x

Έχετε συμπληρώσει το όριο δωρεάν άρθρων για αυτόν τον μήνα.
Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στα καλύτερα της ανεξάρτητης ελληνικής δημοσιογραφίας ξεκινώντας από $ 1/εβδομάδα.

 

Κύριο Άρθρο

Η ένταξη ορόσημο και το Κυπριακό

Είκοσι χρόνια από την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση γιορτάζει αυτές τις μέρες η Κυπριακή Δημοκρατία. Μια ένταξη που οραματίστηκαν ο κυπριακής καταγωγής αείμνηστος πρώην υφυπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Νίκος Κρανιδιώτης, και υλοποίησαν με στενή συνεργασία και σωστούς χειρισμούς οι τότε κυβερνήσεις Ελλάδας και Κύπρου.

Η ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση που θωράκισε πολιτικά και οικονομικά την Κυπριακή Δημοκρατία -όπως αποδείχθηκε στην πορεία όταν η νήσος άγγιξε τα όρια της χρεοκοπίας- δεν ήταν καθόλου μια εύκολη υπόθεση. Η τότε μετριοπαθής ηγεσία του Γλαύκου Κληρίδη, είχε καταφέρει να πείσει τους τότε ισχυρούς της ΕΕ -Γερμανία, Βρετανία- που αντιδρούσαν σφόδρα στο ενδεχόμενο ένταξης μιας ημικατεχόμενης χώρας, για την προοπτική ότι αυτή η ενσωμάτωση θα λειτουργούσε σαν καταλύτης και για τη λύση του Κυπριακού. Και δεν θα φόρτωνε απλά ένα πρόβλημα στην Ευρωπαϊκή Ενωση, με δεδομένες και τις ευρωπαϊκές βλέψεις που είχε την περίοδο εκείνη η Τουρκία, η οποία εκλιπαρούσε να πάρει και η ίδια μια ημερομηνία για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

Φυσιολογικά, ο στόχος της Κύπρου για την ένταξη συνδέθηκε τότε με τις προσπάθειες για λύση. Και πολύ σύντομα, πριν η ένταξη υλοποιηθεί και τυπικά, βρέθηκε μπροστά μας το περιβόητο σχέδιο Ανάν με το γνωστό αποτέλεσμα της απόρριψης που σόκαρε τους Ευρωπαίους, γιατί αυτοί που είπαν όχι δεν ήταν οι Τουρκοκύπριοι, αλλά οι Ελληνοκύπριοι.

Στις 24 Απριλίου του 2004 έγινε το δημοψήφισμα για το σχέδιο Ανάν και 1η Μαϊου -μια εβδομάδα μετά- η Κύπρος εντάχθηκε και επίσημα μαζί με άλλες οκτώ χώρες στην ΕΕ με άλυτο το κυπριακό πρόβλημα.

Οι προβλέψεις ότι στην πορεία η Τουρκία θα αλλάξει στάση και θα συναινέσει σε μια βιώσιμη και «ευρωπαϊκή» λύση του Κυπριακού, διαψεύστηκαν, όταν στην Αγκυρα συνειδητοποίησαν ότι η χώρα τους είναι ανεπιθύμητη για πλήρη ένταξη στην ΕΕ. Οι φόβοι για οριστικοποίηση της διαβόητης «ευρωδιχοτόμησης» της Κύπρου είναι πλέον υπαρκτοί λόγω της άκαμπτης στάσης της Τουρκίας, η οποία, μάλιστα, αναθεώρησε και τους στόχους της, αποκηρύσσοντας την ομοσπονδιακή λύση του Κυπριακού και προωθώντας εμμονικά μια πολιτική αναγνώρισης του κατοχικού ψευδοκράτους.

Με τη στάση της αυτή, η Τουρκία, μια τρίτη χώρα και μη μέλος, προκαλεί παράφορα την Ευρωπαϊκή Ενωση γιατί επιχειρεί την αρπαγή εδαφών της. Με βάση τους όρους της ένταξης, η Κύπρος στην ΕΕ έχει ενταχθεί με ολόκληρη η επικράτειά της και τα κατεχόμενα θεωρούνται ευρωπαϊκό έδαφος. Αλλωστε, εκεί διαμένουν και περισσότεροι από 100 χιλιάδες Ευρωπαίοι πολίτες που είναι οι Τουρκοκύπριοι, οι οποίοι έσπευσαν να εξασφαλίσουν ταυτότητες και διαβατήρια της Κυπριακής Δημοκρατίας για να αποκομίσουν και όλα τα οφέλη από την ένταξη στην ΕΕ.

Συνεπώς, οι ευθύνες της ΕΕ για τη λύση και τη μη λύση ενός ευρωπαϊκού πλέον προβλήματος, όπως εξελίχθηκε το Κυπριακό, είναι μεγάλες. Πολύ σωστά υπάρχει αυτή η μεγάλη αντίδραση και ευαισθητοποίηση για την παράνομη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Θα πρέπει, όμως, η ΕΕ να αντιδράσει επιτέλους, έστω και καθυστερημένα και στη συνεχιζόμενη κατοχή της Κύπρου, η οποία πριν από 50 χρόνια δέχθηκε επίσης μια βάρβαρη εισβολή από την Τουρκία. Γιατί κυρώσεις μόνο κατά της Μόσχας και όχι και εναντίον της Αγκυρας;

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αν και οι κρίσεις στο εσωτερικό και το εξωτερικό δεν εκλείπουν, σίγουρα το μεγαλύτερο πρόβλημα που έχει να αντιμετωπίσει ο μέσος Ελληνας πολίτης εξακολουθεί να είναι η ακρίβεια, γεγονός που έχει αναγνωρισθεί πολλές φορές και εκ νέου προσφάτως και από τον ίδιο τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Εκκλησία

ΒΟΣΤΩΝΗ. Εκλέχτηκε την Παρασκευή 17 Μαΐου 2024 από τη Σύνοδο του Φαναρίου, ο Επίσκοπος Σασίμων Κωνσταντίνος (Μώραλης) Μητροπολίτης Ντένβερ, όπως άλλωστε ήταν αναμενόμενο και όπως είχε εξαγγείλει ο «Ε.

ΑΠΟΨΕΙΣ

Είδε συγχωριανούς του, που τους κρέμασαν στους φανοστάτες της πλατείας της Καλαμάτας.

Πολιτισμός

ΑΘΗΝΑ. Σε μία λαμπρή τελετή με άρωμα Ελλάδας και Γαλλίας παραδόθηκε η Ολυμπιακή Φλόγα το απόγευμα της Παρασκευής στην οικοδέσποινα των φετινών Ολυμπιακών Αγώνων.

ΒΙΝΤΕΟ