x
 

Κύριο Άρθρο

Η Ελλάδα φλέγεται

05 Αυγούστου 2021
Κύριο Αρθρο

Η Ελλάδα φλέγεται (όπως και η Τουρκία και η Ιταλία).

Και ναι μεν δεν γνωρίζουμε τι γίνεται στις γειτονικές μας χώρες σε ό,τι αφορά την κριτική απέναντι στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών, αλλά θεωρούμε ότι αυτό αφορά τις ίδιες τις χώρες.

Π.χ. η Τουρκία έχει μόνο ελικόπτερα πυρόσβεσης και ούτε ένα αεροπλάνο. Την ίδια ώρα ο Ερντογάν έχει 16 προσωπικά τζετ να κινείται πέρα δώσε ο ίδιος και η Εμινέ.

Εμείς όμως οφείλουμε να ξέρουμε αυτές τις δραματικές ώρες αν η Ελλάδα κάνει ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό να καταστείλει τα δεκάδες πύρινα μέτωπα, -118 πυρκαγιές σε ένα 24ωρο- ξέχωρα από τις κραυγές και την αγωνία των ανθρώπων, την κούραση των αρχών, και την κριτική χωρίς έλεος των αντιπολιτευόμενων κομμάτων.

Εχει σημασία να ξέρουμε τι συμβαίνει.

Οι ελληνικές δυνάμεις είναι φέτος ενισχυμένες σε όλα τα επίπεδα – τόσο σε ό,τι αφορά τα εναέρια μέσα πυρόσβεσης, που είναι πλέον 69, όσο και τις επίγειες δυνάμεις, αλλά και τα δασικά περίπολα, που φτάνουν τα 820 σε όλη τη χώρα, αυξημένα από τα 764 πέρυσι. Παράλληλα, είχε εξαγγελθεί πρόγραμμα εξοπλισμών για την αντιπυρική προστασία ύψους 1,76 δισ. ευρώ. Και κοντά στα εναέρια μέσα πυρόσβεσης έχει νοικιάσει φέτος και το θηριώδες ρωσικό αεροσκάφος «Beriev» από τον Ιούλιο.

Από την άλλη, όλη η κριτική επικεντρώνεται σε ειρωνικά σχήματα λόγου, σε αποτυχία επιτελικού κράτους και στο γεγονός ότι τα κυβερνητικά στελέχη αυτοσυγχαίρονται παρά τις μεγάλες καταστροφές. Ο καθείς ό,τι μπορεί να εφεύρει για κριτική το εκφέρει.

Ευτυχώς τα γραπτά μένουν, τα βίντεο μένουν και έτσι γνωρίζουμε όλοι τις δηλώσεις. Κανείς δεν έδωσε συγχαρητήρια στον εαυτό του. Υπήρξε ικανοποίηση που λειτούργησαν οι εκκενώσεις οικισμών σύμφωνα με τον προγραμματισμό, και επανειλημμένα ειπώθηκε ένα μεγάλο ευχαριστώ στους εκατοντάδες πυροσβέστες αστυνομικούς, εθελοντές και διασώστες.

Από την πρώτη στιγμή τέθηκαν σε εφαρμογή προγράμματα και όλοι οι αρμόδιοι ήταν και είναι παρόντες επί τόπου στις φωτιές που συνεχίζονται. Και η μεγαλύτερη ικανοποίηση; Για πρώτη ίσως φορά δεν έχουμε ανθρώπινες απώλειες.

Μπορούν καλύτερα; Ενδεχομένως ναι.

Αλλά το καλύτερο δεν βρίσκεται με την άλογη κριτική. Αν θέλουν οι αντιπολιτευόμενες δυνάμεις να βοηθούν σε αυτές τις τραγικές ώρες που διανύει η Ελλάδα οφείλουν να κάνουν προτάσεις ωσάν να είναι οι ίδιες υπεύθυνες.

Ο λαός ξέρει να κρίνει και να τοποθετεί τον καθένα προ των ευθυνών του. Δεν χρειάζονται κορώνες. Μπροστά στα ακραία καιρικά φαινόμενα μετράει μόνο η υπευθυνότητα και η σοβαρότητα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Eνας υπάλληλος του δήμου Μετεώρων αποκαλύφθηκε πρόσφατα ότι για 13 ολόκληρα χρόνια έλειπε από την υπηρεσία του κάνοντας χρήση… αναρρωτικής άδειας.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Εκκλησία

ΒΟΣΤΩΝΗ. Εκλέχτηκε την Παρασκευή 17 Μαΐου 2024 από τη Σύνοδο του Φαναρίου, ο Επίσκοπος Σασίμων Κωνσταντίνος (Μώραλης) Μητροπολίτης Ντένβερ, όπως άλλωστε ήταν αναμενόμενο και όπως είχε εξαγγείλει ο «Ε.

ΑΠΟΨΕΙΣ

Είδε συγχωριανούς του, που τους κρέμασαν στους φανοστάτες της πλατείας της Καλαμάτας.

Πολιτισμός

ΑΘΗΝΑ. Σε μία λαμπρή τελετή με άρωμα Ελλάδας και Γαλλίας παραδόθηκε η Ολυμπιακή Φλόγα το απόγευμα της Παρασκευής στην οικοδέσποινα των φετινών Ολυμπιακών Αγώνων.

ΒΙΝΤΕΟ