x
 

Σχόλιο Α. Η. Διαματάρη

Η γιορτή της ελπίδας

«Η Αμερική δοκιμάστηκε και βγήκε πιο δυνατή από την δοκιμασία», διακήρυξε ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν στην ομιλία του κατά την ορκωμοσία του.

Αυτή ακριβώς την εικόνα, της δοκιμασίας που περάσαμε, και την αποφασιστικότητα να βγει η χώρα πιο ισχυρή από αυτή, έδινε, τουλάχιστον σε μένα, η εικόνα της τελετής της ορκωμοσίας.

Τάξη. Αξιοπρέπεια. Αποφασιστικότητα και την εικόνα του υγιούς πατριωτισμού.

Παρόντες όλοι οι πρώην Πρόεδροι, εκτός από τον υπερήλικα Κάρτερ και τον Τραμπ. Ολοι ενάντια σε έναν. «Μόλις πήρα τον ιερό όρκο», είπε ο Μπάιντεν  «που ο κάθε ένας από αυτούς τους πατριώτες πήρε»…

Βαρύ το χτύπημα.

Στα γεγονότα της 6ης Ιανουαρίου όμως, και ο Τραμπ, ήταν παντού. Ηταν η βαριά σκιά των αόρατων παρόντων.

Η εικόνα της ορκωμοσίας μας επανέφερε σχεδόν στην Αμερική που γνωρίζαμε.

Στην Αμερική της μοναδικότητας.

Ορατή στην ορκωμοσία ήταν η συνειδητοποίηση του κινδύνου που πέρασε η χώρα. «Αυτή είναι μέρα της δημοκρατίας. Ημέρα της Ιστορίας και της ελπίδας. Της αναγέννησης και της αποφασιστικότητας».

Η χώρα δοκιμάστηκε, όντως. Δοκιμάστηκε ό,τι πιο πολύτιμο διαθέτει: Δημοκρατία. Ελπίδα. Ιστορία.

Το πιθανότερο -και πιο ανατριχιαστικό- είναι ότι δοκιμάστηκαν περισσότερο από ό,τι γνωρίζουμε. Πιθανόν δε, και πολύ περισσότερο.

Θα το πληροφορηθούμε εν καιρώ.

Πάνω εκεί, στη ζύμη αυτή, στην συνειδητοποίηση του κινδύνου που διέτρεχαν, θα χτιστεί η αναγέννηση. Θα ελεγχθεί ο άκρατος λαϊκισμός. Το ψέμα. Η ιδιοτέλεια στη δημόσια ζωή.

Και όπως πάντα συμβαίνει, το κίνημα αυτό θα εξαπλωθεί διεθνώς.

«Θα ηγηθούμε -του Κόσμου- όχι με το παράδειγμα της δύναμής μας, αλλά με την δύναμη του παραδείγματός μας», είπε ο Μπάιντεν θυμίζοντας τον Επιτάφιο του Περικλή.

Πάνω εκεί στη συνειδητοποίηση του κινδύνου θα χτιστεί και το ημέρωμα της πολιτικής. «Η πολιτική δεν πρέπει να είναι μια ανεξέλεγκτη φωτιά που σαρώνει τα πάντα στο πέρασμά της. Κάθε διαφωνία δεν πρέπει να είναι η αιτία για πόλεμο. Πρέπει να απορρίψουμε την κουλτούρα εκείνη στην οποία τα γεγονότα παραποιούνται και ακόμα κατασκευάζονται… Υπάρχει η αλήθεια και υπάρχουν ψέματα, ψέματα που λέγονται για την εξουσία και το κέρδος και ο καθένας μας έχει την ευθύνη… να υπερασπιστούμε την αλήθεια και να νικήσουμε τα ψέματα».

Η ομιλία του Μπάιντεν ήταν περισσότερο ομιλία ιεροκήρυκα, παρά πολιτικού. Η πίστη στον Θεό και στην χώρα, η Ιστορία των ΗΠΑ, η αγάπη προς τον αντίπαλο, η αξία της ενότητας, η αναφορά στους γονείς του, ήταν τα στοιχεία που στρατολογήθηκαν για να θεραπεύσουν τις πληγές, να ανοίξουν την ψυχή στην ιαματική επίδραση της ελπίδας.

Αυτές είναι οι αξίες που χρειάζονται. Αυτές κινούν βουνά. Αυτές σώζουν ανθρώπους και έθνη.

Ηταν ακριβώς αυτό που χρειαζόμασταν. Γι’ αυτό θα μείνει στην Ιστορία.

Στο τέλος της ημέρας όμως πολλά θα κριθούν από το πόσο αποτελεσματική θα είναι η κυβέρνηση στην επίλυση των προβλημάτων.

Στο να μην υπάρχουν πατεράδες, όπως ο δικός του, όπως είπε που «είναι ξαπλωμένοι στο κρεβάτι και κοιτάνε το ταβάνι το βράδυ απορώντας πώς θα μπορέσουν να διατηρήσουν την ασφάλεια υγείας, πώς θα πληρώσουν την δόση στο δάνειο του σπιτιού».

Από αυτά θα κριθεί, στο τέλος, αν θα πετύχει η προεδρία του Τζο Μπάιντεν.

Οπως, πιστεύω, όλοι μας το ευχόμαστε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Χθες, για μια ακόμα φορά, την τρίτη κατά σειρά, οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής άσκησαν βέτο σε ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που καλούσε για τον τερματισμό του πολέμου στη Λωρίδα του Γάζας.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ