x
 

ΑΠΟΨΕΙΣ

Η κακοποίηση παιδιών

«Είναι υποχρέωση όλων μας αλλά και ευθύνη και χρέος, να προστατεύσουμε τα παιδιά μας», τόνισε ο Ε΄ αντιπρόεδρος του Σώματος της Ολομέλειας, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, κατά την επετειακή αναφορά που έκανε στη Βουλή, με αφορμή την «Ευρωπαϊκή Ημέρα για την προστασία των παιδιών από τη σεξουαλική εκμετάλλευση και τη σεξουαλική κακοποίηση», τη Δευτέρα.

Τα στοιχεία που ανέφερε ο αντιπρόεδρος της Βουλής είναι συγκλονιστικά:

Στην Ευρώπη, μόνο το 2021 έγιναν καταγγελίες από εταιρείες του Διαδικτύου για 85 εκατομμύρια εικόνες και βίντεο με αυτό το περιεχόμενο και σύμφωνα με το Συμβούλιο της Ευρώπης, ένα στα πέντε παιδιά είναι θύμα κάποιας μορφής σεξουαλικής βίας. Ενα στα τρία δεν μιλά ποτέ σε κανέναν για την κακοποίηση. Το 70% ως το 85% εξ αυτών γνωρίζουν αυτούς που τους κακοποιούν.

Αλλά και στην Ελλάδα τα στοιχεία μιλούν από μόνα τους. Είναι σχεδόν καθημερινές οι καταγγελίες και σχηματίζεται μία δικογραφία σχεδόν κάθε δύο μέρες και μόνο στην Αττική, οι καταγγελίες για βιασμό και αποπλάνηση ανηλίκου, το 2023, έχουν αυξηθεί κατά 33%.

Σύμφωνα με τον οργανισμό «Ελίζα», η φράση «Κακοποίηση Παιδιού» περιλαμβάνει όλες τις μορφές βίας σε ανθρώπους μικρότερους των 18 ετών. Για τα βρέφη και τα νεότερα παιδιά, η βία περιλαμβάνει κυρίως τον όρο κακομεταχείριση -σωματική, σεξουαλική, συναισθητική κακοποίηση και παραμέληση- από γονείς και από άλλες μορφές εξουσίας. Αγόρια και κορίτσια έχουν ίδιο κίνδυνο σωματικής και συναισθηματικής κακοποίησης και παραμέλησης, ενώ τα κορίτσια εκτίθενται σε μεγαλύτερο κίνδυνο σεξουαλικής κακοποίησης. Καθώς τα παιδιά πλησιάζουν την ενήλικη ζωή, η βία που εκλύεται από τους συνομηλίκους τους και από τους σεξουαλικούς τους συντρόφους, μαζί με την κακομεταχείριση του παιδιού, απαντάται ολοένα και περισσότερο και τελικώς επικρατεί σε πολύ υψηλά ποσοστά, παγκοσμίως.

Η κακοποίηση του παιδιού μπορεί να προληφθεί. Η πρόληψη και η αντίδραση στο φαινόμενο της βίας στα παιδιά απαιτεί συστηματική προσπάθεια, προκειμένου να αντιμετωπιστεί ο κίνδυνος και να αναδειχθούν όλοι οι προστατευτικοί παράγοντες και στα τέσσερα συναφή επίπεδα κινδύνου (προσωπικό, σχέσεων, κοινοτικό, κοινωνικό).

Με επικεφαλής τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας δημιουργήθηκαν 10 διεθνείς οργανώσεις που έχουν αναπτύξει ένα τεκμηριωμένο «πακέτο» δράσεων, το οποίο ονομάζουν INSPIRE (εμπνέω): Επτά στρατηγικές για το τέλος της βίας ενάντια στα παιδιά.

Πέρα από αυτό όμως στον κάθε μικρόκοσμο της οικογένειας και του γύρω περιβάλλοντος, οι γονείς, αν δεν είναι ένοχοι, οφείλουν να προσέχουν τους πάντες, τις συμπεριφορές των παιδιών και να είναι ανοικτοί με τα παιδιά τους. Να κερδίζουν την εμπιστοσύνη τους.

Αλλιώς κάθε παιδική καρδιά που τραυματίζεται γίνεται κληρονομικό γονίδιο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Η Ελλάδα, με αργά αλλά σταθερά βήματα, βελτιώνει τον νόμο για την ψήφο των αποδήμων κάνοντας όλο και πιο εύκολη τη συμμετοχή μας στις ελληνικές εκλογές.

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ