x

Οικονομία

Στέλεχος της Signature Bank μιλά στον «Ε.Κ.»

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Ενα θολό τοπίο στον τομέα της αγοράς ακινήτων και, ειδικότερα, των διαμερισμάτων που διατίθεται στο «Πρόγραμμα σταθεροποίησης Ενοικίου» (Rent Stabilization Program), από την Signature Bank, έχοντας θορυβήσει σημαντικές εταιρείες του κλάδου στη Νέα Υόρκη.

(Διαβάστε ακόμα: Είναι τα χρήματά μου ασφαλή; Τι πρέπει να γνωρίζουμε για τις τραπεζικές πτωχεύσεις)

«Η Signature Bank ήταν σημαντική για μια ευρεία πλειοψηφία ιδιοκτητών σταθεροποιημένων διαμερισμάτων», ανέφερε ο Τζέι Μάρτιν (Jay Martin) στην ηλεκτρονική έκδοση «The City», εκτελεστικός διευθυντής του οργανισμού «Community Housing Improvement Program».

Ηδη, κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, οι μεγαλύτερες εταιρείες, που είχαν καταθέσεις κατά πολύ μεγαλύτερες από το ομοσπονδιακό «δίχτυ ασφαλείας» των 250.000 δολαρίων, επιχειρούσαν να μεταφέρουν σημαντικά χρηματικά ποσά σε μεγαλύτερες τράπεζες, υπό τον φόβο ότι πιθανές δυσμενείς εξελίξεις στην Signature θα οδηγούσε σε οικονομική καταστροφή. Η στάση αυτή δεν άλλαξε, παρότι ήδη από τη Δευτέρα η κυβέρνηση εγγυήθηκε ότι θα καλύψει το σύνολο των καταθέσεων, ακόμη κι αν υπερέβαιναν το προαναφερθέν όριο της FDIC, σηματοδοτώντας, ενδεχομένως, και έναν ευρύτερο κλονισμό της εμπιστοσύνης απέναντι στις μικρότερες τράπεζες.

Επιπλέον, το δημοσίευμα του «The City» επισημαίνει και μια γενικότερη ανησυχία των δανειοληπτών για την αυστηροποίηση των όρων και την αύξηση του κόστους στα δάνεια της αγοράς ακινήτων, όπως επίσης και το γεγονός ότι η προσωπική σχέση που είχαν αναπτύξει ορισμένοι εξ αυτών με τους τραπεζιτικούς της Signature Bank δεν θα υπάρχει πλέον ως πιθανό πλεονέκτημα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις περιπτώσεις επαναδιαπραγμάτευσης.

«Αποτέλεσμα φόβου και πανικού»

Ο «Εθνικός Κήρυκας» («Ε.Κ.») επικοινώνησε με στέλεχος της Signature Bank, που δέχτηκε να μιλήσει υπό το καθεστώς της ανωνυμίας, περιγράφοντας τη δυσμενή κατάσταση που διαμορφώθηκε ως απόρροια φόβου και πανικού, μετά την κατάρρευση της Silicon Valley Bank (SVB).

«Αυτό που έγινε με την Signature ήταν επακόλουθο της κατάρρευσης της SVB. Επικράτησε φόβος και πανικός την Παρασκευή, τραβήχτηκαν καταθέσεις έως και 15 δισεκατομμύρια δολάρια. Κάπως έτσι παρενέβη το FDIC. Ολες οι καταθέσεις είναι προστατευμένες», ανέφερε το συγκεκριμένο στέλεχος τονίζοντας πως, μετά τη δημιουργία της τράπεζας – γέφυρας (Signature Bridge Bank) αναζητείται η διάδοχη λύση.

«Εμείς ήρθαμε εδώ κανονικά για δουλειά. Εκτός από τους τρεις ιδρυτές, τα υπόλοιπα στελέχη είμαστε εδώ και πληρωνόμαστε κανονικά. Αυτό που ξέρω είναι ότι επιδιώκουν να μας απορροφήσει, πιθανώς, κάποια άλλη, μεγαλύτερη τράπεζα», τόνισε στη συνέχεια, εκφράζοντας, ωστόσο, ανησυχία για ενδεχόμενο «ντόμινο» στον τραπεζικό τομέα.

«Δεν ξέρω αν θα έχουμε νέο 2008, αλλά όντως υπάρχει πρόβλημα στην τραπεζική αγορά. Ξέραμε ότι το 2023 θα είναι πολύ δύσκολο, εξαιτίας της απότομης ανόδου των επιτοκίων. Πολλοί λένε ότι δεν είμαστε απλά σε ‘ύφεση’ (recession) αλλά σε οικονομική δυσπραγία (depression) και προσπαθούν να αποφύγουν το μεγάλο κακό», καταλήγει χαρακτηριστικά.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ