x
 

ΑΠΟΨΕΙΣ

Η φράση για τους Ελληνες που ο Κίσιντζερ δεν είπε ποτέ

Ισως να έχετε πέσει πάνω κάπου στο Διαδίκτυο σε μια περίφημη φράση του μακαρίτη πλέον Κίσιντζερ με την οποία καταφερόταν εναντίον των Ελλήνων. Η «δήλωσή» του είναι η εξής:

«Ο λαός των Ελλήνων είναι αναρχικός και δύσκολος να τιθασευθεί. Γι’ αυτό πρέπει να τον πλήξουμε βαθιά στις πολιτιστικές του ρίζες. Τότε ίσως συνετιστεί. Εννοώ δηλαδή να πλήξουμε τη γλώσσα του, τη θρησκεία του, τα πνευματικά και ιστορικά του αποθέματα, ώστε να εξουδετερώσουμε τη δυνατότητά του να αναπτυχθεί, να διακριθεί, να επικρατήσει, έτσι ώστε να μη μας παρενοχλεί στην περιοχή των Βαλκανίων και της Ανατολής, των τόσο σημαντικών για τα συμφέροντα των ΗΠΑ». Κατανοώ ότι ως Ελληνες έχουμε πολλούς λόγους για να μην τον συμπαθούμε, όχι όμως για αυτή τη φράση. Και ξέρετε γιατί; Γιατί δεν την είπε ποτέ. Και ενώ η φράση διακινούνταν για χρόνια (και μεταξύ άλλων φέρεται να είχε πρωτοδημοσιευθεί στην «Τurkish Daily Νews») το 2010 ο Γιάννης Μαρίνος, ο διευθυντής του «Οικονομικού Ταχυδρόμου» και αρθρογράφος στο «Βήμα», με άρθρο του έβαλε τα πράγματα στην πραγματική τους διάσταση, εξηγώντας ότι και ο ίδιος, πριν εξακριβώσει ότι ήταν μια κατασκευασμένη δήλωση, την είχε χρησιμοποιήσει σε κείμενά του. Ο κ. Μαρίνος έγραφε πριν από 13 χρόνια: «Μολονότι ο κ. Κίσιντζερ δεν διακρίνεται για φιλικά αισθήματα προς την Ελλάδα και βαρύνεται για εχθρική πολιτική κατά της χώρας μας και της Κύπρου, δεν έχει προβεί ποτέ στην προαναφερθείσα δήλωση. Και αυτό μπορώ να το βεβαιώσω κατηγορηματικά, καθώς εγώ ο ίδιος, που της έδωσα ευρεία δημοσιότητα με την υπογραφή ‘Κριτόβουλος’ στον ‘Οικονομικό Ταχυδρόμο’, διαπίστωσα τελικά ότι επρόκειτο για κατασκευασμένο από αγνώστους κείμενο για να ενοχοποιήσει τον αντιπαθή Αμερικανό διπλωμάτη». Πώς το διαπίστωσε; Εστειλε επιστολή στον ίδιο τον Κίσιντζερ για να λάβει την εξής απάντηση: «Αγαπητέ κύριε Μαρίνο. Ευχαριστώ για την επιστολή σας. Όσον αφορά το απόσπασμα που δημοσιεύσατε, ούτε τελετή βράβευσής μου υπήρξε, ούτε ομιλία μου, και το προβαλλόμενο απόσπασμα είναι εξ ολοκλήρου αναληθές. Η όλη ιστορία είναι καθαρό εφεύρημα και αναμένω ότι θα προβείτε σε διόρθωση. Καθώς είσθε ο πρώτος που με πληροφορεί από πού προήλθε το δημοσιευθέν απόσπασμα, μόλις σήμερα είχα την ευκαιρία να προβώ σε διόρθωση προς την ‘Τurkish Daily Νews’ και αυτό έπραξα. Ειλικρινά δικός σας. Χένρι Κίσιντζερ».

Αυτά προς αποκατάσταση της αλήθειας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Παρακολουθώντας τελευταία από την Αθήνα τις πρόσφατες εξελίξεις στην Ομογένεια των ΗΠΑ, σημειώσαμε τέσσερις από αυτές που μας έκαναν τη μεγαλύτερη εντύπωση.

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ