x
 

Σχόλιο Α. Η. Διαματάρη

Η Ελλάδα αγωνίζεται

Η Ελλάδα τις μέρες αυτές δοκιμάζεται. Δοκιμάζεται σκληρά. Δοκιμάζεται από τον ατέλειωτο, ασυνήθιστα έντονο καύσωνα και τις φωτιές που ξεσπούν σε διάφορα μέρη της χώρας.

Αγωνίζεται όμως μέρα και νύχτα. Ρίχνει όλες της τις δυνάμεις στην μάχη.  Και, ευτυχώς, τουλάχιστον μέχρι στιγμής, δεν θρηνεί θύματα.

Οι συνθήκες για το ξέσπασμα πυρκαγιών είναι ιδανικές.

Η θερμοκρασία κινείται στους 100 βαθμούς Φαρενάιτ και μερικές φορές πιο ψηλά για μέρες τώρα. Και επικρατεί μια περίεργη σε χρονική διάρκεια άπνοια. Παρακολουθείς τα δέντρα. Μα δεν κουνιέται φύλλο. Λες και μετατράπηκαν σε στήλη άλατος.

Αυτό συμβάλλει βέβαια στο να χτυπάει η θερμοκρασία ρεκόρ. Εχει όμως και το θετικό του ότι δεν φουντώνει τις πυρκαγιές. Αν φύσαγε, η κατάσταση θα ήταν πολύ χειρότερη.

Οι Αρχές, με πρώτη την Πυροσβεστική Υπηρεσία, δίνουν τον καλύτερο εαυτό τους, χρησιμοποιώντας όλα τα μέσα που διαθέτουν για την αντιμετώπιση  αυτής της λαίλαπας.

Κοντά τους είναι ο Πρωθυπουργός που τους παρακολουθεί και τους ενθαρρύνει.

Βέβαια, η ζημιά που γίνεται σε περιουσίες και σε δάση είναι πολύ μεγάλη.

Οχι όμως από αδιαφορία ή έλλειψη προσπάθειας για την καταπολέμησή τους.

Είναι κάτι ανάλογο με αυτό που γίνεται στην Καλιφόρνια και αλλού, όπου οι πυρκαγιές καταστρέφουν μεγάλες εκτάσεις παρά τα μέσα που οι Αρχές διαθέτουν και τις προσπάθειες που καταβάλλουν.

Αυτά βέβαια αποτελούν μικρή ανακούφιση για τους ανθρώπους που έχασαν τα σπίτια τους, τις περιουσίες τους, τα ζωντανά τους. Διαθέτουν άραγε ασφάλειες για να μπορέσουν να τα ξαναχτίσουν;

Μερικοί θα διαθέτουν, αλλά οι πολλοί σίγουρα όχι.

Αγώνες, θυσίες, μνήμες μιας ζωής καίγονται στα συντρίμμια των σπιτιών.

Ο πόνος τους θα πρέπει να είναι απερίγραπτος. Τα λόγια φτωχά να τους ανακουφίσουν.

Ομως αυτά μπροστά στην ζωή δεν είναι τίποτα. Ναι μεν δεν θα ξεχάσουν ποτέ την καταστροφή που τους συνέβη, έχοντας όμως τη ζωή τους, έχουν μία δεύτερη ευκαιρία να κάνουν μία καινούργια αρχή και όπου φτάσουν.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μπορεί να φαίνεται -συγκριτικά- ως μια μικρή απόφαση, ωστόσο δεν είναι.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ