x
 

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Στη «σκιά» των γεγονότων στο Ισραήλ η δεξίωση των Τελεταρχών

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Στη «σκιά» των γεγονότων στο Ισραήλ, που αποτέλεσαν την αιτία για την εσπευσμένη αναχώρηση του υπουργού Εθνικής Αμυνας, Νίκου Δένδια, για την Αθήνα, αλλά, παράλληλα, και σε κλίμα ενότητας και αισιοδοξίας, πραγματοποιήθηκε το βράδυ του Σαββάτου, στη δεύτερη αίθουσα εκδηλώσεων του ξενοδοχείου «Χίλτον», η καθιερωμένη δεξίωση των Τελεταρχών της παρέλασης για την επέτειο της Ελληνικής Ανεξαρτησίας στη Νέα Υόρκη.

«Η Ελλάδα δεν έχει την ευλογία της γεωγραφικής θέσης του Λουξεμβούργου. Είμαστε σε ένα μέρος όπου οι κρίσεις συμβαίνουν – και συμβαίνουν ξανά και ξανά. Με βάση το χαρτοφυλάκιό μου, θα πρέπει να μιλήσω στο Συμβούλιο Ασφαλείας της Ελλάδας αύριο στις 6 το απόγευμα. Οπότε θα πρέπει να φύγω άμεσα. Σας εύχομαι το καλύτερο και σας μεταφέρω πόσο περήφανη είναι η μητέρα πατρίδα για εσάς. Σας ευχαριστώ πολύ», ανέφερε ο κ. Δένδιας προς τους παρευρισκόμενους, αποχωρώντας άμεσα από το ξενοδοχείο «Χίλτον», εν μέσω χειροκροτημάτων.

Ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης, Νίκος Δένδιας, ενώ ανακοινώνει την αποχώρηση του προς το κοινό (Ε.Κ./Χ. Αθανασάτος)

Λίγο νωρίτερα, ο κ. Δένδιας είχε πραγματοποιήσει κανονικά την ομιλία του, πλέκοντας το εγκώμιο της ελληνοαμερικανικής κοινότητας, στην κατάμεστη αίθουσα εκδηλώσεων του ξενοδοχείου «Midtown Hilton», στο Μανχάταν.

Στην εκδήλωση έδωσαν το «παρών», μεταξύ άλλων, ο γενικός πρόξενος της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, Ντίνος Κωνσταντίνου, ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος, ο επιχειρηματίας Τζον Κατσιματίδης,  ο ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Βαγγέλης Μεϊμαράκης, οι βουλευτές Φίλιππος Φόρτωμας (Νέα Δημοκρατία), Θεόφιλος Ξανθόπουλος (ΣΥΡΙΖΑ), Μιλένα Αποστολάκη (ΠΑΣΟΚ) και Νίνα Κασιμάτη (ΣΥΡΙΖΑ), ο αντιπρόεδρος της Βουλής, Ιωάννης Πλακιωτάκης, ο υπουργός Μεταφορών της Κυπριακής Δημοκρατίας, Αλέξης Βαφεάδης, ο βουλευτής Ρόμπερτ Μενέντεζ ο Νεότερος (Robert Menendez Jr), ο υποψήφιος ευρωβουλευτής και γνωστός δημοσιογράφος, Γιώργος Αυτιάς,  ο δις πρωταθλητής NFL και Μέγας Τελετάρχης της Παρέλασης, Γιώργος Καρλαύτης (George Karlaftis) και η διευθύντρια Επικοινωνίας της Βουλής, Μαργαρίτα Φλούδα.

Νίνα Κασσιμάτη, Ιωάννης Πλακιωτάκης, Φίλιππος Φόρτωμας, Θεόφιλος Ξανθόπουλος, Μιλένα Αποστολάκη, Βαγγέλης Μεϊμαράκης, Μαργαρίτα Φλούδα (Ε.Κ./Χ. Αθανασάτος)

Μηνύματα για τον Ελληνισμό και το Κυπριακό

Η εκδήλωση ξεκίνησε με την ανάκρουση των εθνικών ύμνων από την Kyrenia Opera και την προσευχή από τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ. Ελπιδοφόρο, ενώ ο πρόεδρος της Επιτροπής Παρέλασης, Φίλιπ Κρίστοφερ, ανέλαβε τον συντονισμό του προγράμματος, καλωσορίζοντας το κοινό.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Παρέλασης Φίλιπ Κρίστοφερ (GOARCH/Brittainy Newman)

Η παρουσία των Ευζώνων της Προεδρικής Φρουράς, οι οποίοι δίνουν ένα ξεχωριστό χρώμα στην εκδήλωση, προκάλεσε αισθήματα συγκίνησης στους παρευρισκόμενους, οι οποίοι τους χειροκρότησαν θερμά κατά την είσοδό τους στην αίθουσα, ενώ ακολούθησε και η καθιερωμένη παρουσίαση του ιστορικού της στολής και του συμβολισμού του βηματισμού τους.

Από την πλευρά του, ο Φίλιπ Κρίστοφερ κάλεσε αρχικά στο βήμα τον πολιτειακό βουλευτή, Μιχάλη Ταννούση, ο οποίος αναφέρθηκε στην ξεχωριστή σημασία που έχει για τον ίδιο η αφιέρωση της παρέλασης στα 50 χρόνια της τουρκικής εισβολής, με δεδομένη την κυπριακή καταγωγή του.

Οι Εύζωνες της Προεδρικής Φρουράς στο Χίλτον (GOARCH/Brittainy Newman)

Λαμβάνοντας τον λόγο, ο ύπατος πρόεδρος της AHEPA, Σάββας Τσίβικος, επεσήμανε πως «ένα μέρος του Ελληνισμού είναι ακόμη πληγωμένο και υπό κατοχή», ενώ τόνισε πως για την Ελλάδα «η Κύπρος δεν κείται μακράν».

Ο επιχειρηματίας Τζον Κατσιματίδης, ο οποίος ήταν από τους μεγάλους δωρητές, μέσω του ραδιοφωνικού σταθμού WABC, αναφέρθηκε στην αγάπη του για την Ελλάδα και τη Νίσυρο, ενώ μίλησε με θερμά λόγια και για τον ρόλο της Αρχιεπισκοπής Αμερικής στην ενότητα της Ομογένειας.

Σε μια ιδιαίτερη στιγμή, ο Φίλιπ Κρίστοφερ κάλεσε στο βήμα τον Ρόμπερτ Μενέντεζ τον Νεότερο, γιο του γερουσιαστή Μπομπ Μενέντεζ (Bob Menendez), ο οποίος αντιμετωπίζει τις γνωστές δικαστικές περιπέτειες.

Ο Ρόμπερτ Μενέντεζ ο Νεότερος (Ε.Κ./Χ. Αθανασάτος)

«Εμείς οι Ελληνες έχουμε φιλότιμο και δεν ξεχνάμε το όνομα Μενέντεζ», είπε ο Φίλιπ Κρίστοφερ, ενώ ο Ρόμπερτ Μενέντεζ έκανε εκτενή αναφορά στην 50ή επέτειο της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο.

«Δεν θα ξεχάσουμε ποτέ τι έγινε πριν 50 χρόνια. Η μάχη συνεχίζεται και δεν θα τα παρατήσουμε ποτέ μέχρι να νικήσουμε», τόνισε με θέρμη ο κ. Μενέντεζ.

Σε άλλο σημείο του προγράμματος, ο κ. Κρίστοφερ κάλεσε τους προσκεκλημένους βουλευτές από την Ελλάδα, προκειμένου να λάβουν τις τιμητικές πλακέτες και έδωσε τον λόγο σε έναν προς έναν, αρχής γενομένης από τον αντιπρόεδρο της Βουλής Ιωάννη Πλακιωτάκη.

Ο αντιπρόεδρος της Βουλής, Ιωάννης Πλακιωτάκης (Ε.Κ./Χ. Αθανασάτος)

«Προσωπικά πιστεύω ότι πρέπει να ακούμε εσάς τους Ελληνες της Διασποράς. Εχετε τη δυνατότητα να βλέπετε τα πράγματα με μεγαλύτερη καθαρότητα και ευθυκρισία», είπε ο κ. Πλακιωτάκης, ενώ ο ευρωβουλευτής Βαγγέλης Μεϊμαράκης ολοκλήρωσε τον δικό του χαιρετισμό με αναφορά στα γεγονότα της ημέρας.

«Είμαστε σε μια δύσκολη περίοδο και δυστυχώς σήμερα δυσκολεύουν ακόμη περισσότερο τα πράγματα. Ομως εμείς αγωνιζόμαστε για Αρχές, αξίες, ελευθερία και δημοκρατία», είπε ο κ. Μεϊμαράκης, ενώ ο Θεόφιλος Ξανθόπουλος ευχαρίστησε άπαντες που του έδωσαν την ευκαιρία να βρίσκεται στην παρέλαση.

Στεφάνια Παπουτσάκη, Χριστίνα Βασίλα και Ζωή Βάντερβουντ (Ε.Κ./Χ. Αθανασάτος)

Ακολουθώντας, η Μιλένα Αποστολάκη επεσήμανε πως «σε πολύ δύσκολες στιγμές του έθνους εσείς βοηθήσατε για να μην ξεχαστεί», ενώ η Νίνα Κασιμάτη τόνισε ότι οι ομογενείς «εκπροσωπούν τη βαθιά Ελλάδα και τον οικουμενικό Ελληνισμό».

Παράλληλα, ένας από τους προσκεκλημένους που προσέλκυσαν μεγάλο ενδιαφέρον από τους ομογενείς ήταν ο υποψήφιος ευρωβουλευτής Γιώργος Αυτιάς, λόγω της πολύχρονης τηλεοπτικής του παρουσίας, ο οποίος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του «Ε.Κ.», αναφέρθηκε και στην επιστολική ψήφο.

Ο δημοσιογράφος και υποψήφιος Ευρωβουλευτής Γιώργος Αυτιάς με την σύζυγό του, Μαρία (Ε.Κ./Χ. Αθανασάτος)

«Ο Ελληνισμός της Αμερικής γιορτάζει την 25η Μαρτίου. Εδώ γίνεται η μεγαλύτερη παρέλαση του πλανήτη για τον Ελληνισμό. Δεν θα μπορούσαμε να λείψουμε από αυτήν την εκδήλωση. Μια εκδήλωση που συμπίπτει με την ψήφο των ομογενών. Την επιστολική ψήφο.  Αυτό είναι το πιο σημαντικό στοιχείο αμέσως μετά τον εορτασμό. Ο Ελληνισμός έχει αγκαλιάσει την επιστολική ψήφο και πιστεύω ότι μέχρι τις ευρωεκλογές θα έχουμε φτάσει σε ένα πολύ σημαντικό σημείο», κατέληξε ο κ. Αυτιάς.

Στο σύντομο χαιρετισμό του, ο υπουργός Μεταφορών της Κυπριακής Δημοκρατίας, Αλέξης Βαφεάδης, έκανε μια ιστορική αναφορά στον ελληνικό απελευθερωτικό αγώνα και τη συνδρομή των απανταχού Ελλήνων, ενώ ο δήμαρχος Χίου, Δρ Ιωάννης Μαλαφής, τόνισε πως η παρουσία του «είναι μια μεγάλη τιμή και αναγνώριση της προσπάθειας όλων των Χιωτών».

Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος κατά την ομιλία του στην δεξίωση του Χίλτον (GOARCH/Brittainy Newman)

Η εκδήλωση έκλεισε με την ομιλία του Αρχιεπισκόπου Αμερικής κ. Ελπιδοφόρου, που μίλησε για τα διδάγματα της Ελληνικής Επανάστασης ενάντια στον ζυγό της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, τονίζοντας και την ιδιαίτερη αποστολή της Αρχιεπισκοπής Αμερικής.

«Είναι τιμή μου να είμαι μαζί σας, είναι τιμή μου να είμαι Αρχιεπίσκοπός σας και δεσμεύομαι ότι σύσσωμη η Εκκλησία θα ηγείται της πορείας στην ελευθερία, τη δημοκρατία και όλες τις ανθρώπινες αξίες και την αξιοπρέπεια που αξίζει σε όλους μας, ιδίως η Ελλάδα», είπε ο κ. Ελπιδοφόρος.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Με μια ανοικτή γιορτή, στην οποία έδωσαν το «παρών» πελάτες κάθε ηλικίας, όπως επίσης και γνωστά στελέχη της ελληνοαμερικανικής κοινότητας, το συγκρότημα του καφέ Under Pressure και της ελληνικής υπεραγοράς Athena πραγματοποίησε τα επίσημα εγκαίνια, το απόγευμα της Τρίτης 21 Μαϊου, στις νέες εγκαταστάσεις της 31ης Οδού στην Αστόρια.

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Εκκλησία

ΒΟΣΤΩΝΗ. Εκλέχτηκε την Παρασκευή 17 Μαΐου 2024 από τη Σύνοδο του Φαναρίου, ο Επίσκοπος Σασίμων Κωνσταντίνος (Μώραλης) Μητροπολίτης Ντένβερ, όπως άλλωστε ήταν αναμενόμενο και όπως είχε εξαγγείλει ο «Ε.

ΑΠΟΨΕΙΣ

Είδε συγχωριανούς του, που τους κρέμασαν στους φανοστάτες της πλατείας της Καλαμάτας.

Πολιτισμός

ΑΘΗΝΑ. Σε μία λαμπρή τελετή με άρωμα Ελλάδας και Γαλλίας παραδόθηκε η Ολυμπιακή Φλόγα το απόγευμα της Παρασκευής στην οικοδέσποινα των φετινών Ολυμπιακών Αγώνων.

ΒΙΝΤΕΟ