x
 

ΑΠΟΨΕΙΣ

Η φίλη μου με χρησιμοποίησε και τώρα με αποφεύγει

Αγαπητή Σταυρούλα,

Είμαι πολύ κλειστός άνθρωπος και με μεγάλη δυσκολία στις φιλίες. Ωστόσο, κατάφερα να κάνω μία κολλητή εδώ και 2 περίπου χρόνια. Υπάρχει όμως κάτι στη συμπεριφορά της που με προβληματίζει και θα ήθελα τη γνώμη σας. Η φίλη μου ήταν πολύ κοινωνικός άνθρωπος και είχε πολλές συναναστροφές. Οταν όμως έχασε τον πατέρα της, κλείστηκε πολύ στον εαυτό της και απομακρύνθηκε από όλους. Τότε αρχίσαμε να κάνουμε παρέα και δεθήκαμε πολύ γιατί κι εγώ έχω χάσει την μητέρα μου και μπορούσα να καταλάβω πώς νιώθει. Μοιραστήκαμε πολλά πράγματα μαζί και μπορώ να πω ότι για πρώτη φορά ένιωσα ότι μπορώ να εμπιστευτώ κάποιον έξω από την οικογένειά μου.

Αλλά τον τελευταίο καιρό, νιώθω ότι κάτι έχει χαλάσει στη σχέση μας. Δεν επιδιώκει σχεδόν ποτέ εκείνη να βρεθούμε κι όταν της το ζητάω εγώ, τις περισσότερες φορές έχει κάτι να κάνει. Κανονίζει να βρεθεί με προηγούμενες φίλες που είχε κι όταν την ρωτάω γιατί δεν μου το είπε, απαντάει κάτι αστείες δικαιολογίες του τύπου «δεν ήξερα ότι σου αρέσει αυτό… ή μα εσύ δεν συμπαθείς την τάδε». Νομίζω ότι με χρησιμοποίησε, όταν με είχε ανάγκη και τώρα που είναι καλύτερα δεν χωράω πια στη ζωή της. Αυτό με πληγώνει πολύ και δεν ξέρω τι να κάνω. Νομίζετε ότι έχει νόημα να συνεχίσω να προσπαθώ γι’ αυτήν τη σχέση;

Κωνσταντίνα

Αγαπητή Κωνσταντίνα,

Η φιλία είναι ένα πολύ σημαντικό κομμάτι στη ζωή μας και οι φίλοι μας είναι μερικές φορές τα πιο κοντινά μας πρόσωπα, αυτοί με τους οποίους μοιραζόμαστε χαρούμενες και στενάχωρες στιγμές, τις πιο κρυφές μας σκέψεις, τα πιο βαθιά μας συναισθήματα.

Ωστόσο, και οι φιλικές σχέσεις, όπως και οι ερωτικές, με το χρόνο αλλάζουν. Αλλες φορές γίνονται πιο δυνατές κι άλλες εξασθενούν μέχρι που χάνονται.

Αυτό έχει να κάνει με πολλούς παράγοντες, ένας από τους οποίους είναι και τα κριτήρια με τα οποία επιλέγουμε να έρθουμε πιο κοντά με έναν άνθρωπο. Κάποιες φορές επιλέγουμε φίλους με τους οποίους μας ενώνουν κοινά ενδιαφέροντα, κοινές αντιλήψεις για τη ζωή και τον κόσμο, κοινές αξίες. Κάποιες άλλες φορές ερχόμαστε κοντά με κάποιον άλλον γιατί μας ενώνουν κοινά βιώματα και κοινές εμπειρίες. Κάποιες άλλες πάλι είναι καθαρά θέμα συγκυριών ίσως και ανάγκης. Σε αυτές τις περιπτώσεις η φιλία μπορεί να είναι επιφανειακή και να μην διαρκέσει.

Ισως το τελευταίο να συνέβη και στη δικιά σας περίσταση. Αυτό που μπορεί να σας ένωσε με τη φίλη σας ήταν αρχικά το κοινό βίωμα της απώλειας ενός γονέα και όσα αυτό συνεπάγεται. Μπορεί όμως αυτό από μόνο του να μην ήταν αρκετό ώστε η σχέση αυτή να εξελιχθεί και να σταθεροποιηθεί στο χρόνο. Αν δεν έχετε με την φίλη σας κοινά ενδιαφέροντα ή κοινές δραστηριότητες, αν έχετε διαφορετικές αξίες ή φιλοσοφία ζωής, είναι δύσκολο η φιλία σας να αντέξει στο πέρασμα του χρόνου.

Ωστόσο, δεν θα έλεγα ότι κατ’ ανάγκη σάς εκμεταλλεύτηκε. Κι εκείνη και εσείς πήρατε και δώσατε μέσα σε αυτήν τη σχέση. Εσείς την στηρίξατε σε μία δύσκολη φάση της ζωής της και εκείνη παράλληλα κάλυψε μια δικιά σας ανάγκη, έγινε ο άνθρωπος με τον οποίο μπορούσατε να μοιραστείτε στιγμές και σκέψεις.

Επιπλέον, το γεγονός ότι είναι κοινωνικός χαρακτήρας και επιδιώκει να κάνει παρέα και με άλλα άτομα δεν σημαίνει ότι δεν έχει στη ζωή της χώρο και για τη δική σας σχέση. Ωστόσο, αν εσείς αναζητάτε την αποκλειστικότητα στη φιλία σας, εκείνη ίσως να μην επιδιώκει το ίδιο. Κάποιοι άνθρωποι έχουν ανάγκη από περισσότερους ανθρώπους στο φιλικό τους περιβάλλον.

Αυτό που θα βοηθούσε ίσως είναι να κάνετε μία ειλικρινή και ήρεμη συζήτηση μαζί της και να της εκφράσετε τα συναισθήματά σας χωρίς να την κατηγορείτε. Εστιάστε στο πώς νιώθετε, και όχι στο τι κάνει λάθος. Εξηγήστε της ότι σας λείπει ο χρόνος που περνούσατε μαζί και ρωτήστε την αν υπάρχει κάτι που την προβλημάτισε στη συμπεριφορά σας. Πολλές φορές δημιουργούνται παρεξηγήσεις στις σχέσεις μας, εξαιτίας των προσωπικών ερμηνειών που δίνουμε στα γεγονότα και της κακής επικοινωνίας. Ετσι θα καταλάβετε καλύτερα τι συμβαίνει και θα αποφασίσετε αν θέλετε ή όχι να συνεχιστεί η φιλική σας σχέση.

Φαίνεται πως αυτήν τη στιγμή έχουν αλλάξει οι συνθήκες που σας έφεραν κοντά. Χρειάζεται ίσως να δείτε και οι δυο, αν μπορείτε ή όχι να αποδεχτείτε η μία την άλλη, όπως αλλάζει με το πέρασμα του χρόνου, και να συνεχίσετε μια φιλική σχέση που να βασίζεται στο σεβασμό, την αγάπη και την κατανόηση.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Οι γραμμές αυτές γράφτηκαν κατά τη διάρκεια των ζυμώσεων και διεργασιών ενόψει της τελικής αναμέτρησης για την αρχηγία του κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης στην Ελλάδα την Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ