x
 

Σχόλιο Α. Η. Διαματάρη

Η εξάρτηση του Ισραήλ από τις ΗΠΑ

Χθες, για μια ακόμα φορά, την τρίτη κατά σειρά, οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής άσκησαν βέτο σε ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που καλούσε για τον τερματισμό του πολέμου στη Λωρίδα του Γάζας.

Η Αμερική ήταν η μόνη από τις 15 χώρες που απαρτίζουν το Συμβούλιο Ασφαλείας – μόνιμες και μη- που άσκησε βέτο. Η Μεγάλη Βρετανία απείχε.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν καθιστά όλο και πιο σαφή δημόσια τη διαφωνία της με τη συνέχιση του πολέμου και καταδικάζει τον ασύλληπτα μεγάλο αριθμό θυμάτων των Παλαιστινίων που ξεπέρασε -σύμφωνα με την Παλαιστινιακή Αρχή Υγείας- τα 29.000 άτομα. Δεν δίνουν τον αριθμό των τραυματιών.

Η δικαιολογία που η Αμερική έδωσε για την άσκηση του βέτο της, είναι ότι «θα παρεμποδίσει τις διαπραγματεύσεις που διεξάγονται για τους Ισραηλινούς αιχμαλώτους». Δεν πείθει.

Η Αμερική δεν πρόκειται να αφήσει το Ισραήλ απροστάτευτο, ακόμα κι όταν αναγκάζεται να χρησιμοποιεί μη σοβαρές δικαιολογίες για να το καλύψει. Ακόμα και όταν η πολιτική που ακολουθεί το Ισραήλ είναι λανθασμένη και αντίθετη με την διεθνή κοινότητα.

Κι αυτό αποτελεί ένα μεγάλο ερώτημα: Μπορεί το Ισραήλ να συνεχίσει να αγνοεί την διεθνή κοινή γνώμη; Και αν ναι, για πόσο καιρό ακόμα; Και στο τέλος της ημέρας, μπορεί να στηρίζεται μόνο στις ΗΠΑ; όπως έθεσε το ερώτημα ο έμπειρος και φιλοσοφημένος πρέσβης Πάτρικ Θέρος, σχολιογράφος της αγγλικής έκδοσης του «Εθνικού Κήρυκα».

Αλλα μας διδάσκει η Ιστορία εμάς τους Ελληνες.

Ισως η Μικρασιατική Καταστροφή να είχε αποφευχθεί αν η Ελλάδα δεν στηριζόταν τόσο πολύ στην Αγγλία και τη Γαλλία για την εισβολή της στην Μικρά Ασία που όμως την εγκατέλειψαν στα μέσα του πολέμου, μετά την ήττα την δική του και του μεγάλου φίλου τού Ελευθερίου Βενιζέλου, πρωθυπουργού της Αγγλίας Τζορτζ Λόιντ και την επιστροφή του βασιλιά. Κι αυτό είναι ένα από τα παραδείγματα.

Δεν θέλουν όλα τα κράτη και όλοι οι άνθρωποι το κακό του Ισραήλ. Ακόμα και πρώην ορκισμένοι εχθροί του μεταξύ του Αραβικού Κόσμου έχουν -επιτέλους- ασπαστεί την ανάγκη για ένα ισραηλινό κράτος, σε ειρήνη και ασφάλεια.

Αυτό πάντως δεν είναι σε αντίθεση με την ίδρυση παλαιστινιακού κράτους. Δεν είναι ή το ένα ή το άλλο – mutually exclusive. Είναι η μόνη εφικτή λύση. Και για τους δύο λαούς. Που αν κάποτε συνεργαστούν -θα γίνει κι αυτό- θα μεγαλουργήσουν.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Δεν σταματούσε να πλέκει το εγκώμιο της Ομογένειας ένας Ελληνας βουλευτής που παρακολούθησε μια από τις πρόσφατες παρελάσεις μας στις ΗΠΑ.

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ