της κληρονομιάς μας. Θεωρώ ότι η εργασία στην κοινότητά μας είναι πολύ ικανοποιητική.

«Ε.Κ.»: Ποιες είναι μερικές από τις προκλήσεις που έχετε αντιμετωπίσει μέχρι τώρα;

Τίνα Κούρπα: Η ιεράρχηση είναι μια πρόκληση. Είναι η άλλη πλευρά της ζωτικότητας της κοινότητάς μας και του οργανισμού. Υπάρχουν τόσα πολλά που μπορούμε να κάνουμε. Λαμβάνουμε κλήσεις και μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου κάθε εβδομάδα από μέλη της κοινότητάς μας με εξαιρετικές ιδέες για το πώς μπορεί να αναπτυχθεί το THI, πού πρέπει να επεκταθούμε, προγράμματα που πρέπει να χρηματοδοτήσουμε κ.λπ. Ετσι, η δουλειά μου περιλαμβάνει την πρόκληση του τι πρέπει να δοθεί προτεραιότητα σήμερα και, με το Διοικητικό Συμβούλιο καθοδήγηση, ποιες πρέπει να είναι οι αυριανές προτεραιότητες.

Το THI έχει τεράστιες ευκαιρίες σε αυτό το στάδιο της ανάπτυξής της. Το Διοικητικό Συμβούλιο καθορίζει αυτή τη στιγμή τη στρατηγική για το πώς θα κλιμακώσουμε έναν εξαιρετικά επιτυχημένο νεοφυή οργανισμό με ισχυρή επωνυμία σε μια μεγαλύτερη επιχείρηση με ακόμη μεγαλύτερο αντίκτυπο. Είναι επίσης μια πρόκληση, αλλά είναι συνάρτηση της επιτυχίας μας – το παροιμιώδες μεγάλο πρόβλημα που έχουμε. Και είμαι σίγουρος ότι θα το συναντήσουμε.

«Ε.Κ.»: Ποιο είναι το όραμά σας για το THI στα επόμενα δέκα χρόνια;

Τίνα Κούρπα: Το όραμα του Διοικητικού Συμβουλίου είναι να μεγαλώσει το THI –τον οργανισμό μας και τον αντίκτυπό μας– τα επόμενα δέκα χρόνια.

Εχουμε μια βάση δεδομένων 30.000 Ελλήνων της Διασποράς – η μεγαλύτερη από κάθε οργανισμό. Αλλά μόνο στις ΗΠΑ, υπάρχουν μεταξύ 1,5-3 εκατομμύρια Ελληνες της Διασποράς. Υπάρχουν μεγάλες κοινότητες της Διασποράς όπως οι Ελληνες του Σαο Πάολο της Βραζιλίας. Ελαβα ένα email πριν από μερικές εβδομάδες από έναν Ελληνα της Διασποράς στο Μόναχο που ρωτούσε γιατί το THI δεν είχε έρθει ακόμα εκεί. Ετσι, η διεύρυνση της κοινότητάς μας τόσο στις ΗΠΑ όσο και παγκοσμίως είναι το πρώτο μέρος του οράματος.

Και μετά, το αποτέλεσμα αυτής της υποστήριξης είναι να αυξήσουμε τον αντίκτυπό μας στην Ελλάδα – αυτό που είμαστε εδώ για να κάνουμε.

Περισσότερες πληροφορίες για το THI και το 10th Anniversary Gala είναι διαθέσιμες στο διαδίκτυο: https://www.thehellenicinitiative.org/.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Την ικανοποίησή τους για την συνάντηση με τον Ελληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη εξέφρασαν στον «Εθνικό Κήρυκα» ορισμένοι από τους εκπροσώπους των ελληνοαμερικανικών οργανισμών που έδωσαν το «παρών» στην οικία του μόνιμου αντιπροσώπου της Ελλάδας στα Ηνωμένα Εθνη, την περασμένη Τετάρτη.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ