x
 

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Η ετήσια δεξίωση του Εθνικού Ελληνικού Μουσείου στο Σικάγο

28 Σεπτεμβρίου 2023

ΣΙΚΑΓΟ. Ενα ποσό που προσεγγίζει το ένα εκατομμύριο δολάρια συγκεντρώθηκε από την ετήσια δεξίωση του Εθνικού Ελληνικού Μουσείου (National Hellenic Museum) στο Σικάγο, η οποία έλαβε χώρα το Σάββατο 16 Σεπτεμβρίου, στην κεντρική αίθουσα εκδηλώσεων του ξενοδοχείου «Marriott Marquis».

Ειδικότερα, το ύψος των δωρεών, στις οποίες συνεισέφεραν επιφανή στελέχη της ελληνοαμερικανικής κοινότητας, σημαντικοί επιχειρηματίες αλλά και φίλοι της Τέχνης και της ελληνικής κληρονομιάς, ανήλθε στις 925.000 δολάρια, σκορπώντας την ικανοποίηση στα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Μουσείου, αλλά και τους διοργανωτές.

Το Σαββατοκύριακο των εκδηλώσεων ξεκίνησε με τα εγκαίνια των εκθέσεων με τίτλο «Κληρονομιά, Ανανέωση και Ενότητα: Γιορτάζοντας τα 100 χρόνια της Ελληνορθόδοξης Αρχιεπισκοπής Αμερικής» («Legacy, Renewal & Unity: Celebrating 100 Years of the Greek Orthodox Archdiocese of America») και «Αρχοντες του Οικουμενικού Πατριαρχείου: Προστατεύοντας το μέλλον και την πίστη» («Archons of the Ecumenical Patriarchate: Protecting the Future of Faith»), δυο εκθέσεις οι οποίες χρηματοδοτήθηκαν από την Ηγεσία των 100 και το Τάγμα των Αρχόντων του Οικουμενικού Πατριαρχείου, αντίστοιχα.

Ο πρόεδρος του Εθνικού Ελληνικού Μουσείου, Τζον Κάλαμος, απευθύνει ομιλία στους 500 και πλέον παρευρισκόμενους.  Φωτογραφία: Gold Grid Studios / NHM

Μεταξύ των κεντρικών ομιλητών ήταν ο πρόεδρος της Ηγεσίας των 100 -και Αρχων του Οικουμενικού Πατριαρχείου- Δημήτριος Λογοθέτης (Demetrios G. Logothetis), όπως και ο Γραμματέας του Τάγματος και Περιφερειακός Επίτροπος για τη Μητρόπολη του Σικάγου, Κωνσταντίνος Παβλέκας (Gus Pablecas), που επίσης έλαβε τον λόγο.

Συνολικά, στις εκδηλώσεις έδωσαν το «παρών» 500 προσκεκλημένοι και παρευρισκόμενοι, μεταξύ των οποίων ο γενικός πρόξενος της Ελλάδας στο Σικάγο, Εμμανουήλ Κουμπαράκης, η πρόξενος Γεωργία Τασιοπούλου, ο γενικός γραμματέας του Ιλινόις, Αλέξης Γιαννούλιας (Alexi Giannoulias), o δημοτικός σύμβουλος του 34ου Δημοτικού Διαμερίσματος του Σικάγο, Μπιλ Κόνγουεϊ (Bill Conway), η Επίτροπος της Μητροπολιτικής Περιοχής Αντλησης Υδάτων Μείζονος Σικάγου (Metropolitan Water Reclamation District) Μαριάννα Σπυροπούλου (Mariyana Spyropoulos) και ο π. Χρύσανθος Κερκερές.

Χαιρετισμό απηύθυνε ο πρόεδρος του Εθνικού Ελληνικού Μουσείου, Τζον Κάλαμος (John P. Calamos Sr.) και ο πρόεδρος της Επιτροπής Εκδήλωσης, Μάικ Μανάτος (Mike Manatos), τον οποίο πλαισίωναν οι συμπρόεδροι Δρ Γεώργιος και Ραφαέλα Μπόβις (Dr. George and Raffaella Bovis), Αλεξ και Κάθυ Γιανναρά (Alex and Kathy Gianaras), Κένεθ και Αγγελική Κοντράρου (Kennet and Angela Kondraros).

Στιγμιότυπο από την ετήσια δεξίωση του Εθνικού Ελληνικού Μουσείου. Φωτογραφία: Gold Grid Studios / NHM

Μεγάλοι χορηγοί των εκδηλώσεων ήταν οι Τζον Κάλαμος, Τζον Κουδούνης (John S. Koudounis), η οικογένεια Χαλικιά, οι Πίτερ και Εθελ Παρθένη (Peter and Ethel Parthenis), η Ελένη και ο Δημήτρης Μπούσης (Eleni and Dimitri Bousis), η οικογένεια Κωνσταντίνου Ντάνου (The Gus Danos Family), ο Κένεθ και η Αγγελική Κοντράρου, το Ιδρυμα Οικογένειας Μητροπούλου (The Metropoulos Family Foundation), ο Μιχάλης Ψαρός και η Ρόμπιν Ψαρού (Michael and Robin Psaros), η οικογένεια Δημήτρη Ρήγα (James A Regas Family) και η Γεωργία Στάθη.

Υπενθυμίζεται ότι το Ελληνικό Εθνικό Μουσείο του Σικάγου ιδρύθηκε το 1983 ως Ελληνικό Μουσείο και Πολιτιστικό Κέντρο και έκτοτε προβάλλει τον ελληνικό πολιτισμό, τιμώντας τη συμβολή των Ελλήνων μεταναστών στον πολιτισμό της Αμερικής. Δέχτηκε το πρώτο αντικείμενο στις συλλογές του το 1993, ένα προικοδοτικό μπαούλο φτιαγμένο από κέδρο, το οποίο σήμερα βρίσκεται στο κεντρικό έκθεμα του Μουσείου «The Greek Story in America» (Η Ελληνική Ιστορία στην Αμερική). Εκτοτε, οι συλλογές του περιλαμβάνουν περισσότερα από 10.000 φυσικά αντικείμενα, περισσότερες από 100 αρχειακές συλλογές, περισσότερες από 450 προφορικές συνεντεύξεις και μια βιβλιοθήκη με συλλογή ελληνοαμερικανικών εφημερίδων.

Διακρίνεται ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στο Σικάγο, Εμμανουήλ Κουμπαράκης, με μέλη του Δ.Σ. Φωτογραφία: Gold Grid Studios / NHM

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΒΟΣΤΩΝΗ. Ο Δημήτρης Κατός είναι ο καινούργιος πρόεδρος του Ελληνικού Κολεγίου και της Θεολογικής Σχολής του Τιμίου Σταυρού Βοστώνης.

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ