x
 

Σχόλιο Α. Η. Διαματάρη

Η επίσκεψη Μητσοτάκη στη ΝΥ και η ασφάλιση περιουσιών

Η εβδομάδα που αρχίζει αύριο είναι κρίσιμη. Κι αυτό που την καθιστά κρίσιμη είναι η συνάντηση του Πρωθυπουργού της Ελλάδας με τον Τούρκο Πρόεδρο στη Νέα Υόρκη, την Τετάρτη.

Εκεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα διερευνήσει τις προθέσεις της άλλης πλευράς. Εκεί θα δει αν ο Ερντογάν άλλαξε σελίδα, ή όπως είναι το πιθανότερο, αν κάνει ένα διάλειμμα εξαιτίας των μεγάλων προβλημάτων που αντιμετωπίζει η χώρα του.

Ως προς την δική του θέση, ο κ. Μητσοτάκης ήταν ιδιαίτερα σαφής σε απάντηση ερώτησης που δέχτηκε στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε στη Διεθνή Εκθεση της Θεσσαλονίκης:

«Τα ζητήματα της εδαφικής ακεραιότητας και της εθνικής κυριαρχίας δεν θα μπουν ποτέ στο τραπέζι από εμένα», είπε. «Τα ζητήματα για τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου δεν είναι ζητήματα που θα συζητήσω με την Τουρκία», σημείωσε.

Στο πλαίσιο όμως της ΔΕΘ, ο Πρωθυπουργός έθεσε επί τάπητος και ένα σημαντικό πρακτικό θέμα για το οποίο έσπευσαν μάλιστα να τον επικρίνουν:

«Είναι καιρός», είπε, «να ξεκινήσει και στην Ελλάδα ένας δημόσιος διάλογος για την υποχρεωτική ασφάλιση όλων των περιουσιών, όλων των σπιτιών, όλων των παραγωγικών μονάδων από φυσικές καταστροφές. Ενας τόπος που αντιμετωπίζει φωτιές, πλημμύρες, αλλά και σεισμούς, η επιδίωξη αυτή γίνεται μονόδρομος και είναι ταυτόχρονα μία μορφή συλλογικής προστασίας που έχουμε χρέος να μετέχουμε όλοι».

Εμείς, φίλοι αναγνώστες που ζούμε στο εξωτερικό γνωρίζουμε ότι είναι και παράνομο, αλλά και σχεδόν αδιανόητο να μην ασφαλίζουμε τις περιουσίες μας, όπως π.χ. τις οικίες μας από καταστροφές.

Χίλια πράγματα μπορεί να συμβούν που θα τις καταστρέψουν και να βρεθούμε στον δρόμο, π.χ. από φωτιά, πλημμύρα ή ακόμα και από μια πτώση δέντρου πάνω του. Πώς θα γίνει η επισκευή ή η ανοικοδόμησή του, που μπορεί να φτάσει σε μεγάλα ποσά, χωρίς ασφάλεια;

Δεν θα καταστραφεί οικονομικά ο ιδιοκτήτης της οικίας;

Τι πιο λογικό λοιπόν από την αγορά μιας ασφάλειας;

H κριτική που ασκείται στον Πρωθυπουργό είναι ότι πολλοί δεν διαθέτουν τα χρήματα για την ασφάλεια. Πολλοί κι από εμάς αγκομαχούμε να πληρώσουμε τις ασφάλειες των σπιτιών μας.

Ωστόσο, η ασφάλιση της οικίας δεν είναι θέμα πολυτέλειας. Είναι θέμα ανάγκης. Εστω ένα βασικό σχέδιο ασφάλειας, που είναι απαραίτητο για να κοιμάται κανείς ήσυχος.

Επίσης, υποβλήθηκε στον Πρωθυπουργό η ερώτηση αν θα διεκδικήσει ένα από τα κορυφαία αξιώματα στην Ευρώπη, όπως συζητείται.

«Δεν πάω πουθενά, εδώ θα μείνω» απάντησε… «Προτιμώ απείρως να εκπροσωπώ την Ελλάδα στην Ευρώπη απ’ το να εκπροσωπώ την Ευρώπη στην Ελλάδα… Να απαντήσω λοιπόν σε όποιους νομίζουν ότι θα με ξεφορτωθούν στέλνοντάς με σε μια ευρωπαϊκή θέση. Δεν σκοπεύω να πάω πουθενά».

Κατ’ αρχήν η όλη παραφιλολογία αποτελεί ένα εγκώμιο στον Πρωθυπουργό, καθότι αναγνωρίζεται με τον τρόπο αυτό η διεθνής του ακτινοβολία.

Δεν θυμάμαι για παράδειγμα να… κατηγορεί τον Τσίπρα κανείς ότι θα μεταπηδούσε σε κάποια κορυφαία θέση στην Ευρώπη.

Αρα, ευτυχώς που μένει στην Ελλάδα. Εχει ακόμα πολλά να προσφέρει στην χώρα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Η διαφορά μεταξύ ανθρώπων μερικές φορές είναι τόσο εντυπωσιακή που η σύγκριση είναι αναπόφευκτη.

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ