x
 

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Η Ελλάδα στην Αιθιοπία: Ελληνες γιατροί δίνουν τεχνογνωσία σε Αιθίοπες συναδέλφους τους

15 Φεβρουαρίου 2024

ΑΝΤΙΣ ΑΜΠΕΜΠΑ. Το ταξίδι του Ιπποκρατικού πνεύματος συνεχίζεται με πρωτοβουλία του Παγκόσμιου Ιπποκράτειου Ινστιτούτου Ιατρών, υπό την αιγίδα του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών και τη συνεργασία του Διεθνούς Ιπποκράτειου Ιδρύματος Κω και της ΕΛΙΤΟΥΡ. Πρόσφατος σταθμός ήταν η Αντίς Αμπέμπα της Αιθιοπίας, στην οποία συνδιοργανώθηκε Ιπποκρατική εβδομάδα, με την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστήμιου της Αντίς Αμπέμπα και τη συνεργασία των Πανεπιστημίων Σερβίας και Κύπρου, παρουσία κορυφαίων αξιωματούχων της Αιθιοπικής κυβέρνησης. Την έναρξη του συνεδρίου έκαναν ο πρόεδρος του ΙΣΑ και του Παγκόσμιου Ιπποκράτειου Ινστιτούτου Ιατρών, Γ. Πατούλης και ο καθηγητής Andualem Beyene Διευθύνων, σύμβουλος του Ιατρικού Κολεγίου της Αντίς Αμπέμπα.

Στο πλαίσιο της πρώτης ημέρας της διοργάνωσης έλαβε χώρα συνέδριο με τίτλο «Ήθος, Πάθος, Λόγος», με ομιλητές εκπροσώπους των Ιατρικών Σχολών των Πανεπιστημίων Αντίς Αμπέμπα, Θεσσαλίας, Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου και Βελιγραδίου, την οποία παρακολούθησαν φοιτητές του Ιατρικής Σχολής της Αιθιοπίας. Στη συνέχεια υπογράφηκε μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ του Παγκόσμιου Ιπποκράτειου Ινστιτούτου Ιατρών και των τριών πανεπιστημίων.

Ακολούθησε επίσκεψη στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Αντίς Αμπέμπα, όπου η ελληνική αποστολή είχε την ευκαιρία να ενημερωθεί για τις υπηρεσίες που προσφέρει η Μονάδα Προγεννητικού Ελέγχου, η οποία ιδρύθηκε με πρωτοβουλία της Ελλάδας και χρηματοδότηση του Fetal Medicine Foundation, επικεφαλής του οποίου είναι ο Κύπρος Νικολαΐδης.

O πρόεδρος του ΙΣΑ, Γ. Πατούλης διαβεβαίωσε τους Αιθίοπες συναδέλφους του ότι η Ελλάδα και οι Ελληνες επιστήμονες είναι πάντα πρόθυμοι να προσφέρουν βοήθεια και τεχνογνωσία.

«Πρόθεσή μας είναι να διατηρήσουμε και να ενισχύσουμε τις σχέσεις των επιστημόνων των δύο χωρών και να συμβάλλουμε στη μεταλαμπάδευση της γνώσης», τόνισε ο κ. Πατούλης.

Από την πλευρά της, η Άννα Φάρου, Πρέσβυς της Ελλάδας στην Αιθιοπία, τόνισε: «Για εμάς, το Υπουργείο Εξωτερικών, η Αιθιοπία είναι χώρα προτεραιότητας για τον τομέα υγείας. Σ’ αυτό το πλαίσιο, το Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας ανέλαβε την πρωτοβουλία να συνεργαστεί με το Υπουργείο Υγείας της Αιθιοπίας και το ίδρυμα Fetal Medical Foundation που εδρεύει στο Ηνωμένο Βασίλειο του Κύπρου Νικολαΐδη. Σε αυτό το πλαίσιο λοιπόν, προτείναμε στους Αιθίοπες φίλους μας τη δημιουργία ενός κέντρου για τον προγεννητικό έλεγχο. Οι Αιθίοπες το δέχτηκαν, έχει υπογραφεί μνημόνιο κατανόησης μεταξύ του τότε υπουργού Εξωτερικών κ. Δένδια και της τότε υπουργού Υγείας της Αιθιοπίας για τη δημιουργία αυτού του κέντρου και οι Αιθίοπες επέλεξαν το Πανεπιστημιακό τους Νοσοκομείο. Η χρηματοδότηση είναι από το Ίδρυμα και αφορά υποδομές και ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό και την εκπαίδευση των γιατρών».

Πρόσθεσε ότι το ίδρυμα στο οποίο ειναι επικεφαλής ο Κύπρος Νικολαΐδης βοηθάει πάντα σε συνεργασία με την ελληνική Πρεσβεία και καλύπτει όποιες ανάγκες προκύπτουν. Σημειώνεται ότι χορηγούνται από το ίδρυμα υποτροφίες για την κατάρτιση εκπαιδευόμενων ιατρών στην εμβρυϊκή ιατρική. «Έχει τεθεί ως στόχος για τα επόμενα τρία χρόνια να στηρίξουμε προγράμματα υγείας στην Αιθιοπία. Αυτή η επίσκεψη είναι μια αφορμή για να συνεχίσουμε αυτήν την προσπάθειά μας» κατέληξε η κ. Φάρρου.

Ο προεδρος του ΙΣΑ, Γ. Πατουλης αναφέρθηκε στην προσπάθεια που γίνεται για τη διάδοση του Ιπποκρατικού πνεύματος. «Επιδίωξή μας είναι να συσφίξουμε τις σχέσεις με την επιστημονική κοινότητα και να γίνουμε ο κρίκος της αλυσίδας που ενώνει τους ιατρούς του κόσμου για την εγκαθίδρυση της Ιπποκρατικής αντίληψης στην παγκόσμια ιατρική κοινότητα» επεσήμανε.

Απο την πλευρά του, ο γγ του GDHI, Κωνσταντίνος Πάντος ανέφερε: «Εμείς χαιρετίζουμε την πρωτοβουλία αυτή και δεσμευόμαστε ότι θα δουλέψουμε για να μεταδώσουμε την τεχνογνωσία που χρειάζονται στο κομμάτι του προγεννητικού ελέγχου και της προεμφυτευτικής διάγνωσης και σε ό,τι άλλο χρειάζεται η Αιθιοπία».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Σε μια νέα επένδυση στη λεγόμενη «πράσινη» ενέργεια, η οποία θα περιλαμβάνει την ανάπτυξη μιας νέας σειράς μικρών πυρηνικών αντιδραστήρων, προχωράει η εταιρεία Red Apple Group, ιδιοκτησίας του Ελληνοαμερικανού μεγιστάνα, Τζον Κατσιματίδη (John Catsimatidis).

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Πρακτορικά

Με την παρέλαση της Νέας Υόρκης την Κυριακή 14 Απριλίου, έκλεισε κι ο φετινός κύκλος των παρελάσεων για τη μεγάλη και τρανή ημέρα της κήρυξης της Επανάστασης του 1821 για τη λευτεριά της Ελλάδας από τους Τούρκους.

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

ΒΙΝΤΕΟ