x
 

Κοινωνία

Η ηθική δεύτερης ευκαιρίας: Ο λήπτης καρδιάς χοίρου είχε μαχαιρώσει έναν άνδρα

14 Ιανουαρίου 2022

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ («WP») – Η Λέσλι Σουμέικερ Ντάουνεϊ (Leslie Shumaker Downey) βρισκόταν στο σπίτι και φρόντιζε τα δύο εγγόνια της τη Δευτέρα, όταν ένα μήνυμα ακούστηκε στο κινητό της.

Το μήνυμα ήταν από την κόρη της που της είχε στείλει ένα λινκ σε ένα ειδησεογραφικό άρθρο για έναν 57χρονο άνδρα με τελική καρδιοπάθεια. Τρεις μέρες νωρίτερα στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου του Μέριλαντ, είχε λάβει μια γενετικά τροποποιημένη καρδιά χοίρου. Η πρώτη στο είδος της μεταμόσχευση ήταν ιστορική, σώζοντας τη ζωή του άνδρα και προσφέροντας τη δυνατότητα να σωθούν άλλοι.

Τι μεγάλη ανακάλυψη για την επιστήμη, σκέφτηκε η Ντάουνεϊ, διαβάζοντας τον τίτλο. Υστερα το τηλέφωνό της ακούστηκε ξανά. «Μαμάαααα» έγραψε η κόρη της, παροτρύνοντάς την να κοιτάξει το όνομα του ασθενή.

Η Ντάουνεϊ πάγωσε. Ο άνδρας που ανακοινώθηκε ως πρωτοπόρος της Ιατρικής, ο Ντέιβιντ Μπένετ πρεσβύτερος (David Bennett Sr), ήταν ο ίδιος που είχε καταδικαστεί το 1988 ότι μαχαίρωσε τον μικρότερο αδελφό της επτά φορές, αφήνοντάς τον παράλυτο. Ο Εντουαρντ Σουμέικερ (Edward Shumaker) είχε περάσει τα επόμενα 19 χρόνια χρησιμοποιώντας αναπηρικό καροτσάκι, προτού πάθει εγκεφαλικό το 2005 και πεθάνει δύο χρόνια αργότερα – μια εβδομάδα πριν τα 41α γενέθλιά του. «Ο Εντ υπέφερε», είπε η Ντάουνεϊ, που ζει στο Φρέντερικ Μέριλαντ, τονίζοντας «την απελπισία και το τραύμα με το οποίο ήταν αντιμέτωπη για χρόνια και χρόνια η οικογένειά μου».

Αφού ο Μπένετ βγήκε από τη φυλακή, είπε, «συνέχισε και έζησε μια καλή ζωή. Τώρα έχει μια δεύτερη ευκαιρία με μια νέα καρδιά, αλλά εύχομαι, κατά τη γνώμη μου, να είχε πάει σε έναν άξιο παραλήπτη» δήλωσε.

Περισσότεροι από 106.000 Αμερικανοί βρίσκονται στην εθνική λίστα αναμονής για μεταμόσχευση οργάνων και 17 άνθρωποι πεθαίνουν κάθε μέρα χωρίς να λαμβάνουν το όργανο που χρειάζονται. Ενόψει μιας τέτοιας έλλειψης, μπορεί να φαίνεται ασυνείδητο σε ορισμένες οικογένειες το γεγονός ότι όσοι καταδικάζονται για βίαια εγκλήματα θα τυγχάνουν μιας διαδικασίας σωτηρίας όταν τόσοι πολλοί την χρειάζονται απεγνωσμένα.

Αλλά οι περισσότεροι γιατροί δεν συμμερίζονται αυτήν την άποψη. «Η βασική αρχή στην Ιατρική είναι να θεραπεύουμε οποιονδήποτε είναι άρρωστος, ανεξάρτητα από το ποιος είναι», δήλωσε ο Αρθουρ Κάπλαν (Arthur Caplan), καθηγητής Βιοηθικής στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης. «Δεν ασχολούμαστε με τη διαλογή αμαρτωλών από αγίους. Το έγκλημα είναι νομική υπόθεση».

Αν και αυτή είναι η επίσημη στάση των ομοσπονδιακών αξιωματούχων και των Επιτροπών Δεοντολογίας που είναι υπεύθυνες για τους κανονισμούς μεταμοσχεύσεων, παρέχεται ευρεία διακριτική ευχέρεια σε τοπικό επίπεδο στα νοσοκομεία, τα οποία αποφασίζουν ποια άτομα πληρούν τις προϋποθέσεις για να προστεθούν στην εθνική λίστα αναμονής. Σε αυτό το επίπεδο, συχνά λαμβάνονται υπόψη και άλλες εκτιμήσεις, συμπεριλαμβανομένου του ιστορικού κατάχρησης ουσιών ενός ατόμου ή του κινδύνου ενός φυλακισμένου να αναπτύξει λοίμωξη κατά τη διάρκεια της φυλάκισής του, μαζί με την πρόσβαση στη φροντίδα παρακολούθησης.

Οι ειδικοί της Ιατρικής Δεοντολογίας υποστηρίζουν ότι η παρακράτηση ιατρικών υπηρεσιών δεν αποτελεί μέρος αυτής της τιμωρίας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Υποδέχθηκε τον ράπερ Fat Joe στον Λευκό Οίκο για να συζητήσουν τη μεταρρύθμιση της νομοθεσίας που αφορά τη μαριχουάνα.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ