x

Ρωτήστε την Σταυρούλα

Η γυναίκα μου δεν με συγχώρεσε

Αγαπητή Σταυρούλα,

Είμαι παντρεμένος με 3 παιδιά. Η δουλειά απαιτεί να ταξιδεύω πολύ συχνά και μερικές φορές μένω για μεγάλα διαστήματα. Μία από αυτές τις φορές έκανα μία περιστασιακή σχέση με μία συνεργάτη στο εξωτερικό, η οποία τελείωσε μόλις η συνεργασία ολοκληρώθηκε και εγώ επέστρεψα στη βάση μου και στην οικογένειά μου. Δεν είχα ποτέ πριν τέτοια σχέση, δεν είναι κάτι που συνηθίζω, ήταν ένα λάθος και γυρνώντας πίσω έχασα την ηρεμία μου. Δεν μπορούσα να κοιτάξω τη γυναίκα μου στα μάτια, απέφευγα να βρεθώ μόνος μαζί της, όχι επειδή ήθελα την άλλη αλλά από ενοχές. Δυστυχώς, κατάλαβε ότι κάτι τρέχει κι εγώ σε μια στιγμή αδυναμίας τα παραδέχτηκα όλα, παρόλο που είχα αποφασίσει να μην της πω τίποτα. Μετά από πολλές και οδυνηρές συζητήσεις αποφασίσαμε να μην χαλάσουμε την οικογένειά μας. Από τότε όμως εκείνη έχει αλλάξει. Ενώ μου μιλάει όμορφα και φαίνεται ήρεμη, δεν με πλησιάζει ερωτικά, αποφεύγει να κοιμηθούμε μαζί, κι όταν το προσπαθώ είναι πολύ ψυχρή κι απόμακρη. Νομίζω ότι ακόμη την απασχολεί αυτό που έγινε. Πιστεύετε ότι αυτό είναι κάτι που θα περάσει; Την αγαπώ και δεν θα ήθελα με τίποτα να έχει μείνει μαζί μου μόνο για τα παιδιά. Θα μπορέσει να με συγχωρέσει πραγματικά;Τι συμβαίνει συνήθως σε αυτές τις περιπτώσεις;

Κώστας

Αγαπητέ Κώστα,

Η απιστία είναι ένα συνηθισμένο φαινόμενο στις σχέσεις, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι είναι και απλό. Κι αυτό, γιατί όταν με κάποιον τρόπο αίρεται η ερωτική αποκλειστικότητα του ζευγαριού δημιουργούνται δυναμικές στη σχέση που μπορεί να είναι ισοπεδωτικές και για τους δύο. Για αυτό και σχεδόν πάντα η απιστία αποτελεί τραυματικό γεγονός.

Αυτός που βιώνει την απιστία του συντρόφου νιώθει θυμό, πόνο και συχνά παλεύει με το αίσθημα της ταπείνωσης ή της μειονεξίας, ψάχνοντας να βρει τι είναι αυτό που του λείπει, ώστε να οδηγηθεί ο σύντροφος στην αναζήτησή του σε κάποιον άλλον.

Από την άλλη ο σύντροφος που έχει απιστήσει νιώθει συχνά ενοχές, αμηχανία ή ντροπή, δυσκολεύεται να διαχειριστεί την καινούργια κατάσταση που δημιουργείται μέσα στη σχέση του. Το σίγουρο είναι ότι με την απιστία η σχέση του ζευγαριού αλλάζει.

Ισως κάτι τέτοιο να συμβαίνει και στη δική σας σχέση αυτή τη στιγμή. Εσείς βάλατε την απιστία στη σχέση σας και η σύζυγός σας προσπαθεί να το αποδεχτεί. Ωστόσο τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά.

Είναι πολύ σημαντικό να κατανοήσετε ότι η σχέση σας όπως την γνωρίζατε ως τώρα δεν υφίσταται πλέον. Αν μέχρι τώρα η σύζυγός σας, ένιωθε ότι μπορούσε να σας έχει εμπιστοσύνη, κάθε φορά που λείπατε για δουλειές, θα είναι πολύ δύσκολο να συνεχίσει να σκέφτεται με τον ίδιο τρόπο. Η εμπιστοσύνη στις σχέσεις χτίζεται δύσκολα και όταν πληγωθεί χρειάζεται ακόμη μεγαλύτερη προσπάθεια για να επανέρθει στη σχέση. Κι αυτή η έλλειψη εμπιστοσύνης μπορεί να εκδηλωθεί με διάφορους τρόπους. Ενας είναι και η απροθυμία συνεύρεσης.

Ωστόσο, το γεγονός ότι εκείνη σας δείχνει ότι κάτι δεν πάει καλά και εσείς το αντιλαμβάνεστε μπορεί να είναι το πρώτο βήμα, ώστε να βελτιωθεί η σχέση σας, αν βέβαια το θέλετε και οι δύο.

Γιατί τις περισσότερες φορές η απιστία δεν είναι τόσο μια τυχαία πράξη όσο είναι ο τρόπος που επιλέγει ο ένας από τους δύο να λύσει προβλήματα που αφορούν στον ίδιο προσωπικά ή τη σχέση του. Είναι ένας τρόπος να φανεί ότι κάτι δεν πηγαίνει καλά. Αν μετά από αυτό οι σύντροφοι κάνουν ότι δεν συμβαίνει τίποτα και προσπαθήσουν να συνεχίσουν τη σχέση τους χώνοντας τα προβλήματα κάτω από το χαλί, είναι πολύ πιθανό να επαναληφθεί η απιστία και να μεγαλώσει το αδιέξοδο στη σχέση του ζευγαριού.

Αν όμως αποφασίσετε μαζί να αγωνιστείτε για να ξεπεραστεί το πρόβλημα και να βελτιωθεί η σχέση σας, αν σταθείτε απέναντι στα προβλήματά σας με ειλικρίνεια, αγάπη και σεβασμό, ζητώντας ίσως και τη βοήθεια ενός ειδικού, τότε ίσως αυτός να είναι ο πιο ασφαλής δρόμος για να κρατηθεί η σχέση σας υγιής σε μάκρος χρόνου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αξιοπρόσεκτη είδηση από την τρέχουσα επικαιρότητα είναι και η απόφαση της γαλλικής κυβέρνησης να παρατείνει το όριο της υποχρεωτικής συνταξιοδότησης από το 62ο στο 64ο έτος της ηλικίας.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ