x

Έχετε συμπληρώσει το όριο δωρεάν άρθρων για αυτόν τον μήνα.
Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στα καλύτερα της ανεξάρτητης ελληνικής δημοσιογραφίας ξεκινώντας από $ 1/εβδομάδα.

 

Σχόλιο Α. Η. Διαματάρη

Η εξέγερση στο Columbia, τότε και τώρα

Την δεκαετία του 1970, όταν εγώ σπούδαζα στο Πανεπιστήμιο Columbia, στη Νέα Υόρκη, είχε αρχίσει να ξεθωριάζει η κρίση του 1968, που το Ιδρυμα αντιμετώπιζε από την φοιτητική εξέγερση ενάντια στον πόλεμο στο Βιετνάμ και τον ρατσισμό.

Δεν είχε βέβαια ξεχαστεί. Οι βίαιες διαδηλώσεις, οι συλλήψεις φοιτητών, ακόμα και του προέδρου του Πανεπιστημίου από φοιτητές, το στιγμάτισαν για χρόνια.

Ακόμα και τώρα το Columbia αποτελεί το παράδειγμα των φοιτητικών διαδηλώσεων στις ΗΠΑ. Από αυτό παίρνουν «γραμμή» οι φοιτητές άλλων πανεπιστημίων της χώρας.

Εμείς τότε, την δεκαετία του ’70, είχαμε ικανοποιήσει τα νεανικά επαναστατικά μας ένστικτα, και μας απασχολούσαν τα μαθήματά μας. Η καριέρα μας. Είχαμε προσγειωθεί.

Σήμερα, μισό αιώνα αργότερα, φοιτητές του Columbia επαναστάτησαν και πάλι ενάντια στο σύστημα εν γένει και του Πανεπιστημίου ιδιαίτερα και μάλιστα για ένα θέμα που λίγοι θα το περίμεναν, το Παλαιστινιακό, δεδομένου του μεγάλου αριθμού Αμερικανοεβραίων φοιτητών σε αυτό.

Και είναι σχεδόν βέβαιο ότι, όπως οι διαδηλωτές άλλαξαν τότε την πορεία του πολέμου στο Βιετνάμ, έτσι και τώρα θα αλλάξουν την πορεία του αγώνα των Παλαιστινίων για την αναγνώριση του δικού τους κράτους.

Η διοίκηση λοιπόν του Columbia, αφού αρχικά έδειξε υπομονή, ανοχή και διαπραγματεύτηκε με τους καταληψίες του ιστορικού χώρου του κεντρικού campus, μπροστά από την περίφημη Βιβλιοθήκη, Low Memorial Library, στο τέλος ζήτησε από την Αστυνομία της Νέας Υόρκης να εκκενώσει τον χώρο. Περισσότεροι από 100 φοιτητές συνελήφθησαν.

Ωστόσο, οι διαδηλωτές δεν το έβαλα κάτω. Συνέχισαν την κατάληψη του χώρου, κατασκηνώνοντας εκεί, αρνούμενοι να τον εκκενώσουν αν το Πανεπιστήμιο δεν ικανοποιήσει τις απαιτήσεις τους, μια σειρά μέτρα.

Προχθές, η διοίκηση του Πανεπιστημίου -υπό την τεράστια πίεση της κοινής γνώμης και πολιτικών- έδωσε στους καταληψίες τελεσίγραφο βάσει του οποίου αν δεν εκκενώσουν τον χώρο θα αντιμετωπίσουν τις συνέπειες του νόμου και των κανόνων του Πανεπιστημίου.

Οι φοιτητές έκαναν το αναμενόμενο. Αντί να εκκενώσουν το προαύλιο, κατέλαβαν το Hamilton Hall, ένα ιστορικό κτίριο που έχει καταληφθεί και άλλες φορές, αρχίζοντας από το 1968.

Το κατά πόσο οι αποφάσεις των Αρχών του Πανεπιστημίου είναι σωστές ή όχι, κυρίως αυτή που κάλεσε την Αστυνομία, είναι κάτι που θα συζητείται για χρόνια.

Είναι σημαντικό όμως να θυμόμαστε ότι οι διαδηλώσεις είναι ειρηνικές – μέχρι τώρα. Αυτό είναι ένα κρίσιμο σημείο. Στην αντίθετη περίπτωση ασφαλώς και θα όφειλαν οι Αρχές του Πανεπιστημίου να καλέσουν την Αστυνομία για να προστατεύσουν και την ασφάλεια των φοιτητών και την περιουσία του Ιδρύματος.

Θεωρώ ότι οι Αρχές βιάστηκαν να δείξουν ισχύ, εξουσία, αποφασιστικότητα, μη υπολογίζοντας ένα βασικό σκοπό των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων: ότι ο διάλογος, η ελευθερία του λόγου, η διαφωνία, αποτελούν μέρος της εκπαιδευτικής εμπειρίας και της απόκτησης γνώσεων. Κι ότι, αν ο φοιτητής, και μάλιστα ο φοιτητής ενός κορυφαίου Πανεπιστημίου, δεν έχει ευαισθησίες, δεν συμμετέχει με τον δικό του πιο αθώο τρόπο στα μεγάλα θέματα της ημέρας, μακροπρόθεσμα δεν χάνει μόνον ο ίδιος και το Πανεπιστήμιο, αλλά και η ίδια η κοινωνία, την οποία θα κληθούν κάποτε να καθοδηγήσουν.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Δεν είναι ευχάριστα τα νέα για τα αεροπορικά ταξίδια τελευταία.

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Εκκλησία

ΒΟΣΤΩΝΗ. Εκλέχτηκε την Παρασκευή 17 Μαΐου 2024 από τη Σύνοδο του Φαναρίου, ο Επίσκοπος Σασίμων Κωνσταντίνος (Μώραλης) Μητροπολίτης Ντένβερ, όπως άλλωστε ήταν αναμενόμενο και όπως είχε εξαγγείλει ο «Ε.

ΑΠΟΨΕΙΣ

Είδε συγχωριανούς του, που τους κρέμασαν στους φανοστάτες της πλατείας της Καλαμάτας.

Πολιτισμός

ΑΘΗΝΑ. Σε μία λαμπρή τελετή με άρωμα Ελλάδας και Γαλλίας παραδόθηκε η Ολυμπιακή Φλόγα το απόγευμα της Παρασκευής στην οικοδέσποινα των φετινών Ολυμπιακών Αγώνων.

ΒΙΝΤΕΟ