x
 

Επιστολή στον Εκδότη

Η Γέννηση του Χριστού προαναγγέλλει την Ελπίδα

Κύριε Διευθυντά,

Ο Αριστοτέλης ισχυρίζεται ότι δεν υπάρχει αρχή (γιατί τίποτα δεν γίνεται από το τίποτα), αλλά ούτε και τέλος (γιατί, αν και όλα ανακυκλώνονται, τίποτα δεν εξαφανίζεται).

Η Εκκλησία μας συμφωνεί άνετα με τη σκέψη του Αριστοτέλη. Μάλιστα, τον εμπλουτίζει. Ας πάρουμε πρώτα το τέλος. Σύμφωνα με την Εκκλησία, ο Χριστός είναι Αυτός που «ου της βασιλείας ουκ έσται τέλος» και είναι «ο αθάνατος υπάρχων». Οσον αφορά την αρχή… είναι (ο Χριστός) «ο Συνάναρχος Λόγος» και ο «προ πάντων των αιώνων» Θεός.

Το γεγονός της Γέννησης του Χριστού είναι μία «ανάκλησις». Μία «ατρέπτως ενανθρώπισις». Μια «ασπόρως ενσάρκωσις». Και «ο Λόγος σαρξ εγένετο» – Ιωάν. 1-14 (Verbum caro factum).

Τι ωραία λόγια και τι γλυκειά μουσική ακούμε με τις Καταβασίες του Ορθρου, σε ήχο πρώτο, κατά τη διάρκεια αυτής της εκκλησιαστικής προόδου!

 

Χριστός γεννάται δοξάσατε,

Χριστός εξ ουρανών απαντήσατε.

Χριστός επί Γης υψώθητε.

Ασατε τω Κυρίω πάσα η Γη

και εν ευφροσύνη ανυμνήσατε λαοί

ότι δεδόξασται.

 

Σ’ αυτή την περίοδο που διανύουμε –Των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς- η έννοια «φως» προσλαμβάνει ιδιαίτερη σημασία. Ποικιλόχρωμα ηλεκτρονικά φώτα ανεβοκατεβαίνουν ζωηρά. Συντάσσονται και ανασυντάσσονται. Αναβοσβήνουν γιορταστικά σε άπειρους συνδυασμούς σαν τόξα, κύκλοι, τρίγωνα, τετράγωνα… Πάνω στα χριστουγεννιάτικα δένδρα τα δειλά τρεμοσβήνουν σιγο-λαμπυρίζοντας. Εν αντιθέσει, γύρω-γύρω απ’ τα σπίτια πολλών από μας (ιδίως στην Αμερική) φέγγουν με μεγαλοπρέπεια προβολείς και φωτοβολίδες.

Όμως, όλα αυτά φανερώνουν υποσυνείδητα την επιθυμία μας να έλθει μέσα μας το «φως ιλαρόν αγίας δόξης». Επειδή το είναι μας είναι αναστατωμένο για την άδικη συμπεριφορά των ανθρώπων -προς άλλους και προς εμάς- θέλουμε διακαώς να μας ηρεμήσει «ο Ηλιος της Δικαιοσύνης» και «το φως το αληθινόν».

Η Γέννηση του Χριστού είναι ένα τέλειο γεγονός. Προαναγγέλλει την ελπίδα μέσα μας, στο βαθύ φαράγγι του σκότους, της απελπισίας και του θανάτου. Λέμε αυτό που λέει η Παλαιά Διαθήκη: «Εάν γαρ και πορευθώ εν μέσω σκιάς θανάτου, ου φοβηθήσομαι κακά, ότι Συ μετ’ εμού ει» (Ψαλμοί 23:4).

Εύχομαι Καλά Χριστούγεννα και Καλόν Νέον Ετος σε όλους.

«Δόξα Σοι τω δείξαντι το φως, δόξα εν υψίστοις Θεώ και επί Γης ειρήνη εν ανθρώποις ευδοκία»

«Gloria in excelsis Deo et in terra pax hominibus bonae voluntatis»/

«Υμνούμεν Σε, ευλογούμεν Σε, προσκυνούμεν Σε, δοξολογούμεν Σε, ευχαριστούμεν Σοι, διά την μεγάλην Σου δόξαν».

«Laudamus tebenedicimus teadoramus teglorificamus te, gratias agimus tibi propter magnam gloriam tuam»

 

Μετά μεγάλης τιμής και αγάπης

 

Αντώνης Παρασκευόπουλος

Δόκτωρ Παιδείας, Πανεπιστήμιο Κολούμπια

Μανχάταν, Νέα Υόρκη

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κύριε Διευθυντά,Εχουμε τις εκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και όπως τα έχει κάνει η αντιπολίτευση στην Ελλάδα είναι σχεδόν της ίδιας εντάσεως με το σαν να γίνονται εθνικές εκλογές.

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Εκκλησία

ΒΟΣΤΩΝΗ. Εκλέχτηκε την Παρασκευή 17 Μαΐου 2024 από τη Σύνοδο του Φαναρίου, ο Επίσκοπος Σασίμων Κωνσταντίνος (Μώραλης) Μητροπολίτης Ντένβερ, όπως άλλωστε ήταν αναμενόμενο και όπως είχε εξαγγείλει ο «Ε.

ΑΠΟΨΕΙΣ

Είδε συγχωριανούς του, που τους κρέμασαν στους φανοστάτες της πλατείας της Καλαμάτας.

Πολιτισμός

ΑΘΗΝΑ. Σε μία λαμπρή τελετή με άρωμα Ελλάδας και Γαλλίας παραδόθηκε η Ολυμπιακή Φλόγα το απόγευμα της Παρασκευής στην οικοδέσποινα των φετινών Ολυμπιακών Αγώνων.

ΒΙΝΤΕΟ