x
 

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Η ελληνοκυπριακή Ομογένεια τιμά τον πρώην ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο (Michael R. Pompeo) θα είναι το τιμώμενο πρόσωπο στο ετήσιο δείπνο της Ομοσπονδίας Κυπρο-Αμερικανικών Σωματείων, που θα λάβει χώρα την Παρασκευή 22 Σεπτεμβρίου στο «Terrace on the Park».

Ειδικότερα, ο κ. Πομπέο θα είναι ο παραλήπτης του Βραβείου της Ελευθερίας (Freedom Award), το οποίο απονέμεται κάθε χρόνο σε προσωπικότητες που θεωρείται ότι προωθούν την παγκόσμια ειρήνη, την θρησκευτική ελευθερία, τα ανθρώπινα δικαιώματα, την δημοκρατία και υποστηρίζουν τα εθνικά συμφέροντα της Ελλάδας και της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Κατά το παρελθόν, το Βραβείο της Ελευθερίας έχει απονεμηθεί σε πρόσωπα όπως ο Αρχιεπίσκοπος πρώην Αμερικής κ. Δημήτριος, ο νυν πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν κατά την θητεία του ως γερουσιαστής, ο πρώην πρωθυπουργός της Ελλάδας, Κώστας Καραμανλής, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Νίκος Κοτζιάς, το Αμερικανο-Εβραϊκό Συμβούλιο (American Jewish Council – AJC), γερουσιαστές, βουλευτές, επιχειρηματίες, ακαδημαϊκούς και φιλανθρώπους.

Το ετήσιο δείπνο της Ομοσπονδίας Κυπρο-Αμερικανικών Σωματείων συμπίπτει χρονικά με την εβδομάδα Υψηλού Επιπέδου της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, προκειμένου να συνδυάζει την παρουσία του εκάστοτε προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, όπως επίσης και άλλων κυβερνητικών στελεχών.

Φέτος, θα παραβρεθεί για πρώτη φορά, με την ιδιότητα του προέδρου, ο Νίκος Χριστοδουλιδης, ο οποίος διατηρεί δεσμούς με την ελληνική και ελληνοκυπριακή Ομογένεια, ενώ δίνει το «παρών» σχεδόν ανελλιπώς από την περίοδο που ανέλαβε επιτελικά κυβερνητικά καθήκοντα στην Κυπριακή Δημοκρατία.

Υπενθυμίζεται ότι ο Μάικ Πομπέο θεωρείται φίλα προσκείμενος στις ελληνοκυπριακές θέσεις, ενώ διατηρεί άριστες σχέσεις με τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο, υποστηρίζοντας την θρησκευτική ελευθερία.  Παράλληλα, έχει εκφράσει κατά καιρούς τις αντιθέσεις του στο ενδεχόμενο εκσυγχρονισμού του τουρκικού στόλου των F-16, ενώ έχει στηλιτεύσει την τουρκική προκλητικότητα.

«Πάντοτε παροτρύναμε την κυβέρνηση της Τουρκίας να συμμετέχει σε συζητήσεις. Αν έχουν μια διαφωνία για ένα συγκεκριμένο θέμα, υπάρχουν μηχανισμοί επίλυσης διαφορών οι οποίοι είναι κατάλληλοι για την διαχείριση τέτοιων καταστάσεων. Η διαχείριση δεν πρέπει να γίνεται μέσω στρατιωτικής ισχύος, κατοχής ή απειλών για χρήση βίας. Αυτός δεν είναι ο τρόπος με τον οποίο καλοί σύμμαχοι του ΝΑΤΟ, ή χώρες πρέπει να συνδιαλέγονται μεταξύ τους. Η Τουρκία συμπεριφέρεται προκλητικά. Πάντοτε τους είχαμε ξεκαθαρίσει ότι θα στηρίξουμε οποιαδήποτε χώρα είναι διατεθειμένη να συζητήσει και να εμπλακεί σε διάλογο αλλά σε καμία περίπτωση δεν υποστηρίζουμε την επίδειξη στρατιωτικής ισχύος. Υπάρχει διεθνής νομιμότητα, υπάρχουν κανόνες και εύχομαι η κυβέρνηση της Τουρκίας να το αντιληφθεί αυτό», είχε δηλώσει σε παλαιότερη συνέντευξή του στην ΕΡΤ.

Συμπρόεδροι της βραδιάς θα είναι ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης και ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

1.  THARROS - Foods & Health: Από την καρδιά της Θεσσαλίας με…Θάρρος.

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Εκκλησία

ΒΟΣΤΩΝΗ. Εκλέχτηκε την Παρασκευή 17 Μαΐου 2024 από τη Σύνοδο του Φαναρίου, ο Επίσκοπος Σασίμων Κωνσταντίνος (Μώραλης) Μητροπολίτης Ντένβερ, όπως άλλωστε ήταν αναμενόμενο και όπως είχε εξαγγείλει ο «Ε.

ΑΠΟΨΕΙΣ

Είδε συγχωριανούς του, που τους κρέμασαν στους φανοστάτες της πλατείας της Καλαμάτας.

Πολιτισμός

ΑΘΗΝΑ. Σε μία λαμπρή τελετή με άρωμα Ελλάδας και Γαλλίας παραδόθηκε η Ολυμπιακή Φλόγα το απόγευμα της Παρασκευής στην οικοδέσποινα των φετινών Ολυμπιακών Αγώνων.

ΒΙΝΤΕΟ