x
 

Υγεία

Η καλύτερη θερμοκρασία για ύπνο σε ηλικιωμένους μεταξύ 70 και 74 βαθμών Φαρενάιτ

14 Σεπτεμβρίου 2023

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Οι ηλικιωμένοι κοιμούνται καλύτερα όταν οι θερμοκρασίες στην κρεβατοκάμαρά τους είναι μεταξύ 70 και 74 βαθμούς Φαρενάιτ και λιγότερο καλά όταν οι θερμοκρασίες είναι στην κλίμακα του 80, αν και μπορεί να υπάρχουν σημαντικές διακυμάνσεις μεταξύ των ατόμων, δείχνει νέα έρευνα.

«Διαπιστώσαμε ότι η πραγματική αιχμή του ύπνου  όπου είναι πιο ξεκούραστος- είναι μεταξύ 70 και 74», δήλωσε ο Αμίρ Μπανιασάντι (Amir Baniassadi), μεταδιδακτορικός ερευνητής στην Ιατρική Σχολή του Harvard και στο Ινστιτούτο Marcus για την Ερευνα Γήρανσης, και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης.

«Αν έπρεπε να προτείνουμε ένα βέλτιστο εύρος με βάση τα ευρήματά μας, κάτι που γενικά διστάζω να κάνω, θα έπρεπε να είναι 70 έως 74».

Ο Μπανιασάντι και οι συνεργάτες του ερευνητές ανακάλυψαν επίσης ότι η θερμοκρασία αρχίζει να παίζει «σημαντικό ρόλο» όταν είναι πάνω από τους 77 ή κάτω από τους 68, αν και τους ενδιέφερε κυρίως «τι συμβαίνει όταν γίνεται πιο ζεστό», είπε. Διαπίστωσαν πτώση 5 έως 10 τοις εκατό στην αποτελεσματικότητα του ύπνου όταν οι εσωτερικές θερμοκρασίες αυξήθηκαν από 77 σε 86 βαθμούς, είπε.

«Η συναίνεση μεταξύ των περισσότερων επιστημόνων είναι ότι οτιδήποτε μεγαλύτερο από 75 ή 80 είναι κακό για τον ύπνο και δυνητικά επιβλαβές για την υγεία», είπε ο Μπανιασάντι.

Η θερμότητα επηρεάζει τον ύπνο επειδή το σώμα σηματοδοτεί στον εγκέφαλο ότι είναι ώρα να αποκοιμηθεί μειώνοντας τη θερμοκρασία του πυρήνα του. Ο ύπνος σε ζεστό δωμάτιο το κάνει δύσκολο.

Τα ευρήματα, που δημοσιεύθηκαν πρόσφατα στο περιοδικό «Science of the Total Environment», υπογραμμίζουν τα συμπεράσματα των ειδικών στον ύπνο και το κλίμα ότι οι ζεστές νύχτες διαταράσσουν τον ύπνο και μπορούν να οδηγήσουν σε επιβλαβείς συνέπειες για την υγεία.

Η μελέτη διεξήχθη στην περιοχή της Βοστώνης μεταξύ Οκτωβρίου 2021 και Απριλίου 2023 και παρακολούθησε 50 συμμετέχοντες, 65 και άνω, ο καθένας για μια περίοδο 12 μηνών. Οι ερευνητές εγκατέστησαν περιβαλλοντικούς αισθητήρες στα υπνοδωμάτια των συμμετεχόντων, οι οποίοι παρακολουθούσαν τις νυχτερινές θερμοκρασίες και ζητούσαν από τους κοιμώμενους να φορούν μια ειδική οθόνη -ένα δαχτυλίδι- συνδεδεμένο με ένα έξυπνο κινητό.

Τα δαχτυλίδια μέτρησαν πόση ώρα κοιμούνται οι άνθρωποι, την αναλογία μεταξύ του ύπνου και του χρόνου που πέρασαν στο κρεβάτι και τις κινήσεις όπως το πέταγμα και το γύρισμα. Οι οθόνες κατέγραψαν επίσης την αναπνοή και τον καρδιακό ρυθμό και τις αποκλίσεις της θερμοκρασίας του σώματος από τη μια νύχτα στην άλλη.

Πηγή: «WP»

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ