x

Έχετε συμπληρώσει το όριο δωρεάν άρθρων για αυτόν τον μήνα.
Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στα καλύτερα της ανεξάρτητης ελληνικής δημοσιογραφίας ξεκινώντας από $ 1/εβδομάδα.

Αμερική

«Η Εποχή που Είχα Καρκίνο», μια συγκλονιστική αυτοβιογραφία του Τζιμ Ζερβάνου

05 Δεκεμβρίου 2022

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Το «That Time I Got Cancer: A Love Story» («Η Εποχή που Είχα Καρκίνο: Μια ιστορία Αγάπης») του Τζιμ Ζερβάνου (Jim Zervanos) μαγνητίζει τον αναγνώστη από την πρώτη κιόλας σελίδα. Στο καλογραμμένο αυτό απομνημόνευμα, που διαβάζεται και σαν μυθιστόρημα, ο Ζερβάνος αφηγείται τη δραματική και συγκλονιστική ιστορία του. Η οικογένειά του, οι φίλοι του και η ομάδα των γιατρών του τον συνοδεύουν στο οδυνηρό ταξίδι αμέτρητων εξετάσεων, μιας χειρουργικής επέμβασης, στην τελική διάγνωσή του με λέμφωμα έως και την θεραπεία του. Πρόκειται για μια συγκινητική αφήγηση για το πώς ο καρκίνος επηρεάζει όχι μόνο τον ίδιο τον Ζερβάνο αλλά και τους πιο κοντινούς του ανθρώπους και πώς αυτές οι σχέσεις μεταλλάσσονται και εξελίσσονται κάτω από την ένταση και το άγχος της διάγνωσης, της θεραπείας και της ανάρρωσης.

“That Time I Got Cancer” του Τζιμ Ζερβάνου (Jim Zervanos). Φώτογραφία του συγγραφέα

Ο Ζερβάνος είναι επίσης συγγραφέας του μυθιστορήματος «Love Park», ενώ βραβευμένα διηγήματα και δοκίμιά του έχουν δημοσιευτεί σε πολλά λογοτεχνικά περιοδικά, και ανθολογίες.
Στον «Εθνικό Κήρυκα» μιλάει για το βιβλίο, τη συγγραφική του διαδικασία, την καταγωγή του από την Κω και για το τι ετοιμάζει στη συνέχεια.

«Εθνικός Κήρυκας»: Πότε αποφασίσατε να μοιραστείτε την ιστορία σας και πόσο καιρό διήρκεσε η διαδικασία συγγραφής;
Τζιμ Ζερβάνος: Μου πήρε αρκετό καιρό για να ξεκινήσω να γράφω – περίπου ένα χρόνο αφότου με χτύπησε η ασθένεια και έξι μήνες αφότου είχα τελειώσει τη χημειοθεραπεία, όταν ένιωθα πια υγιής και πλήρως αναρρωμένος. Στην αρχή, δεν παραδέχτηκα στον εαυτό μου ότι έγραφα ένα βιβλίο, μου φάνηκε αλαζονικό να σκέφτομαι ότι υπήρχε κοινό για την ιστορία μου, οπότε παρακινήθηκα από πρακτικές ανησυχίες: Να καταγράψω την κλινική ιστορία για το δικό μου ιατρικό αρχείο. Αλλά δεν άργησε να βγει όλη η ιστορία από μέσα μου, και ήταν καθαρτικό, και σύντομα έγραφα για ώρες κάθε φορά και με ρυθμό που τα δάχτυλά μου μετά βίας μπορούσαν να ακολουθήσουν, μερικές φορές με δάκρυα να τρέχουν στα μάγουλά μου. Παρ’ όλα αυτά, χρειάστηκαν δύο χρόνια για να γράψω το πρώτο προσχέδιο και άλλα τρία χρόνια για να το αναθεωρήσω στο βιβλίο που μόλις εκδόθηκε.

«Ε.Κ.»: Από πού στην Ελλάδα κατάγεται η οικογένειά σας;
Τζιμ Ζερβάνος: Και οι δύο οικογένειες των γονέων μου κατάγονται από την Κω. Οι παππούδες μου ήταν μετανάστες στις αρχές του 1900. Οι γονείς της μητέρας μου εγκαταστάθηκαν στο Λάνκαστερ της Πενσυλβάνια και οι γονείς του πατέρα μου στο Ρέντινγκ της Πενσυλβάνια, στον διπλανό Δήμο.

«Ε.Κ.»: Με τι θα ασχοληθείτε στη συνέχεια;
Τζιμ Ζερβάνος: Αφού τελείωσα το «That Time I Got Cancer: A Love Story», έγραψα άλλο ένα βιβλίο με απομνημονεύματα, τα οποία ονομάζονται «Your Story Starts Here: A Year on the Brink with Generation Z» -για τη ζωή μου ως καθηγητής τελειόφοιτων μαθητών Λυκείου, ενώ είμαι και πατέρας δύο μικρών γιων- το οποίο θα εκδοθεί την άνοιξη του 2024. Τώρα βάζω τις τελευταίες πινελιές σε ένα μυθιστόρημα που άρχισα πριν αρρωστήσω, το οποίο ονομάζεται «American Gyro», για ένα παιδί Ελληνοαμερικανό που αφήνει το οικογενειακό εστιατόριο στη μικρή του πόλη για να πάει στη Νέα Υόρκη και να γίνει ηθοποιός, λίγο πριν την 11η Σεπτεμβρίου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Ο Περικλής Ναβάμπ, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της PITCO Foods, μιας κορυφαίας εταιρείας χονδρεμπορίας και διανομής τροφίμων, εντάχθηκε στο Διοικητικό Συμβούλιο του The Hellenic Initiative (THI) (Ελληνική Πρωτοβουλία).

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ