x
 

Σχόλιο Α. Η. Διαματάρη

Η φορολογική πολιτική, καθρέφτης μιας χώρας

Στις 15 Απριλίου, όπως κάθε χρόνο, εκατομμύρια Αμερικανοί, συγκεκριμένα 157,5 εκατομμύρια, υποχρεούνται να υποβάλλουν τις φορολογικές τους δηλώσεις.

Το 2020, οι φορολογούμενοι δήλωσαν έσοδα $12,5 τρισεκατομμύρια και πλήρωσαν $1,7 τρισεκατομμύρια δολάρια σε ατομικούς φόρους.

Για τους περισσότερους είναι μια δυσάρεστη μέρα γιατί υποχρεούνται να πληρώσουν φόρους στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση -το μεγαλύτερο ποσό- στην πολιτεία και στην πόλη που ζουν.

Το κατά μέσο όρο ποσοστό των φόρων το 2020 ήταν 13,6%. Το 1% των πιο πλούσιων φορολογούμενων πλήρωσε 25,99% των εισοδημάτων του – κατά μέσο όρο περισσότερο από 8 φορές το 3,1% που πλήρωσαν οι πιο φτωχοί. (O πρόεδρος Μπάιντεν και η Πρώτη Κυρία κέρδισαν $619.976 το 2023 και πλήρωσαν $146.629 στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση ή 23,7%. Επίσης πλήρωσαν $30.908 σε φόρους στην πολιτεία του Ντέλαγουερ. Ο Τραμπ δεν δημοσιοποιεί την φορολογική του κατάσταση).

Δεν νομίζω ότι θέλει κανείς να πληρώνει φόρους ή ότι είναι ικανοποιημένος με το ποσοστό των φόρων που πληρώνει αναλογικά με το εισόδημά του.

Οι πιο πολλοί θεωρούμε ότι οι πλούσιοι πληρώνουν ένα δυσανάλογα μικρό ποσοστό των εσόδων τους σε σχέση με εμάς τους υπόλοιπους, άσχετα αν είναι έτσι ή όχι. Ετσι ήταν πάντα και έτσι θα είναι και στο μέλλον. Οι υπερ-πλούσιοι είναι ένας εύκολος στόχος.

Ωστόσο, μια κοινωνία, ένα κράτος δεν μπορεί να λειτουργήσει χωρίς φόρους, χωρίς χρήματα. Αυτοκρατορίες καταστράφηκαν όταν έχασαν την δυνατότητά τους να συλλέγουν φόρους σε ικανοποιητικό βαθμό.

Βέβαια, άλλα κράτη έχουν δικαιότερη φορολογική πολιτική και άλλα όχι. Και ως γνωστόν δεν υπάρχει ισχυρότερος τρόπος αναδιάταξης του πλούτου μιας χώρας από την φορολογική πολιτική. Κι αυτός είναι ένας από τους πιο σημαντικούς λόγους που μετρά τόσο πολύ ποιο κόμμα ή ποιοι πολιτικοί γενικά βρίσκονται στην εξουσία.

Οι φτωχοί, αλλά και οι πλούσιοι, έχουν τα επιχειρήματά τους για το αν και πόσο δίκαιη είναι η φορολογική πολιτική. Οι μεν φτωχοί την θεωρούν άδικη γιατί δεν είναι σε θέση να πληρώνουν ή να πληρώνουν το ποσοστό που τους επιβάλλουν, οι δε πλούσιοι γιατί θεωρούν άδικο να πληρώνουν τόσα πολλά, όταν είναι αυτοί που παράγουν τον πλούτο, όπως πιστεύουν, διακινδυνεύοντας τα πάντα σε επενδύσεις.

Ασχετα με το ποιος έχει δίκαιο και ποιος άδικο μια κοινωνία οφείλει να αντιμετωπίζει με συμπάθεια, με κατανόηση, με γενναιόδωρη διάθεση τους πιο άτυχους της ζωής. Τους φτωχούς, τους αρρώστους.

Σε ένα μεγάλο βαθμό από αυτό κρίνεται. Στο θέμα αυτό η Αμερική μπορεί και πρέπει να κάνει περισσότερα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Δεν είναι ευχάριστα τα νέα για τα αεροπορικά ταξίδια τελευταία.

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Εκκλησία

ΒΟΣΤΩΝΗ. Εκλέχτηκε την Παρασκευή 17 Μαΐου 2024 από τη Σύνοδο του Φαναρίου, ο Επίσκοπος Σασίμων Κωνσταντίνος (Μώραλης) Μητροπολίτης Ντένβερ, όπως άλλωστε ήταν αναμενόμενο και όπως είχε εξαγγείλει ο «Ε.

ΑΠΟΨΕΙΣ

Είδε συγχωριανούς του, που τους κρέμασαν στους φανοστάτες της πλατείας της Καλαμάτας.

Πολιτισμός

ΑΘΗΝΑ. Σε μία λαμπρή τελετή με άρωμα Ελλάδας και Γαλλίας παραδόθηκε η Ολυμπιακή Φλόγα το απόγευμα της Παρασκευής στην οικοδέσποινα των φετινών Ολυμπιακών Αγώνων.

ΒΙΝΤΕΟ