x
 

Κοινωνία

Η Καλυψώ Γούλα, η οποία εκπροσώπησε την Ελλάδα στα Ηνωμένα Εθνη, μιλά στον «Ε.Κ.»

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Στην 67η Σύνοδο της Επιτροπής για το Καθεστώς των Γυναικών (CSW), που διοργάνωσε ο UN Women στα Ηνωμένα Εθνη στο πλαίσιο του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας 2023, συμμετείχε για πρώτη φορά η Γενική Γραμματέας Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων, η κ. Καλυψώ Γούλα, εκπροσωπώντας την Ελλάδα, με τη γνώση και την εμπειρία που απέκτησε μέσα από την πολύχρονη δράση της στα κοινά, με 30ετή διαδρομή στη δικηγορία, θητεία ως Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Αλληλεγγύης στη Θεσσαλονίκη στο διάστημα 2011-2019 και πλήθος συνεργασιών με διεθνείς οργανώσεις για αξιοποίηση ευρωπαϊκών προγραμμάτων με στόχο την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης.

Η κ. Γούλα εργάστηκε, ώστε να δημιουργηθούν για πρώτη φορά πρότυπες δομές υποστήριξης ευπαθών ομάδων, που είχαν πληγεί από την οικονομική κρίση και συνέβαλε σημαντικά στην επίλυση των προβλημάτων της Ελλάδας και μέσω του Ευρωκοινοβουλίου. Την συναντήσαμε μια ημέρα, πριν επιστρέψει στην Ελλάδα, στα Ηνωμένα Εθνη.

«Εθνικός Κήρυκας»: Κυρία Γούλα, ποια είναι τα συναισθήματα από τη συμμετοχή σας για πρώτη φορά σε Σύνοδο της Επιτροπής για το Καθεστώς των Γυναικών (CSW) στα ΗΕ;

Δεξίωση ΕΕ παρουσία της Vera Jourova , αντιπροέδρου της ευρωπαϊκής επιτροπής αξιών και διαφάνειας. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση στον «Ε.Κ.»

Καλυψώ Γούλα: Νιώθω υπερήφανη που εκπροσωπώ τη χώρα μας. Πιστεύω, ότι όσοι συμμετέχουν στα διεθνή fora, δεν γνωρίζουν πόσα πολλά πράγματα γίνονται στην Ελλάδα και είναι πολύ σημαντικό να συμμετέχουμε διά ζώσης, ώστε να βλέπουν, ότι οι Ελληνες έχουν μία σοβαρή εκπροσώπηση. Πολύ σημαντικό για την Ελλάδα είναι το γεγονός, ότι έχοντας ολοκληρώσει με ιδιαίτερη επιτυχία την πρόσφατη θητεία της στο Συμβούλιο Ασφαλείας (2005-2006) και όντας μεταξύ των χωρών με τις λιγότερες συμμετοχές, αποφάσισε να υποβάλει εκ νέου την υποψηφιότητά της ως μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για την περίοδο 2025-2026. Είχα λοιπόν τη μεγάλη ευκαιρία να μιλήσω για την ελληνική υποψηφιότητα ’25-’26 στο Ανώτατο Οργανο, τις δράσεις που κάνει η Ελλάδα, αλλά και για θέματα που αφορούν στην ειρήνη και την ασφάλεια των γυναικών.

«Ε.Κ.»: Κατά πόσο οι πολιτικές των φύλων στην Ελλάδα έχουν προάγει τη θέση της γυναίκας;

Κ. Γούλα: Από το 1985 που καθιερώθηκε η Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων, μέχρι σήμερα, έχουμε μία σειρά από πολιτικές, οι οποίες αναπτύχθηκαν, είτε αυτοτελώς, είτε επηρεασμένες από το γενικότερο καθεστώς, δηλαδή τα Ηνωμένα Εθνη αλλά και τα σχέδια δράσης της Ευρωπαϊκής Ενωσης στην Ελλάδα και φυσικά τα επιμέρους σχέδια δράσης, όπως είναι το σχέδιο δράσης για την ισότητα των φύλων 2021-2025. Αυτό λοιπόν είναι ένα πρόσφατο σχέδιο τεσσάρων αξόνων με πρώτο τον άξονα που αφορά στις δράσεις και τα έργα για την αντιμετώπιση, πρόληψη και καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών. Ο δεύτερος άξονας έχει να κάνει με την εργασιακή συμμετοχή και την ισότιμη συμμετοχή των γυναικών στην εργασία, ο τρίτος άξονας αφορά την ισότιμη συμμετοχή των γυναικών στα κέντρα λήψεως αποφάσεων και ο τέταρτος άξονας συνδέεται με την οριζόντια εφαρμογή της ισότητας σε όλες τις πολιτικές της χώρας (gender mainstreaming).

«Ε.Κ.»: Ποιες είναι οι πολιτικές που έχει θεσπίσει η χώρα μας στο θέμα της καταπολέμησης της βίας;

Συμμετοχή της Γενικής Γραμματέως στην εκδήλωση ILO με θεματική το σύστημα φροντίδας. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση στον «Ε.Κ.»

Κ. Γούλα: Ενα σημαντικό θέμα με το οποίο ασχοληθήκαμε κατ’ εξοχήν αυτές τις μέρες στην Eπιτροπή αλλά και σε άλλα fora, είναι η βία και η προστασία των γυναικών και των κοριτσιών, που αποτελεί προτεραιότητά μας και στην Ελλάδα. Εχουμε δημιουργήσει ένα δίκτυο δομών με Πολιτικές Προστασίας των γυναικών, με Συμβουλευτικά Κέντρα, με Ξενώνες Κακοποιημένων Γυναικών και τη Γραμμή SOS 15900. Επίσης, μέσα από τη Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης παρέχεται η δυνατότητα σε γυναίκες που βγαίνουν από Ξενώνες Κακοποιημένων Γυναικών να πάρουν μια μοριοδότηση 40% για να βρουν εργασία. Επίσης, υπάρχει και μία άλλη πολιτική που συνδέεται με τη στέγαση και γίνεται προσπάθεια να χρηματοδοτηθούν γυναίκες που έχουν ολοκληρώσει την παραμονή τους σε έναν ξενώνα και μετά μπορούν να μπουν σε ένα πρόγραμμα για μία διετία ώστε να υπάρχει μία ενίσχυση και για μία στέγαση. Αντιλαμβανόμαστε ότι οι ξενώνες είναι μία προσωρινή προστασία που παρέχεται, για να μπορέσει μία γυναίκα να σταθεί στα πόδια της, σε συνδυασμό με ψυχολογική, συμβουλευτική και νομική υποστήριξη και να μπορέσει πάλι να αποτελέσει μέλος της κοινωνίας από την οποία έχει βίαια εκφύγει. Για όλα αυτά φροντίζουμε να έχουμε συνεργασίες και να παίρνουμε feed back από διεθνείς οργανισμούς. Συνεργαζόμαστε σε διάφορα προγράμματα και με την Υπατη Αρμοστεία και με την UNICEF. Πρόσφατα έχουμε παρουσιάσει έναν «οδηγό τσέπης» μαζί με τη UNICEF για το πώς αντιμετωπίζουμε μία γυναίκα, ένα παιδί ή και έναν άνδρα που έχει πέσει θύμα κακοποίησης.

«Ε.Κ.»: Η συμμετοχή των γυναικών σε δομές και όργανα λήψης αποφάσεων, εξακολουθεί να είναι ελλιπής. Πώς αντιμετωπίζετε αυτό το χάσμα;

Κ. Γούλα: Είναι πολύ σημαντικό να έχουμε γυναίκες στα κέντρα λήψης αποφάσεων και στην πολιτική εκπροσώπηση. Αυτό δεν γίνεται μόνο με ευχολόγιο. Εμείς σαν Γενική Γραμματεία κάνουμε συντονισμένες πολιτικές δράσεις μέσα από τα ΜΜΕ, τα συνέδρια και τα σεμινάρια σε συνεργασία με την Κεντρική Ενωση Δήμων Ελλάδος και το Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης. Οταν έχεις το 50% του πληθυσμού εκτός των κέντρων λήψεως αποφάσεων, κάτι δεν γίνεται καλά.

Ατυπη υπουργική συνάντηση ΕΕ για την ψηφιακή διάσταση της έμφυλης βίας υπο την Σουηδική προεδρία.

«Ε.Κ.»: Θα θέλαμε να αναφέρετε κάποιες από τις πιο σημαντικές παρουσιάσεις σας στα ΗΕ, που ανέδειξαν τις πολιτικές για την Ισότητα της χώρας μας.

Κ. Γούλα: Συμμετείχα σε υπουργική συζήτηση (round table), για τα αντικείμενα της αρμοδιότητάς μου, καθώς και σε τέσσερις διαδραστικές συζητήσεις με συναφή περιεχόμενα για την προστασία των δημοσιογράφων, την προστασία των γυναικών στο εργασιακό περιβάλλον και παρουσίασα ενώπιον αξιωματούχων ILO, εκπροσώπων του Στέιτ Ντιπάρτμεντ των ΗΠΑ και άλλων χωρών, τις εθνικές πολιτικές και την δέσμη όλων των δράσεων ενίσχυσης των γυναικών στο εργασιακό και οικονομικό περιβάλλον. Περαιτέρω συμμετείχα στη συζήτηση για την αντιμετώπιση των γυναικοκτονιών και σε πάνελ της UNESCO για προστασία των γυναικών. Μαζί με την Κολομβία και το IMS (International Media Support) μια από τις μεγαλύτερες διεθνείς Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, παρουσίασα το τι κάνει η χώρα μας στα πλαίσια της Γενικής Συνέλευσης με την απόφαση για την προστασία των δημοσιογράφων που προωθούμε επιτυχώς. Σημαντικό είναι, το ότι είχαμε διμερή συνάντηση της Ελλάδας με το UN Women, για τις διαδράσεις για τις γυναίκες και περαιτέρω ενίσχυση και διεύρυνση της διμερούς συνεργασίας, έχοντας ο UN Women στο μυαλό στοχευμένα τη χώρα μας, ως σημείο αναφοράς δικών τους δράσεων.

Παράλληλη εκδήλωση Ελλάδας UNESCO και συμμετοχή της Γενικής Γραμματέως κας Γούλα στην Ενοτητα :” Η ψηφιακή επανάσταση των φύλων η πρόσβαση στην πληροφόρηση και η έμφυλη βία στο διαδίκτυο”

Στην εκδήλωση που συνδιοργάνωσαν η Ελλάδα, η Κολομβία και το International Media Support, έκανα ειδική αναφορά στην ενίσχυση της ασφάλειας των γυναικών δημοσιογράφων, για τη διασφάλιση της προστασίας, της ασφάλειας και της ενίσχυσης της θέσης των δημοσιογράφων και άλλων επαγγελματιών των ΜΜΕ. Η ομάδα αυτή αποτελεί την πρώτη ομάδα συντονισμού για το συγκεκριμένο, που δημιούργησε χώρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Επιπλέον, αναφέρθηκα στην υπογραφή του μνημονίου για την ίδρυση Διεθνούς Κέντρου Εκπαίδευσης για την ασφάλεια των δημοσιογράφων και των επαγγελματιών των ΜΜΕ, που θα τελεί υπό την επιστημονική ευθύνη του εργαστηρίου ειρηνευτικής δημοσιογραφίας του τμήματος δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του ΑΠΘ και θα έχει έδρα Θεσσαλονίκη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΘΗΝΑ. Το κόμμα των Σπαρτιατών «κόπηκε» από τον Αρειο Πάγο και δεν θα συμμετάσχει στις επικείμενες ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου 2024.

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Πρακτορικά

Με την παρέλαση της Νέας Υόρκης την Κυριακή 14 Απριλίου, έκλεισε κι ο φετινός κύκλος των παρελάσεων για τη μεγάλη και τρανή ημέρα της κήρυξης της Επανάστασης του 1821 για τη λευτεριά της Ελλάδας από τους Τούρκους.

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

ΒΙΝΤΕΟ