x
 

Ρωτήστε τη Σταυρούλα

Η φίλη μου με αποφεύγει

10 Απριλίου 2021

Αγαπητή Σταυρούλα,

Είμαι φοιτήτρια και με την κολλητή μου είμαστε φίλες από το λύκειo. Είναι ο άνθρωπος που εμπιστεύομαι περισσότερο από όλους, μιλάμε 15 φορές τη μέρα στο τηλέφωνο και όταν δεν μιλάμε στέλνουμε μηνύματα η μία στην άλλη. Δεν υπάρχει κάτι που να μην ξέρει για μένα ούτε και εγώ για αυτήν. Τώρα τελευταία όμως η συμπεριφορά της έχει αλλάξει. Νιώθω ότι απομακρύνεται. Μάλιστα βγαίνει με μία φίλη της από τη σχολή της χωρίς να μου λέει να πάω μαζί τους, κάτι που δεν έκανε πιο παλιά. Όταν αποφάσισα να της μιλήσω για αυτό μου είπε ότι δεν είναι υποχρεωμένη να βγαίνει μόνο μαζί μου, μαλώσαμε και μου έκλεισε το τηλέφωνο θυμωμένη. Από τότε δεν μου απαντάει. Προφανώς και καταλαβαίνω ότι θα έχει κι άλλους φίλους, όμως δεν μπορώ να καταλάβω πώς αποφάσισε να με βγάλει από τη ζωή της ξαφνικά και χωρίς να μου εξηγήσει το λόγο. Τι μπορώ να κάνω για να μη χαλάσει η σχέση μας;

Ελίζα

Αγαπητή Ελίζα,

Η φιλία είναι πολύ σημαντικό κομμάτι στη ζωή μας ίσως το ίδιο σημαντικό με τις ερωτικές μας σχέσεις. Ο Αριστοτέλης πίστευε ότι η φιλία είναι μία ψυχή που κατοικεί σε δύο σώματα, ενώ ο Πυθαγόρας όρισε τον φίλο ως τον Ετερο Εγώ.

Οι φίλοι μας είναι οι κατά επιλογή συγγενείς μας, οι άνθρωποι που μας βοηθούν να καταλάβουμε καλύτερα τον εαυτό μας, να αντέξουμε τις δυσκολίες στη ζωή μας, να βιώσουμε πιο έντονα τη χαρά μας. Η σχέση μας μαζί τους, μας δίνει το αίσθημα ότι ανήκουμε σε μία ομάδα όπου μπορούν να μας καταλάβουν και να μας αγαπήσουν για αυτό που είμαστε, μας βοηθάει να νιώθουμε λιγότερο μόνοι.

Η σχέση με τους φίλους είναι όμως μία πολύπλοκη και ευαίσθητη σχέση που απαιτεί σεβασμό, αποδοχή, αλήθεια, εμπιστοσύνη, αφοσίωση.

Και η φιλία όμως όπως και κάθε άλλη σχέση στη ζωή μας εξελίσσεται. Αλλες φορές γίνεται ακόμα πιο δυνατή κι άλλες φορές χάνει τη δύναμή της μέχρι που τελειώνει. Και επειδή έχουμε την τάση να εξιδανικεύουμε τους φίλους μας, να εστιάζουμε στα θετικά και όχι στα αρνητικά τους είναι δύσκολο να κόψουμε τους δεσμούς μαζί τους, όταν η σχέση έχει πάψει πια να μας δίνει χαρά, να αποτελεί ένα περιβάλλον στο οποίο νιώθουμε χαρά, αγάπη και ασφάλεια.

Η απομάκρυνση της φίλης σου μπορεί να είναι ένα σημάδι ότι η σχέση σας έχει αρχίσει να δυσλειτουργεί. Οι λόγοι μπορεί να είναι πολλοί. Αυτό που μπορείς να κάνεις για να μάθεις γιατί απομακρύνθηκε είναι να επιδιώξεις μία ειλικρινή συζήτηση μαζί της, στην οποία θα εστιάσεις στο πώς νιώθεις εσύ και όχι στο τι κάνει εκείνη λάθος. Μία συζήτηση με μηνύματα εγώ όπως «όταν έχουμε πολύ καιρό να επικοινωνήσουμε, στεναχωριέμαι γιατί νιώθω…» είναι πολύ πιο αποτελεσματική από οποιαδήποτε κατηγορία με μηνύματα του τύπου εσύ όπως «Εσύ παλιά με έπαιρνες συνέχεια τηλέφωνο τώρα τι έχεις πάθει, γιατί με γράφεις έτσι;».

Στην πρώτη περίπτωση ο συνομιλητής δεν νιώθει να κατηγορείται ούτε να απειλείται, επομένως δεν θα μπει σε αμυντική θέση που πολλές φορές μπορεί να πάρει ακόμα και τη μορφή της επίθεσης, και είναι πιο πιθανό η συζήτηση να οδηγήσει σε κάποιο καλό αποτέλεσμα ή τουλάχιστον σε μία ειλικρινή επικοινωνία. Έτσι θα μπορέσεις να μάθεις αν υπάρχει κάτι που πείραξε την φίλη σου και να συζητήσετε για το πώς μπορείτε να θέσετε τη φιλία σας σε καινούργιες βάσεις.

Αν μέσα από τη συζήτηση αυτή συνειδητοποιήσεις ότι η φίλη σου δεν έχει την ίδια διάθεση με εσένα να διατηρήσει τη σχέση σας, θα πρέπει να το δεχτείς. Οι άνθρωποι αλλάζουν, θέλουν διαφορετικά πράγματα στη ζωή τους, θέτουν άλλες προτεραιότητες, και στην πορεία τους αυτή προς την αλλαγή έχουν ανάγκη και από διαφορετικούς ανθρώπους δίπλα τους.

Η πραγματική φιλία έχει πάντοτε μέσα της το στοιχείο της ελευθερίας και της αποδοχής, όπως και η πραγματική αγάπη. Αν ο ένας από τους δύο νιώθει την ανάγκη να πάρει διαφορετικό δρόμο, δεν μπορούμε και δε θέλουμε να τον εμποδίσουμε ή να του επιβάλλουμε την παρουσία μας.

Αυτό δεν σημαίνει ότι εσύ έχεις φταίξει, ή ότι έχεις κάνει κατ’ ανάγκη κάτι λάθος. Για αυτό, στην περίπτωση που καταλάβεις ότι στη ζωή της φίλης σου δεν έχεις πια τη θέση που είχες, αποδέξου τη θέλησή της και προχώρα παρακάτω χωρίς να ενοχοποιείς τον εαυτό σου ή να ψάχνεις να βρεις τι έκανες λάθος.

Η Σταυρούλα Τσούτσα είναι Certified Holistic Professional and Life Coach, Certified Heartmath Coach/Mentor και Certified Points of You practitioner.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αγαπητή Σταυρούλα,Είμαι 27 χρόνων και έχω σχέση εδώ και 6 μήνες με έναν άντρα δέκα χρόνια μεγαλύτερο, χωρισμένο με δύο παιδιά.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ