x
 

Συνεργάτες

«Η ελληνική σημαία εθνικό σύμβολο του κράτους της Ελλάδος»

Το 1821, όπως όλοι γνωρίζουμε, είναι το εορταστικό έτος που σηματοδοτεί τα 200 χρόνια από την έναρξη της Επανάστασης για την ανεξαρτησία της Ελλάδας από τον οθωμανικό ζυγό των τετρακοσίων χρόνων. Πολλά ακούγονται, πολλά ετοιμάζονται, πολλά ήδη έχουν γίνει για τον εορτασμό αυτής της μεγάλης επετείου. Ολοι εμείς ως Ομοσπονδία Ελλήνων Εκπαιδευτικών Αμερικής συμβουλεύουμε ότι πρέπει να εξηγήσουμε σε όλα τα παιδιά, μικρά και μεγάλα, σε όλες τις τάξεις, σε όποιο σχολείο και αν πηγαίνουν, ποια είναι η σημασία αυτής της μεγάλης επετείου και ποιος είναι ο συμβολισμός της σημαίας μας.

Η μαθητιώσα νεολαία πρέπει να ενημερωθεί ότι εφέτος πανηγυρίζουμε και γιορτάζουμε τις εθνικές μας γιορτές διαφορετικά από τις άλλες φορές. Πρέπει απαραιτήτως στις τάξεις των Ελληνικών να εξηγηθούν όλες οι πτυχές της Ελληνικής Επανάστασης, περισσότερο δε να μάθουν να εκτιμούν το εθνικό σύμβολο της Ελλάδος που είναι η γαλανόλευκη σημαία. Θα πρέπει να ζωγραφίσουν σημαίες, να στολίσουν τους πίνακες, και αν είναι δυνατόν, να φοράνε όλα τα παιδάκια μία κονκάρδα με το μικρό σημαιάκι.

Οι αρχαίοι πρόγονοί μας χρησιμοποιούσαν έναν τύπο σημαίας διαφορετικό από τη σημερινή ελληνική σημαία. Στα χρόνια του Μεγάλου Αλεξάνδρου υπήρχε σημαία που στερεωνόταν στην άκρη του κονταριού. Οταν ύψωναν αυτή τη σημαία σηματοδοτούσαν την έναρξη πολέμου και όταν την κατέβαζαν δήλωναν το τέλος του πολέμου. Οι Ελληνες χρησιμοποιούσαν σημαίες και τις έβαζαν στα κατάρτια των πολεμικών πλοίων τους. Για τους Βυζαντινούς η σημαία είχε θρησκευτική και πολεμική σημασία. Την έλεγαν λάβαρο. Στα μαύρα χρόνια της τουρκικής σκλαβιάς οι αρματολοί και οι κλέφτες είχαν καθιερώσει για το τμήμα του καθενός το φλάμπουρο, όπως το έλεγαν, ή το μπαϊράκι ή την παντιέρα τους, που ήταν ένα ύφασμα –σε ό,τι χρώμα ήθελε να έχει η ομάδα του-με διάφορα εμβλήματα επάνω.

Η ελληνική σημαία όπως εμφανίζεται σήμερα καθιερώθηκε επίσημα τον Ιανουάριο του 1822 με ψήφισμα. Η απόφαση αυτή για τη σημερινή σημαία φέρει τον αριθμό 540 / 15 Φεβρουαρίου 1822 από το διάταγμα της τότε κυβέρνησης. Τότε αποφασίστηκαν τα χρώματα, το γαλάζιο και το άσπρο, και οι δύο τύποι της σημαίας μας: η σημαία της ξηράς και η σημαία της θάλασσας.

Η ελληνική σημαία συμβολίζει τρεις έννοιες: τη χριστιανική θρησκεία με τον Σταυρό, την ελληνική πατρίδα με τα δύο χρώματα (το γαλάζιο και το λευκό) και την ενότητα του έθνους με το εθνικό έμβλημα στο μέσον.

Για τα χρώματα υπάρχουν τρεις εκδοχές όσον αφορά τη σημασία των χρωμάτων. Το λευκό φανερώνει τον καθαρό και αίθριο ουρανό της Ελλάδας και το γαλάζιο φανερώνει την γαλάζια θάλασσα της Ελλάδας. Μία άλλη εκδοχή για τα χρώματα λέει ότι το λευκό αντιπροσωπεύει τη λευκή φουστανέλα των κλεφτών και το γαλάζιο την μπλε βράκα των ναυτικών αγωνιστών του 1821. Υπάρχει και μια Τρίτη εκδοχή σύμφωνα με την οποία το γαλάζιο χρώμα δείχνει τη σοβαρότητα και το λευκό χρώμα την αγνότητα της ελληνικής μας πατρίδας.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι οι Ενοπλες Δυνάμεις χρησιμοποιούν σημαία η οποία στο μέσον της (στο μέσο του Σταυρού δηλαδή) φέρει έναν Αγιο Προστάτη. Παραδείγματος χάριν, στη σημαία του Στρατού Ξηράς είναι ο Αγιος Γεώργιος, ο Προστάτης του. Στη μέση του Σταυρού για τη σημαία των ναυτικών απεικονίζεται ο Αγιος Νικόλαος, Προστάτης του Πολεμικού Ναυτικού, ενώ η σημαία της Πολεμικής Αεροπορίας έχει στο μέσον της τον Αρχάγγελο Μιχαήλ που είναι προστάτης της, ενώ η Χωροφυλακή της Ελλάδος έχει σημαία που στη μέση φέρει την Αγία Ειρήνη.

Ολες αυτές οι σημαίες αποτελούν τα σύμβολα της Μητέρας Ελλάδας και φέρνουν πάντοτε σ’ όλους τους Ελληνες, όπου κι αν βρίσκονται, την μνήμη, την εκτίμηση και το σεβασμό της χώρας αυτής που είναι η χώρα των προγόνων μας, η χώρα των Αγωνιστών μας που πολέμησαν για την ελευθερία και τη δόξα της Ελλάδας.

Θα ήθελα να επισημάνω ότι μέσα σε όλες τις προσπάθειες που γίνονται σήμερα για να γιορτάσουμε αυτή τη μεγάλη παλιγγενεσία του έθνους μας πρέπει ενωμένοι να χρησιμοποιήσουμε όλες τις δυνάμεις, κυβερνητικές και πολιτικές, της χώρας όπου βρισκόμαστε. Θα πρέπει να ψηφιστούν διατάγματα ώστε η ελληνική σημαία για μία εβδομάδα τουλάχιστον από τις 20 μέχρι το τέλος Μαρτίου να υψώνεται δίπλα στην αμερικανική σημαία σε δημόσιες πλατείες και σε κυβερνητικά κτίρια, και αν είναι δυνατόν, να δοθεί και η άδεια να υψωθεί και η ελληνική σημαία την 25η Μαρτίου στο Καπιτώλιο της Ουάσιγκτον, στο σημερινό μνημείο Δημοκρατίας όλου του κόσμου.

Επίσης, θα ήταν ευχής έργο να ψηφιστεί διάταγμα για τη φετεινή χρονιά τα σχολεία να υψώνουν σημαίες στις πλατείες που είναι δίπλα τους, με μία μικρή σεμνή τελετή με τον/την Διευθυντή/ντρια του σχολείου και να διαφημίζεται αυτό στην τηλεόραση, σε ραδιοφωνικούς σταθμούς, εφημερίδες και άλλα προγράμματα, ώστε όλοι να γνωρίσουν τι σημαίνει Ανεξαρτησία, όχι μόνο της Ελλάδος αλλά και όλων των χωρών του κόσμου, όλων των πολιτισμένων ανθρώπων.

Αυτό ακριβώς πρέπει να τονίσουμε. Οχι μόνο να γιορτάσουμε μεταξύ μας –όπως λέει η παροιμία «Γιάννης κερνάει, Γιάννης πίνει»- αλλά να δείξουμε στους ξένους τι σημαίνει Ελλάδα. Σημαίνει Ελλάδα Δόξας, Ελλάδα Ελευθερίας, Ελλάδα Δημοκρατίας, Ελλάδα εθνικών και χριστιανικών παραδόσεων, Μνημείο του Κόσμου. Τι έχει δώσει αυτή η Ελλάδα στην παγκοσμιότητα! Αυτό πρέπει να είναι η γραμμή μας, το «πιστεύω» μας και οι δράσεις μας. Είναι ευκαιρία να εξηγήσουμε ότι η Επανάσταση του 1821 σηματοδοτεί τη διαμόρφωση των κρατών της Ευρώπης.

Επιπλέον πρέπει να δείξουμε ότι η Ελλάδα συνεχίζει να διαδραματίζει τον ρόλο «Σχολείο της Οικουμένης» με τις αξίες της, με το παρελθόν της και με τη δόξα της.

* Η Στέλλα Κοκόλη είναι πρόεδρος Ομοσπονδίας Ελλήνων Εκπαιδευτικών.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Καλημέρα από την Αθήνα που βρίσκεται σε.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Πρακτορικά

Με την παρέλαση της Νέας Υόρκης την Κυριακή 14 Απριλίου, έκλεισε κι ο φετινός κύκλος των παρελάσεων για τη μεγάλη και τρανή ημέρα της κήρυξης της Επανάστασης του 1821 για τη λευτεριά της Ελλάδας από τους Τούρκους.

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

ΒΙΝΤΕΟ