x

Κοινωνία

Η Καλιφόρνια η πρώτη πολιτεία που καλύπτει υγειονομικά όλους τους μετανάστες

01 Ιουλίου 2022

ΣΑΚΡΑΜΕΝΤΟ. ΚΑΛΙΦΟΡΝΙΑ. («ΑΡ»). Η Καλιφόρνια έγινε την Πέμπτη η πρώτη πολιτεία που εγγυάται δωρεάν υγειονομική περίθαλψη για όλους τους μετανάστες χαμηλού εισοδήματος που ζουν στη χώρα παράνομα, μια κίνηση που θα παρέχει κάλυψη για επιπλέον 764.000 άτομα με ενδεχόμενο κόστος περίπου 2,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων ετησίως.

Ο κυβερνήτης Γκέβιν Νιούσομ (Gavin Newsom) υπέγραψε έναν λειτουργικό προϋπολογισμό $307,9 δισ. που δεσμεύεται να κάνει όλους τους ενήλικες χαμηλού εισοδήματος επιλέξιμου2 για το πρόγραμμα Medicaid της πολιτείας έως το 2024, ανεξάρτητα από το καθεστώς μετανάστευσης. Είναι μια πολυπόθητη νίκη για τους ακτιβιστές της υγειονομικής περίθαλψης και της μετανάστευσης, που ζητούν την αλλαγή για περισσότερο από μια δεκαετία.

Σε εθνικό επίπεδο, ομοσπονδιακές και πολιτειακές κυβερνήσεις ενώνονται για να παρέχουν δωρεάν υγειονομική περίθαλψη σε ενήλικες και παιδιά χαμηλού εισοδήματος μέσω του Medicaid. Αλλά η ομοσπονδιακή κυβέρνηση δεν θα πληρώσει για άτομα που ζουν στη χώρα παράνομα. Ορισμένες πολιτείες, συμπεριλαμβανομένης της Καλιφόρνιας, έχουν χρησιμοποιήσει τα δικά τους φορολογικά δολάρια για να καλύψουν ένα μέρος των εξόδων υγειονομικής περίθαλψης για ορισμένους μετανάστες με χαμηλό εισόδημα.

Τώρα, η Καλιφόρνια θέλει να είναι η πρώτη που θα το κάνει αυτό για όλους. Περίπου το 92% των Καλιφορνέζων έχουν αυτήν τη στιγμή κάποια μορφή ασφάλισης υγείας, βάζοντας την πολιτεία στη μέση του πακέτου σε εθνικό επίπεδο. Αλλά αυτό θα αλλάξει όταν αυτός ο προϋπολογισμός εφαρμοστεί πλήρως, καθώς οι ενήλικες που ζουν παράνομα στη χώρα αποτελούν μια από τις μεγαλύτερες ομάδες ανθρώπων χωρίς ασφάλιση στο κράτος.

«Αυτό θα αντιπροσωπεύει τη μεγαλύτερη επέκταση κάλυψης στη χώρα από την έναρξη του νόμου για την προσιτή φροντίδα το 2014», δήλωσε ο Aντονι Ράιτ (Anthony Wright), εκτελεστικός διευθυντής της «Health Access California», μιας ομάδας υπεράσπισης της υγειονομικής περίθαλψης σε όλη την πολιτεία. «Στην Καλιφόρνια αναγνωρίζουμε (ότι) όλοι ωφελούνται όταν όλοι καλύπτονται».

Οι άνθρωποι που ζούσαν παράνομα στη χώρα αποτελούσαν περίπου το 7% του πληθυσμού σε εθνικό επίπεδο το 2020, ή περίπου 22,1 εκατομμύρια άτομα, σύμφωνα με το Iδρυμα Kaiser Family, έναν μη κερδοσκοπικό οργανισμό υγείας. Δεν είναι επιλέξιμοι για τα περισσότερα κοινωφελή προγράμματα, παρ’ όλο που πολλοί έχουν δουλειά και πληρώνουν φόρους.

Οι μετανάστες έχουν σιγά-σιγά πρόσβαση σε ορισμένα προγράμματα υγειονομικής περίθαλψης. Δεκαοκτώ πολιτείες παρέχουν πλέον προγεννητική φροντίδα σε άτομα ανεξάρτητα από το μεταναστευτικό τους καθεστώς, ενώ η Περιφέρεια της Κολούμπια και πέντε πολιτείες -Καλιφόρνια, Ιλινόις, Νέα Υόρκη, Oρεγκον και Ουάσιγκτον- καλύπτουν όλα τα παιδιά από οικογένειες χαμηλού εισοδήματος ανεξάρτητα από το μεταναστευτικό τους καθεστώς. Η Καλιφόρνια και το Ιλινόις έχουν επεκτείνει το Medicaid για να καλύψει τους ηλικιωμένους μετανάστες.

Στην Καλιφόρνια, οι Ρεπουμπλικανοί και οι συντηρητικές ομάδες έχουν αντιταχθεί στην επέκταση της υγειονομικής περίθαλψης σε μετανάστες που ζουν παράνομα στη χώρα. Ο Τζον Κούπαλ (Jon Coupal), πρόεδρος της Ενωσης Φορολογούμενων Χάουαρντ Τζάρβις (Howard Jarvis Taxpayers Association) είπε ότι η προσφορά δωρεάν υγειονομικής περίθαλψης θα κάνει την Καλιφόρνια «μαγνήτη για όσους δεν έχουν νόμιμα εξουσιοδότηση να εισέλθουν στη χώρα».

«Πιστεύω ότι πολλοί από εμάς συμπαθούμε πολύ την κοινότητα των μεταναστών, αλλά πραγματικά θα θέλαμε να είχαμε καλύτερο έλεγχο του ποιος εισέρχεται σε αυτό το έθνος και σε αυτό το κράτος», είπε ο Κούπαλ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

Γενικά Νέα

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Με κατάνυξη και ευλάβεια ξεκίνησαν οι ακολουθίες του Πάσχα στον Ιερό Ναό Αγ.

ΒΙΝΤΕΟ

Τα Γεγονότα της Εβδομάδας από τον «Ε.Κ» με την Ειρήνη Ζαχαριάδη

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Η δημοσιογράφος Ειρήνη Ζαχαριάδη στο ειδικό εβδομαδιαίο βιντεομαγκαζίνο, στο οποίο παρουσιάζονται οι σημαντικότερες ειδήσεις της Εβδομάδας όπως τις κατέγραψε ο «Εθνικός Κήρυκας» μέσα από την έντυπη αλλά και την ηλεκτρονική έκδοσή του και τις επεξεργάστηκε η συντακτική του ομάδα.

Συμπλήρωσε τη διεύθυνση του e-mail σου για να γίνεις συνδρομητής

Συμπληρώστε το email σας για να εγγραφείτε - π.χ. abc@xyz.com

Μπορείς να διαγραφείς όποτε το θελήσεις χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο στο δελτίο τύπου μας