x

Οικονομία

Η «εξέγερση» των καταναλωτών ενάντια στις υψηλές τιμές βοηθά στην επιβράδυνση του πληθωρισμού

17 Ιανουαρίου 2023

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. («WSJ»). Μετά την ώθηση των τιμών σε νέα ύψη πέρυσι, ορισμένες εταιρείες αρχίζουν να υποχωρούν. Θα μπορούσε να είναι άλλο ένα σημάδι ότι ο πληθωρισμός αρχίζει να υποχωρεί.

Η Conagra Brands Inc., που φτιάχνει το κέτσαπ Hunt’s και τα ξυλάκια κρέατος Slim Jim, αύξησε τις τιμές κατά 17% το τελευταίο τρίμηνο, σε σχέση με δύο προηγούμενα τρίμηνα, όταν είχε αυξήσει τις τιμές περισσότερο από 10%.

Η εταιρεία είπε ότι έχει ολοκληρωθεί η αύξηση των τιμών προς το παρόν. Οι όγκοι πωλήσεων της Conagra μειώθηκαν κατά 8,4% για το τρίμηνο που έληξε στις 27 Νοεμβρίου, κάτι που η εταιρεία απέδωσε εν μέρει στους αγοραστές που υπαναχώρησαν από τις αυξήσεις των τιμών.

Η αλυσίδα εστιατορίων «Hurricane Grill & Wings» δοκιμάζει διαφορετικά μέσα για τον ίδιο σκοπό. Αντί να χαμηλώνει τις τιμές για να αυξήσει τις πωλήσεις, τώρα πουλάει ενάμισι κουβά φτερούγες κοτόπουλου στην ίδια τιμή με έναν κουβά. Αυτό αντανακλά την πτώση της τιμής των φτερών κοτόπουλου, η οποία εκτινάχθηκε πέρυσι, δήλωσε ο Αντι Γουίντερχορν (Andy Wiederhorn), διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας «franchising Fat Brands Inc.», μέρος των εμπορικών σημάτων της αποτελεί και η αλυσίδα «Hurricane Grill & Wings».

Στελέχη της «Constellation Brands Inc.», η οποία πουλά την μπύρα Corona, λένε ότι σχεδιάζουν μικρότερες αυξήσεις τιμών αφού οι υψηλότερες από τις συνηθισμένες αυξήσεις τον Οκτώβριο επιβράδυναν την ανάπτυξη των πωλήσεων.

Πολλές εταιρείες αύξησαν σημαντικά τις τιμές τους πέρυσι για να αντισταθμίσουν το υψηλότερο κόστος καυσίμων και τις υψηλότερες τιμές για συστατικά, ανταλλακτικά και εργασία. Καθώς οι τιμές των καυσίμων έχουν μειωθεί και οι κρίσεις πανδημίας στην εφοδιαστική αλυσίδα έχουν χαλαρώσει, ορισμένα από αυτά τα κόστη έχουν μειωθεί.

Αυτό είναι ένα καλό σημάδι για την οικονομία. Υποδηλώνει ότι κάποιος πληθωρισμός το περασμένο έτος προήλθε από ακραίες ανισορροπίες προσφοράς-ζήτησης που προκλήθηκαν από την πανδημία και τον πόλεμο στην Ουκρανία και οι οποίες τώρα εξασθενούν.

Ορισμένες εταιρείες αύξησαν τις τιμές όχι μόνο επειδή το κόστος τους ήταν υψηλότερο, αλλά επειδή ανέμεναν αύξηση του κόστους, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη. Αυτές οι αυξήσεις των τιμών, με τη σειρά τους, οδήγησαν τον πληθωρισμό υψηλότερα. Η μελέτη, από οικονομολόγους της Federal Reserve Bank του Κάνσας Σίτι, διαπίστωσε ότι οι υψηλότερες προσαυξήσεις -το χάσμα μεταξύ του τι χρεώνει μια επιχείρηση και του κόστους για την παραγωγή ενός προϊόντος- ήταν μια σημαντική κινητήρια δύναμη του πληθωρισμού το 2021.

Κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι εταιρείες σε ορισμένες περιπτώσεις αύξησαν τις τιμές το 2021 εν αναμονή μελλοντικών πιέσεων στο κόστος, και όχι λόγω της ισχύος της αγοράς ή της υπερβολικής ζήτησης.

O Αντριου Γκλόβερ (Andrew Glover), ανώτερος οικονομολόγος στην Federal Reserve Bank του Κάνσας Σίτι που συμμετείχε στη μελέτη, δεν αναμένει πτώση των τιμών φέτος, είπε, αλλά αναμένει ότι ο ρυθμός της αύξησης θα συνεχίσει να επιβραδύνεται. Ακόμα κι αν οι φθίνουσες πιέσεις κόστους δίνουν στις εταιρείες λιγότερο λόγο να αυξήσουν τις τιμές, αυτό δεν σημαίνει τέλος στο πρόβλημα του πληθωρισμού.

Οι αξιωματούχοι της Fed ανησυχούν ότι μια σειρά από άλλους παράγοντες θα μπορούσαν να διατηρήσουν ανοδική πίεση στον πληθωρισμό.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ