x
 

Εκκλησία

Η εορτή της Αγίας Ευφημίας στον Πατριαρχικό Ναό στην Κωνσταντινούπολη

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ. Στον Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι εντός του οποίου φυλάσσεται αδιάφθορο το ιερό σκήνωμα της Αγίας Ευφημίας μέσα σε αργυρή λάρνακα η οποία είναι τοποθετημένη πάνω σε μία μαρμάρινη βάση τελέστηκε η μνήμη της. Στον Μέγα Εσπερινό, αλλά και στη Θεία Λειτουργία προεξήρχε ο Μητροπολίτης Ικονίου Θεόληπτος. Κατά τον Εσπερινό, ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος ήταν συμπροσευχόμενος εντός του Ιερού Βήματος.

Την ημέρα της εορτής της το ιερό της λείψανο εκτίθεται στον Σολέα του ναού προς προσκύνηση από τους πιστούς και κατόπιν μεταφέρεται και πάλι στη θέση του στο δεξιό κλίτος του ναού. Δίπλα της βρίσκονται τα σκηνώματα των Αγίων Σολομονής και Θεοφανούς, της πρώτης συζύγου του Αυτοκράτορα Λέοντος ΣΤ’ του Σοφού.

Περί Αγίας Ευφημίας

Σύμφωνα με τον Συναξαριστή, η Αγία Ευφημία γεννήθηκε στη Χαλκηδόνα. Πατέρας της ήταν ο Συγκλητικός Ψιλόφρων και μητέρα της η Θεοδωριανή, ενώ έζησε και μαρτύρησε στα χρόνια του αυτοκράτορα Διοκλητιανού, ο οποίος όταν ξεκίνησε μεγάλο διωγμό εναντίον των χριστιανών στην Ανατολή ήταν ηγεμόνας ο Πρίσκος με συνάρχοντα τον φιλόσοφο Απελλιανό, ο οποίος ήταν και ιερέας του θεού Αρη.

Οταν έφθασε η γιορτή του Θεού τους, έστειλαν γράμματα και κήρυκες σε όλη την επαρχία της Χαλκηδόνας, προσκαλώντας όλους να γιορτάσουν, ενώ όσοι δεν θα πήγαιναν στη Χαλκηδόνα, όπου ήταν ο ναός του Θεού τους, θα τιμωρούνταν με θάνατο.

Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος προσευχόμενος και σκεπτόμενος εντός του Ιερού Βήματος του ναού του Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι κατά την εορτή της Αγίας Ευφημίας.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΊΟ/ΝΙΚΟΣ ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΥ

Η Ευφημία δεν έπαθε τίποτε από τα βασανιστήρια και οι δήμιοι την έριξαν σε άγρια θηρία, πέντε λιοντάρια και τρεις αρκούδες, τα οποία αντί να της επιτεθούν, της φιλούσαν ευλαβικά τα πόδια. Ομως μία αρκούδα της δάγκωσε το σώμα, δεν σχηματίστηκε πληγή ούτε έτρεξε αίμα αλλά έτσι η Αγία παρέδωσε το πνεύμα της στον Κύριο, και την ίδια στιγμή έγινε σεισμός που προκάλεσε αναστάτωση και οι γονείς της βρήκαν την ευκαιρία να πάρουν το σώμα της και να το θάψουν με τα χέρια τους κοντά στη Χαλκηδόνα.

Στις 11 Ιουλίου τιμάται η ανάμνηση του εξής θαύματος που έγινε από την Αγία Ευφημία: Κατά την εποχή των βασιλέων Μαρκιανού και της Πουλχερίας, συντάχθηκαν δύο τόμοι που περιείχαν τον όρο της Δ’ Οικουμενικής Συνόδου, που έγινε στη Χαλκηδόνα το 451 παρουσία 630 Θεοφόρων Πατέρων και ήταν ένας των Ορθοδόξων και ένας των Μονοφυσιτών.

Για να πάψει λοιπόν η έριδα μεταξύ των δύο πλευρών, αποφασίστηκε να τεθούν και οι δύο τόμοι μέσα στη λάρνακα του Σκηνώματος της Αγίας Ευφημίας, για να φανεί ποιον από τους δύο θα δεχτεί η Αγία, πράγμα που έκαναν και μετά την αποσφράγιση της λάρνακας. Βρέθηκε ο μεν τόμος των αιρετικών πεταμένος στα πόδια της Αγίας, ο δε τόμος των Ορθοδόξων στο στήθος της.

Η Αγία Ευφημία άθλησε στις 16 Σεπτεμβρίου του 303 και το άφθαρτο Σκήνωμά της μεταφέρθηκε από τον τόπο της ταφής της αρχικά στο Ναό των Αγίων Αποστόλων.

Μετά την Αλωση της Πόλης στον Ναό της Παμμακαρίστου και αργότερα στο Φανάρι όπου στο δεξιό μέρος του ναού του Αγίου Γεωργίου έγινε παρεκκλήσι της Αγίας Ευφημίας, την εποχή του Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως, Γρηγορίου.

Η μνήμη της τιμάται στις 16 Σεπτεμβρίου, η δε μνήμη του θαύματος που συνέβη τότε στη Χαλκηδόνα, στις 11 Ιουλίου.

Πάνω στον τάφο της ανεγέρθηκε αργότερα ναός, στον οποίο συνήλθε η Δ’ Οικουμενική Σύνοδος (451).

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΣΥΔΝΕΫ. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος επισκέπτεται την Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας από την Παρασκευή 4 έως το Σάββατο 19 Οκτωβρίου 2024, και θα λάβει μέρος σε σειρά επετειακών εκδηλώσεων επί τη ευκαιρία της συμπληρώσεως εκατό ετών από την ίδρυση της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας.

thumbnail image

Σχόλια

arrow

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Κύριο Άρθρο

Το φιάσκο των Γάλλων με τα μνημειώδη λάθη στην τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων στο Παρίσι, μας έφερε στο νου τους αγώνες του 2004, στην Αθήνα.

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

ΒΟΣΤΩΝΗ. Πάνω από οκτακόσια παιδιά όλων των ηλικιών αμφοτέρων των φύλων από τις κοινότητες της Μητρόπολης Βοστώνης ανά τη Νέα Αγγλία, συμμετείχαν και εξακολουθούν να συμμετέχουν στο πρόγραμμα του Κατασκηνωτικού Κέντρου της Μητρόπολης Βοστώνης, το οποίο, ως γνωστόν, βρίσκεται στην πολίχνη Κοντούκουκ του Νιου Χαμσάιρ.

Εκκλησία

ΒΟΣΤΩΝΗ. Εκλέχτηκε την Παρασκευή 17 Μαΐου 2024 από τη Σύνοδο του Φαναρίου, ο Επίσκοπος Σασίμων Κωνσταντίνος (Μώραλης) Μητροπολίτης Ντένβερ, όπως άλλωστε ήταν αναμενόμενο και όπως είχε εξαγγείλει ο «Ε.

ΒΙΝΤΕΟ