x

ΑΠΟΨΕΙΣ

Η γενιά της Επανάστασης του ’21 παράδειγμα για κάθε γενιά αποδήμων

Ο κορωνοϊός μάς στέρησε τη δυνατότητα, την τιμή και τη χαρά να γιορτάσουμε τα 200 χρόνια από την έναρξη της Επανάστασης του 1821. Εχω όμως την αίσθηση ότι αυτό κατά ένα περίεργο τρόπο αύξησε τον θαυμασμό που τρέφουμε και την ευγνωμοσύνη που αισθανόμαστε για τη γενιά εκείνων των Ελλήνων που έκαναν πράξη το όνειρο, και σαν από θαύμα αναστήθηκε το Εθνος των Ελλήνων μετά από 400 χρόνια σκλαβιάς.

Επέλεξα με προσοχή τις λέξεις όνειρο και θαύμα, γιατί αυτές αποδίδουν δικαιοσύνη στο μεγάλο αυτό ιστορικό γεγονός.

Είναι ενδιαφέρον -για να το πω κομψά- ότι δεν υπάρχει μια έγκυρη «Ιστορία του Απόδημου Ελληνισμού». Μήπως δεν υπάρχουμε ή μήπως δεν υπάρχει συσσωρευμένο πρωτογενές υλικό για να αποτελέσει την ύλη της καταγραφής ενός τέτοιου βιβλίου;

Και μόνον ο ρόλος των Αποδήμων στην Επανάσταση θα αποτελούσε ένα σημαντικό κεφάλαιο σε αυτό.

Είναι ένα στοιχείο τεράστιας σημασίας για εμάς τους απόδημους Ελληνες το γεγονός ότι οι απόδημοι τής τότε εποχής ήταν αυτοί που έβαλαν τις ιδεολογικές και πνευματικές βάσεις και έπεισαν την τότε ευρωπαϊκή κοινή γνώμη να ανταποδώσουν το χρέος που έχουν έναντι των αρχαίων Ελλήνων με το να βοηθήσουν τους απογόνους τους να αποκτήσουν τη δικιά τους πατρίδα, στον τόπο που οι ίδιοι είχαν μεγαλουργήσει.

Λυγερόκορμες κοπέλας και λεβέντες Κρητικοί, με παραδοσιακές στολές, έστησαν χορό, στη μέση του δρόμου, μπροστά στην εξέδρα των επισήμων, κατά την ελληνική παρέλαση την Κυριακή, στο Τάρπον Σπρινγκς.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: “Ε.Κ.”/ΣΤΑΥΡΟΣ ΜΑΡΜΑΡΙΝΟΣ

Παράλληλα, όμως, οργανώθηκαν στην Φιλική Εταιρεία, διαμηνύοντας παντού, εκτός και εντός της σκλαβωμένης Ελλάδος, ότι ήταν αποφασισμένοι να θυσιαστούν για την πραγματοποίηση του ονείρου.

Εμείς οι απόδημοι είμαστε σε καλύτερη θέση να εκτιμήσουμε την προσφορά τους από οποιονδήποτε άλλον και να παραδειγματιστούμε από αυτήν.

Ενα Εθνος, σε αντίθεση με ένα κράτος, δεν περιορίζεται γεωγραφικά. Αποτελεί ωστόσο μέρος του κορμού του Εθνους όπου κι αν βρίσκεται, εφόσον τηρεί τις αρχές, τον πολιτισμό, τη γλώσσα, την θρησκεία, την ιστορία του συνόλου.

Αποκόπτεται, χάνει τις ρίζες, που το κάθε δέντρο και ο κάθε άνθρωπος χρειάζεται για να επιβιώνει στους ανέμους της ζωής, τότε μόνον όταν αποξενωθεί και απαρνηθεί τα κοινά εθνικά στοιχεία.

Η γενιά των αποδήμων της Επανάστασης θα μπορούσε να είχε αποξενωθεί, να είχε απαρνηθεί τις ρίζες της ζώντας στην προηγμένη για την εποχή Ευρώπη, τη στιγμή μάλιστα που δεν είχαν δική τους ελεύθερη πατρίδα.

Και όμως, έκανε το αντίθετο.

Αρα, σήμερα οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε εμείς που ζούμε σε μία ελεύθερη κοινωνία και που είμαστε μέτοχοι σε ένα ελεύθερο κράτος, την Ελλάδα, δεν είναι τίποτα σε σύγκριση με αυτούς.

Σήμερα λοιπόν που γιορτάζουμε τα 201 χρόνια από την Επανάσταση, παράλληλα γιορτάζουμε και τιμούμε και τους απόδημους της εποχής εκείνης, αλλά και της κάθε εποχής.

Γενιές Ελλήνων που πορεύτηκαν στη ζωή τους τιμώντας τους αγώνες και τις θυσίες των προηγούμενων γενιών των Ελλήνων. Και κάνοντάς το αυτό, τίμησαν και τους ίδιους τους εαυτούς τους.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πολλοί, δεν έχω αμφιβολία, θα αισθανθούν απογοήτευση στην είδηση ότι το Ισραήλ και η Τουρκία αποκαθιστούν τις διπλωματικές σχέσεις τους, όπως δημοσίευσε η χθεσινή «New York Times».

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

Γενικά Νέα

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Με κατάνυξη και ευλάβεια ξεκίνησαν οι ακολουθίες του Πάσχα στον Ιερό Ναό Αγ.

ΒΙΝΤΕΟ

Τα Γεγονότα της Εβδομάδας από τον «Ε.Κ» με την Ειρήνη Ζαχαριάδη

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Η δημοσιογράφος Ειρήνη Ζαχαριάδη στο ειδικό εβδομαδιαίο βιντεομαγκαζίνο, στο οποίο παρουσιάζονται οι σημαντικότερες ειδήσεις της Εβδομάδας όπως τις κατέγραψε ο «Εθνικός Κήρυκας» μέσα από την έντυπη αλλά και την ηλεκτρονική έκδοσή του και τις επεξεργάστηκε η συντακτική του ομάδα.

Συμπλήρωσε τη διεύθυνση του e-mail σου για να γίνεις συνδρομητής

Συμπληρώστε το email σας για να εγγραφείτε - π.χ. abc@xyz.com

Μπορείς να διαγραφείς όποτε το θελήσεις χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο στο δελτίο τύπου μας