x

Έχετε συμπληρώσει το όριο δωρεάν άρθρων για αυτόν τον μήνα.
Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στα καλύτερα της ανεξάρτητης ελληνικής δημοσιογραφίας ξεκινώντας από $ 1/εβδομάδα.

ΑΠΟΨΕΙΣ

Η «εξομολόγηση» του Οικουμενικού Πατριάρχη

Ηταν μία διαφορετική ομιλία, θα τολμούσα να πω ότι ήταν μια ιστορική ομιλία.

Ηταν η ομιλία ενός ανθρώπου, ναι, ενός βαθυστόχαστου, έμπειρου, σοφού ανθρώπου, που μίλησε δημόσια όπως θα μιλούσε στον εαυτό του, κι έκανε έναν σύντομο, αλλά ουσιαστικό απολογισμό των 30 ετών που ηγείται της Ορθόδοξης Εκκλησίας από την έδρα της στην Κωνσταντινούπολη.

Αναφέρομαι στην ομιλία του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου με την ευκαιρία της συμπληρώσεως 30 ετών από την ημέρα της ενθρόνισής του, στις 2 Νοεμβρίου του 1991.

Είχε διαβάσει την γραπτή ομιλία του στην αγγλική γλώσσα και μετά, όπως οφείλουν όλοι οι κληρικοί και λαϊκοί ηγέτες μας να κάνουν, πρόσθεσε:

«Να μιλήσω στα Ελληνικά, αλλά τι να πρωτοπώ; Ποιον να πρωτοευχαριστήσω;  Πώς να εκφράσω τα συναισθήματα που με κατακλύζουν αυτήν την παραμονή της αναχωρήσεώς μου;».

(Σ.σ.: Τελικά δεν αναχώρησε όπως ήταν προγραμματισμένο. Θεωρήθηκε αναγκαίο να εισέλθει σε νοσοκομείο της πόλης, το ‘Mount Sinai’ και να υποβληθεί σε νέες εξετάσεις, που όπως πιθανολογείται θα οδηγήσουν στην προσθήκη στεντ.

Πρόκειται για μια χειρουργική επέμβαση αρκετά συχνή στις μέρες μας που δεν πρέπει να προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία και βέβαια θα είναι στα χέρια κορυφαίων –ομογενών- ιατρών. Ηταν ασφαλώς μία σωστή, επιβεβλημένη από ό,τι φαίνεται απόφαση, που ελήφθη αφού το ταξίδι της επιστροφής στην Πόλη είναι πολύ μακρινό, περί τις 10 ώρες και θα ήταν επιπόλαιο και πιθανόν και επικίνδυνο να το διακινδυνεύσει).

Θυμάται, λοιπόν, την ενθρόνισή του και διηγείται:

«Και ένα μεγάλο δώρο του Θεού προς εμένα, οι γονείς μου», (σ.σ.: Συγκινείται εμφανώς και καταχειροκροτείται). «Λέω ‘μεγάλο δώρο του Θεού’, διότι εμένα με αξίωσε να τους δώσω αυτήν την χαρά, την υπερηφάνεια και την συγκίνηση να βλέπουν ένα από τα παιδιά τους στον Πατριαρχικό Θρόνο, σε ηλικία 51 ετών».

Μάλιστα. Ενα παιδί θυμάται τους γονείς του, με αγάπη και ευγνωμοσύνη.

Ξεχνάμε ότι και οι ηγέτες, ακόμα και οι μεγαλύτεροι ηγέτες, είναι κι αυτοί άνθρωποι. Οτι έχουν οικογένεια. Συναισθήματα. Ξεχνάμε ότι μπορεί να κληθούν στην άσκηση των καθηκόντων τους να πάρουν δύσκολες, ακόμα και σκληρές αποφάσεις. Βέβαια, έχουμε όχι μόνο κάθε δικαίωμα, αλλά και υποχρέωση να τις κρίνουμε θετικά ή αρνητικά. Και μέχρι εδώ όλα καλά και άγια.

Οταν όμως η κριτική, οι επιθέσεις, γίνονται επί προσωπικού επιπέδου ή στρέφονται εναντίον συγγενών των ηγετών, τότε οι επιθέσεις αυτές είναι καταδικαστέες, είναι απαράδεκτες. Είναι τότε που ξεχνάμε ότι και αυτοί είναι άνθρωποι και ότι οι αποφάσεις που παίρνουν αποτελούν μέρος της δουλειάς τους και ότι σε γενικές γραμμές λαμβάνονται για να εξυπηρετούν το γενικότερο συμφέρον. Αρα λοιπόν οφείλουμε να περιορίζουμε την κριτική μας στις αποφάσεις τους, στην πολιτική τους.

Και ο Οικουμενικός Πατριάρχης, σε μία μη συνήθη κίνηση για ηγέτη, ξεχώρισε προχθές στην ομιλία του τον εαυτό του από τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο και μίλησε από καρδιάς. Ως ένας απλός άνθρωπος. Ως ένα παιδί της αγαπημένης του Ιμβρου.

Και προσθέτω: «Πάλι λέω και ξαναλέω, όχι μόνο απόψε μπροστά στην αγάπη σας, αλλά κάθε μέρα και κάθε βράδυ, ‘Δόξα τω Θεώ πάντων ένεκεν’».

Ποιος το αμφισβητεί αυτό; Ποιος αμφιβάλλει ότι είναι όλα του Θεού;

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Η Ελλάδα, κυρίως από τη Θεσσαλία και κάτω, περιλαμβανομένου του Αιγαίου και της Κρήτης, βρέθηκε στη δίνη χιονοκαταιγίδας.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Πολιτική

NΕΑ ΥΟΡΚΗ. Η κρίση στην Ουκρανία δύσκολα θα φύγει, καθώς πρόκειται για μία αναμέτρηση δύο κοσμοθεωριών που θα μπορούσε να αναστατώσει την Ευρώπη.

Αμερική

ΤΑΜΠΑ, ΦΛΟΡΙΔΑ - Μια μέρα πριν, είχε παραπονεθεί ότι δεν αισθανόταν καλά, γιατί δεν μπορούσε να αναπνεύσει.

Αμερική

Ο χρόνος που πριν λίγο έφυγε, το 2021, πήρε μαζί του και πολλούς ομογενείς άνδρες και γυναίκες στο μεγάλο στερνό ταξίδι που είναι μονόδρομος και δεν έχει γυρισμό.

ΒΙΝΤΕΟ

Ο χιονιάς επισκέφθηκε το κέντρο της Αθήνας (Βίντεο του «Ε.Κ.»)

ΑΘΗΝΑ. Μπορεί η κακοκαιρία «Ελπίς» να προκάλεσε σοβαρά προβλήματα στην πρωτεύουσα της Ελλάδας, η πρωτόγνωρη αυτή επίσκεψη, ωστόσο, του χιονιά χάρισε και όμορφες εικόνες.

«Τι χαζός σκύλας γιος»! Ο Μπάιντεν βρίζει με ανοικτό μικρόφωνo δημοσιογράφο του «Fox News» (Vid)

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Γκάφα ή ηθελημένο ξέσπασμα; Ο Τζο Μπάιντεν έβρισε χθες Δευτέρα δημοσιογράφο καθώς αποχωρούσε πλήθος εκπροσώπων του Τύπου έπειτα από εκδήλωση στον Λευκό Οίκο.