x

Οικονομία

Η Ελλάδα χάρισε τον «Εργάνη» στην Κύπρο

12 Σεπτεμβρίου 2021

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Μόνο ηλεκτρονικά και μέσω του ηλεκτρονικού συστήματος «Εργάνη» θα γίνονται εφεξής οι γνωστοποιήσεις προσλήψεων στο υπουργείο Εργασίας, στο πλαίσιο των προσπαθειών πάταξης της αδήλωτης εργασίας. Η λειτουργία του «Εργάνη», σύμφωνα με τον «Φιλελεύθερο», ενεργοποιεί στην ουσία πρόνοιες των περί Κοινωνικών Ασφαλίσεων Κανονισμών του 2017 και σχετικές αποφάσεις που λήφθηκαν τότε από το Υπουργικό Συμβούλιο. Συγκεκριμένα, από τη Δευτέρα θα ισχύουν τα εξής:

Η αίτηση εγγραφής εργοδότη υποβάλλεται το αργότερο μία (1) μέρα πριν την ημερομηνία που ο αιτητής αναμένεται να καταστεί εργοδότης. Κάθε εργοδότης γνωστοποιεί στις Υπηρεσίες Κοινωνικών Ασφαλίσεων την κάθε πρόσληψη μισθωτού το αργότερο μία (1) μέρα πριν την πρόσληψη.

Η γνωστοποίηση των νέων προσλήψεων θα γίνεται μόνο ηλεκτρονικά μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος «ΕΡΓΑΝΗ», το οποίο βρίσκεται στην ιστοσελίδα https://ergani.mlsi.gov.cy. Ως αποτέλεσμα, από τις 13 Σεπτεμβρίου 2021 καταργείται η έκδοση και χρήση της «Βεβαίωσης Έναρξης Απασχόλησης».

Κάθε εργοδότης οφείλει να τηρεί μητρώο προσλήψεων, στο οποίο θα πρέπει να καταχωρίζει, κατά σειρά ημερομηνίας πρόσληψης, προσωπικά στοιχεία για κάθε μισθωτό (αύξοντα αριθμό, ονοματεπώνυμο, Αριθμό Δελτίου Ταυτότητας, Αριθμό Κοινωνικών Ασφαλίσεων, ημερομηνία πρόσληψης και ημερομηνία έναρξης της απασχόλησης).

Βάσει πληροφόρησης του υπουργείου προς εργοδότες για το σύστημα «Εργάνη», το οποίο πρόσφερε δωρεάν η Ελλάδα στη χώρα μας, η πρόσληψη του κάθε εργοδοτουμένου πρέπει να υποβάλλεται τουλάχιστον μια μέρα πριν από την ημερομηνία έναρξης της απασχόλησής του. Όπως εξηγεί το υπουργείο, οι προσλήψεις μπορούν να αποθηκεύονται χωρίς υποβολή, με δυνατότητα διαγραφής ή διαχείρισης/υποβολής αλλά και να υποβάλλονται απευθείας με δυνατότητα ακύρωσης μέσω σχετικής επιλογής νοουμένου ότι δεν έχει παρέλθει η μέρα και ώρα έναρξης της απασχόλησης. Διευκρινίζει, πάντως, πως οι υποβληθείσες προσλήψεις θα προστίθενται στο Μητρώο των Υπηρεσιών Κοινωνικών Ασφαλίσεων (Υ.Κ.Α) αφού παρέλθει η μέρα και ώρα έναρξης της απασχόλησης του εργοδοτουμένου, συνεπώς μετά από την μέρα και ώρα έναρξης της απασχόλησης δεν είναι δυνατή η ακύρωσή τους στο «Εργάνη».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Μερική πρόοδο όσον αφορά τη συμμόρφωση της Κύπρου με τα πρότυπα της Ομάδας Διεθνούς Χρηματοοικονομικής Δράσης (Financial Action Task Force - FATF) για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας, καταγράφει η έκθεση προόδου της MONEYVAL, της Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων αξιολόγησης των μέτρων για το Ξέπλυμα και τη Χρηματοδότηση της Τρομοκρατίας του Συμβουλίου της Ευρώπης.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αμερική

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Την προσωρινή διακοπή των πτήσεων σε μια σειρά από αμερικανικά αεροδρόμια, που επηρεάζει και τη γραμμή Αθήνα – Νέα Υόρκη, ανακοίνωσε αιφνιδιαστικά η αεροπορική εταιρεία Emirates, το απόγευμα της Τρίτης, 18 Ιανουαρίου, προκαλώντας αναταραχή στο επιβατικό κοινό.

Αμερική

Διεκδικώντας πατρίδες Το 2021 ο Ελληνισμός γιόρτασε την συμπλήρωση 200 χρόνων από την Επανάσταση που ελευθέρωσε το Εθνος και ίδρυσε το κράτος των Ελλήνων.

Κοινωνία

ΜΥΤΙΛΗΝΗ. Ενας άνθρωπος «μνημείο» της Ευρωπαϊκής ιστορίας γιορτάζει σήμερα στον οίκο ευγηρίας όπου ζει στη Μυτιλήνη τα 102α του γενέθλια.

ΒΙΝΤΕΟ

Mία νεκρή, 8 τραυματίες από πυρκαγιά σε κτίριο στο Μπρονξ (Vid)

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Ενας άνθρωπος σκοτώθηκε και οκτώ τραυματίστηκαν, μεταξύ των οποίων πέντε αστυνομικοί, σε μια έκρηξη και φωτιά που προκάλεσε την κατάρρευση τριώροφου κτιρίου στην πόλη της Νέας Υόρκης, ανακοίνωσε η Πυροσβεστική Υπηρεσία, την Τρίτη.

Στην Τανάγρα τα πρώτα έξι μαχητικά αεροσκάφη Rafale (Βίντεο)

ΑΘΗΝΑ. Στην 114 Πτέρυγα Μάχης της Τανάγρας προσγειώθηκαν, το μεσημέρι της Τετάρτης, τα πρώτα έξι μαχητικά γαλλικά αεροσκάφη «Rafale» (Ραφάλ) εντασσόμενα στο δυναμικό της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας και συγκεκριμένα της Μοίρας 332.