x
 

Πολιτική

Η εκτόξευση των τιμών στην Τουρκία πλήττει τις οικογένειες και εκθέτει τον Ερντογάν, γράφει η «ΝΥΤ»

05 Δεκεμβρίου 2022

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ. Επικριτικό δημοσίευμα για τη δυσχερή οικονομική κατάσταση την οποία βιώνει η τουρκική κοινωνία, την οποία αποδίδει στις παρεμβάσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Οικονομία της χώρας, φιλοξενεί η εφημερίδα «New York Times».

Συγκεκριμένα, αναφέρει πως όσο ο ετήσιος πληθωρισμός της Τουρκίας ξεπερνάει το 80%, οικογένειες αναγκάζονται να κυκλοφορούν με φθαρμένα ρούχα και παπούτσια και να κόψουν το κρέας από τη διατροφή τους, ενώ ορισμένοι αγωνίζονται να πληρώσουν ακόμα και τα σχολικά γεύματα για τα παιδιά τους.

Οι οικονομολόγοι λένε ότι οι ανορθόδοξες οικονομικές πολιτικές του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος επέμεινε στη μείωση των επιτοκίων παρά την ευρέως διαδεδομένη άποψη των οικονομολόγων ότι ο πληθωρισμός ελέγχεται καλύτερα με την αύξησή τους, έχουν επιδεινώσει τη χειρότερη πληθωριστική κρίση της χώρας εδώ και δύο δεκαετίες.

Η περίοδος ισχνών αγελάδων είναι τόσο σοβαρή που έχει απογοητεύσει πολλούς ψηφοφόρους του κ. Ερντογάν, καθιστώντας τον πολιτικά ευάλωτο καθώς ετοιμάζεται να διεκδικήσει την επανεκλογή του το ερχόμενο έτος.

«Οι συνθήκες διαβίωσης είναι δύσκολες, η πληρωμή του ενοικίου είναι δύσκολη, η πληρωμή στην αγορά είναι δύσκολη – τα πάντα είναι δύσκολα», δήλωσε στη «ΝΥΤ» η Ese Gucer, κάτοικος της νότιας πόλης των Αδάνων, η οποία εδώ και καιρό ψηφίζει τον Ερντογάν και το κόμμα του. «Η πίστη μου στον Ερντογάν έχει κλονιστεί εξαιτίας της οικονομικής κατάστασης. Με έχασε» πρόσθεσε η κ. Gucer, 32 ετών.

Το βάρος της αύξησης των τιμών έχει πέσει ιδιαίτερα στις πλάτες της φτωχής και μεσαίας τάξης.

Πάνω από το μισό των Τούρκων εργαζόμενων λαμβάνουν τον κατώτατο μισθό, ο οποίος αξίζει λιγότερο από 300 δολάρια τον μήνα λόγω της τεράστιας υποτίμησης της τουρκικής λίρας έναντι του δολαρίου. Καθώς η λίρα βυθίζεται, άνθρωποι βλέπουν τους μισθούς τους και την αγοραστική τους δύναμη να χάνεται και την αξία των αποταμιεύσεών τους να εξανεμίζεται.

Η τουρκική κρίση εκκολάπτεται καιρό τώρα, αφού η πολιτική αναταραχή και ο αυξανόμενος αυταρχισμός του κ. Ερντογάν έχουν καταστήσει τη χώρα λιγότερο ελκυστική για πολλούς επενδυτές. Η Τουρκία έχει υποστεί σημαντικό έλλειμμα στο εμπόριο και ανοδικό εξωτερικό χρέος, ενώ η κυβέρνηση προσπαθεί να αξιοποιήσει τα συναλλαγματικά της αποθέματα για να επιβραδύνει την κατάρρευση του νομίσματος.

Η πανδημία του κορωνοϊού που μείωσε τα έσοδα του τουρισμού και η αναταραχή της παγκόσμιας αγοράς που επιδεινώθηκε λόγω του Ρωσο-Ουκρανικού πολέμου, κατέστησε τον πληθωρισμό καίρια απειλή για οικογένειες ανά την εμφύλιο.

Αλλά ενώ άλλες χώρες αύξησαν τα επιτόκια για να κρατήσουν τις τιμές υπό έλεγχο, ο κ. Ερντογάν τα μείωσε επανειλημμένως.

Σε ομιλίες και συνεντεύξεις, ο Ερντογάν περιέγραψε τα χαμηλά επιτόκια ως μέρος του σχεδίου για την προώθηση οικονομικής ανάπτυξης μέσω της τόνωσης της εγχώριας παραγωγής και κάνοντας τα τουρκικά προϊόντα πιο ελκυστικά στην εξαγωγή τους. Ο Τούρκος Πρόεδρος έχει ρίξει το φταίξιμο για την οικονομική κρίση σε απροσδιόριστες ξένες δυνάμεις, ενώ έχει παράλληλα υπονοήσει ότι οι τουρκικές οικογένειες είναι στην πραγματικότητα σε καλύτερη κατάσταση από εκείνες πλουσιότερων χωρών.

Στις ΗΠΑ, ωστόσο, ο πληθωρισμός έχει πέσει κάτω από το 8% ετησίως, μετά τις αυξήσεις των επιτοκίων. Ο ετήσιος πληθωρισμός στην Τουρκία παραμένει 10 φορές μεγαλύτερος.

Η εκτίναξη των τιμών για πολλές τουρκικές οικογένειες απειλεί να αμαυρώσει την κληρονομιά του κ. Ερντογάν, ο οποίος έχει επικροτηθεί για την τεράστια οικονομική ανάπτυξη κατά το μεγαλύτερο μέρος των δύο δεκαετιών της ηγεσίας του, προσφέροντας σε εκατομμύρια ανθρώπους φτωχότερων στρωμάτων έναν πιο άνετο τρόπο ζωής.

Πολλοί εξ αυτών, βλέπουν τώρα τις κατακτήσεις αυτές να χάνονται, γεγονός που πλήττει την πολιτική θέση του κ. Ερντογάν σε βαθμό που πολλές δημοσκοπήσεις προβλέπουν ότι μπορεί να χάσει τις εκλογές του ερχόμενου έτους.

Μια πρόσφατη δημοσκόπηση του Μεχμέτ Αλί Κουλάτ (Mehmet Ali Kulat), ο οποίος έχει συμβουλεύσει τόσο το κυβερνών κόμμα του Ερντογάν όσο και μέλη της αντιπολίτευσης, έδειξε ότι το 36% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι θα ψήφιζε τον κ. Ερντογάν και το 44% ότι θα τον καταψήφιζε, ανεξαρτήτως από το ποιος θα ήταν ο αντίπαλός του. Το 14% δήλωσε ότι θα αποφάσιζε με βάση το ποιος είναι ο αντίπαλός του και το 6% ήταν αναποφάσιστο.

Πηγή: «New York Times»

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Πρακτορικά

Με την παρέλαση της Νέας Υόρκης την Κυριακή 14 Απριλίου, έκλεισε κι ο φετινός κύκλος των παρελάσεων για τη μεγάλη και τρανή ημέρα της κήρυξης της Επανάστασης του 1821 για τη λευτεριά της Ελλάδας από τους Τούρκους.

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

ΒΙΝΤΕΟ