x
 

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Η έρευνα των μαθητών του Ελληνικού Κλασικού Τσάρτερ Σχολείου του Μπρούκλιν για τον Γεώργιο Παπανικολάου

17 Φεβρουαρίου 2024
Της Μαρίας Μπονάκη*

Είμαστε το πολυ-βραβευμένο Ελληνικό Κλασικό Τσάρτερ* Σχολείο (*δημόσιο σχολείο ιδιωτικού δικαίου) στο Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης με δασκάλους και μαθητές του Απόδημου Ελληνισμού. Οι μαθητές του Γυμνασίου μας συμμετέχουν κάθε χρόνο στον διαγωνισμό της Εθνικής Ημέρας Ιστορίας (ΕΗΙ). Εχουμε κερδίσει τους διαγωνισμούς της πόλης και της πολιτείας της Νέας Υόρκης και προκρινόμαστε στον τελικό στην Ουάσιγκτον, κάθε χρόνο τα τελευταία επτά χρόνια! Κάθε χρόνο τον Ιανουάριο οι μαθητές της Εκτης Τάξης μας ταξιδεύουν στην Ελλάδα για να κάνουν έρευνα σχετικά με το θέμα της εργασίας τους. Εχουν ερευνήσει θέματα για τα Γλυπτά του Παρθενώνα, για την αντίσταση της Ελλάδος στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και γνώρισαν σε συνέντευξη τον αείμνηστο Μανώλη Γλέζο. Ερεύνησαν την Καταστροφή της Σμύρνης, καθώς και την σφαγή του Λάντλοου στο Κολοράντο της Αμερικής με τον ηρωικό Ελληνα μετανάστη, τον Ηλία Σπαντιδάκη.

Υπό την καθοδήγηση της κυρίας Μαρίας Μπονάκη και του κυρίου Περ Τζάνσον, η ομάδα για την Εθνική Ημέρα Ιστορίας πέρυσι επέλεξε να επικεντρωθεί στη ζωή του Δρα Γεώργιου Παπανικολάου σε σχέση με το θέμα της Εθνικής Ημέρας Ιστορίας του 2023: «Πρωτοπόροι στην Ιστορία». Μετά την ανακάλυψη ότι ο Δρ Παπανικολάου (Dr. Pap) εργαζόταν και έκανε την ανακάλυψή του στο Weill-Cornell, η γενική τους διευθύντρια παρουσίασε στην ομάδα μία φίλη/συνεργάτιδά της, την Δρα Κατερίνα Οικονόμου, καθηγήτρια στο Ιατρικό Κολέγιο Cornell και ειδικευμένη στη γυναικολογική ογκολογία. Η Δρ Οικονόμου παραχώρησε συνέντευξη στους μαθητές μας σχετικά με τον έλεγχο του καρκίνου και μοιράστηκε τη γνώση της για τον Γεώργιο Παπανικολάου και το έργο του. Διοργάνωσε γι’ αυτούς μια περιήγηση στη «Συλλογή Γεωργίου Παπανικολάου» στα Αρχεία του Ιατρικού Κέντρου στο New York-Presbyterian/Weill Cornell Medicine. Είδαν το πρώτο του μικροσκόπιο, τις αρχικές του φωτογραφίες, προσωπικά του γράμματα, μετάλλια/βραβεία που είχε κερδίσει, γνήσια γραμματόσημα, βιβλία και εφημερίδες. Θαύμασαν το γλυπτό του στην είσοδο, καθώς και το δέντρο του Ιπποκράτη που είχε φυτευτεί προς τιμήν του, όπου στάθηκαν δίπλα του με δέος και περηφάνια!

Μετά από πολλές συλλογές χρημάτων από το σχολείο και τη στήριξη της γενικής διευθύντριας, Χριστίνας Τεττόνη, της επικεφαλής επιχειρησιακής διευθύντριας, Τζόι Πετράκου και της διευθύντριας, Νατάσας Καμπάν, οι μαθητές μας, Love Lee, Diamantis Katsipoutis, Ava Konstantinidis, Alex Lambert και Bill Tsimbikos, πραγματοποίησαν ένα ταξίδι στη Κύμη Ευβοίας και επισκέφτηκαν το πατρικό σπίτι του Δρα Παπανικολάου και το Λαογραφικό Μουσείο Κύμης, που είχε αφιερωμένο τμήμα για τα αρχεία του. Εκαναν περιήγηση στο Νοσοκομείο Κύμης «Παπανικολάου» και την Γεννάδειο Βιβλιοθήκη στο Αμερικανικό Σχολείο Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα, όπου η αρχειοθέτρια, Δρ Ναταλία Βογκέικοφ, τους έδειξε και τους διάβασε μερικά από τα αρχικά του λόγια/συγγράμματα. Επίσης, επισκέφτηκαν την Αίγινα, όπου πήραν συνέντευξη από την ανιψιά του, την κυρία Ολγα Σταματίου, και άκουσαν προσωπικές της ιστορίες και μνήμες του διακεκριμένου ιατρικού ταξιδιού του Δρα Παπανικολάου. Οι μαθητές δημιούργησαν ένα ντοκιμαντέρ για τη ζωή και τις επιτυχίες του Δρα Γεωργίου Παπανικολάου και, κατόπιν συναγωνισμού με άλλα σχολεία, κέρδισαν την 1η θέση στον Διαγωνισμό Ιστορίας της Νέας Υόρκης. Προχώρησαν στο επόμενο επίπεδο, όπου κέρδισαν και πάλι την 1η θέση στον Διαγωνισμό Πολιτείας της Νέας Υόρκης. Εν τέλει συμμετείχαν στον εθνικό διαγωνισμό στην Ουάσιγκτον, όπου, για πρώτη φορά, οι μαθητές του σχολείου κέρδισαν την υψηλότερη τιμητική διάκριση υπεροχής σε όλες τις κατηγορίες του διαγωνισμού. Φέτος, η καινούρια ομάδα της Εκτης Τάξης ερεύνησαν την Εθνική Αντίσταση της Ελλάδος στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και το γενναίο «ΟΧΙ» του Ιωάννη Μεταξά! Θα συμμετάσχουν στους φετινούς διαγωνισμούς της Εθνικής Ημέρας Ιστορίας, όπου θα παρουσιάσουν την ερευνητική τους εργασία.

Μαρία Μπονάκη* – Κοσμήτορας Μαθητικής Ανάπτυξης & Ελληνικών Πολιτιστικών Σπουδών Ελληνικού Κλασικού Τσάρτερ Σχολείου

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΣΤΑΤΕΝ ΑΪΛΑΝΤ. Την κατάθεση νομοσχεδίου για την ακύρωση των τελών κυκλοφοριακής συμφόρησης που ψήφισε η Μητροπολιτική Αρχή Συγκοινωνιών (ΜΤΑ), ανακοίνωσε ο Ρεπουμπλικανός πολιτειακός βουλευτής, Μιχάλης Ταννούσης, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε τη Δευτέρα 15 Απριλίου, στο μνημείο της γέφυρας Βεραζάνο.

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ