x
 

Κοινωνία

Η κάνναβη ξεπερνά το αλκοόλ στις επιλογές των Αμερικανών

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Για πρώτη φορά στα χρονικά, η κάνναβη ξεπέρασε το αλκοόλ ως το καθημερινό αγαπημένο ναρκωτικό των Αμερικανών.

Το 2022 υπήρχαν 17,7 εκατομμύρια άνθρωποι που ανέφεραν ότι έκαναν χρήση κάνναβης είτε κάθε μέρα είτε σχεδόν κάθε μέρα, σε σύγκριση με 14,7 εκατομμύρια που ανέφεραν ότι έκαναν χρήση αλκοόλ με την ίδια συχνότητα, σύμφωνα με μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Addiction», η οποία ανέλυσε στοιχεία από την Εθνική Ερευνα των ΗΠΑ για τη Χρήση Ναρκωτικών και την Υγεία.

Ενώ πολύ περισσότεροι άνθρωποι πίνουν παρά κάνουν χρήση κάνναβης, η συχνή κατανάλωση αλκοόλ έχει γίνει ελαφρώς λιγότερο συνηθισμένη από ό,τι ήταν πριν από περίπου 15 χρόνια, σύμφωνα με τη μελέτη. Αλλά το ποσοστό των ανθρώπων στις ΗΠΑ που κάνουν συχνή χρήση κάνναβης έχει 15πλασιαστεί μέσα σε τρεις δεκαετίες από το 1992, όταν η καθημερινή χρήση κάνναβης είχε βρεθεί σε χαμηλά επίπεδα.

Η νομιμοποίηση της κάνναβης έχει επίσης επιταχυνθεί ραγδαία από τη δεκαετία του ’90. Το ναρκωτικό είναι πλέον νόμιμο για χρήση στην αναψυχή σε 24 πολιτείες και την Ουάσιγκτον, και για ιατρική χρήση σε 38 πολιτείες και την Ουάσιγκτον.

Η απότομη αύξηση της επικράτησης της χρήσης κάνναβης με υψηλή συχνότητα τις τελευταίες τρεις δεκαετίες μπορεί εν μέρει να αποδοθεί στην αυξανόμενη αποδοχή του ναρκωτικού, δήλωσε ο Τζόναθαν Π. Κόλκινς (Jonathan P. Caulkins), καθηγητής Δημόσιας Πολιτικής στο Heinz College του Πανεπιστημίου Carnegie Mellon.

Αρκετοί ειδικοί που δεν συμμετείχαν στην έρευνα δήλωσαν ότι τα ευρήματα της μελέτης είναι ανησυχητικά. Οσοι τάσσονται υπέρ της νομιμοποίησης της κάνναβης έχουν υποστηρίξει ότι η ευρεία διαθεσιμότητα του φαρμάκου θα απομακρύνει τους ανθρώπους από τα κακά του αλκοόλ, δήλωσε η Μπεατρίς Καρλίνι (Beatriz Carlini), ερευνήτρια αναπληρώτρια καθηγήτρια στο τμήμα Ψυχιατρικής του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον στο Σιάτλ.

Αλλά τα στοιχεία της μελέτης, τα οποία δείχνουν μόνο μια μικρή μείωση της συχνής χρήσης αλκοόλ, υποδηλώνουν ότι αυτό δεν συνέβη. «Είναι αποκαρδιωτικό», δήλωσε η ίδια.

Η Δρ Καρλίνι και άλλοι σημείωσαν ότι οι συγκεντρώσεις της THC, του ψυχοδραστικού συστατικού της μαριχουάνας, έχουν αυξηθεί δραματικά με την πάροδο των ετών.

Την τελευταία δεκαετία, η έρευνα έχει δείξει ότι η συχνή χρήση κάνναβης -και ιδιαίτερα η χρήση προϊόντων υψηλής δραστικότητας με επίπεδα THC μεγαλύτερα από 10 τοις εκατό- αποτελεί παράγοντα κινδύνου για την εμφάνιση σχιζοφρένειας και άλλων ψυχωτικών διαταραχών.

Ο κίνδυνος εμφάνισης ψυχωτικών συμπτωμάτων είναι υψηλότερος για όσους κάνουν χρήση κάνναβης πριν από την ηλικία των 25 ετών, για άτομα που κάνουν συχνή χρήση, για άτομα με γενετική προδιάθεση (για παράδειγμα, γονέας ή αδελφός με ψυχωτική διαταραχή) ή για άτομα που βίωσαν στρεσογόνα γεγονότα όπως κακοποίηση, φτώχεια ή παραμέληση κατά την παιδική ηλικία.

Στις πολιτείες που έχουν νομιμοποιήσει την κάνναβη για ψυχαγωγική χρήση, οποιοσδήποτε από 21 ετών και άνω μπορεί να την αγοράσει.

Η έρευνα δεν συνέλεξε πληροφορίες σχετικά με τις συγκεντρώσεις THC στα προϊόντα που αγόραζαν οι συχνοί χρήστες, ούτε σημείωσε πόσο συχνά οι ερωτηθέντες έκαναν χρήση κάνναβης κάθε μέρα.

Πηγή: «The New York Times»

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Ο πρόεδρος Μπάιντεν ανακοίνωσε την Τρίτη σαρωτικές νέες προστασίες για εκατοντάδες χιλιάδες μετανάστες που ζουν παράνομα στις Ηνωμένες Πολιτείες εδώ και χρόνια, αλλά είναι παντρεμένοι με Αμερικανούς πολίτες.

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αμερική

ΒΟΣΤΩΝΗ. Εκλέχτηκε την Παρασκευή 17 Μαΐου 2024 από τη Σύνοδο του Φαναρίου, ο Επίσκοπος Σασίμων Κωνσταντίνος (Μώραλης) Μητροπολίτης Ντένβερ, όπως άλλωστε ήταν αναμενόμενο και όπως είχε εξαγγείλει ο «Ε.

ΑΠΟΨΕΙΣ

Είδε συγχωριανούς του, που τους κρέμασαν στους φανοστάτες της πλατείας της Καλαμάτας.

Πολιτισμός

ΑΘΗΝΑ. Σε μία λαμπρή τελετή με άρωμα Ελλάδας και Γαλλίας παραδόθηκε η Ολυμπιακή Φλόγα το απόγευμα της Παρασκευής στην οικοδέσποινα των φετινών Ολυμπιακών Αγώνων.

ΒΙΝΤΕΟ