x
 

Οικονομία

«Η κατάλληλη περίοδος για επενδύσεις στην Ελλάδα» λέει ο CEO της FOS Group

03 Φεβρουαρίου 2024

ΑΘΗΝΑ. Για τις επενδυτικές ευκαιρίες που υπάρχουν στην Ελλάδα κυρίως στον τομέα του τουρισμού μίλησε στον «Ε.Κ.» ο Διευθύνων Σύμβουλος της FOS Group, Μανώλης Βλάχος.

Αναλυτικά η συνέντευξη έχει ως εξής:

«Ε.Κ.»: Γιατί είναι ελκυστικό μέρος για επενδύσεις στον τουρισμό η Ελλάδα ιδιαίτερα αυτή την περίοδο;

Μανώλης Βλάχος: Η Ελλάδα παρουσιάζει αρκετά χαρακτηριστικά που την καθιστούν ελκυστικό προορισμό για επενδύσεις στον τουρισμό, ειδικά αυτή την περίοδο. Ορισμένοι από τους κύριους λόγους είναι οι εξής:

 1. Φυσική ομορφιά: Η Ελλάδα διαθέτει φυσική ομορφιά, με καταπράσινες βουνοπλαγιές, υπέροχες παραλίες και κρυστάλλινα νερά. Αυτό το γοητευτικό τοπίο προσελκύει εκατομμύρια τουρίστες κάθε χρόνο.
 2. Πολιτιστική κληρονομιά: Η Ελλάδα έχει μια πλούσια πολιτιστική κληρονομιά, με αρχαιολογικούς χώρους, μνημεία και μουσεία που τραβούν το ενδιαφέρον. Η ιστορία, η μυθολογία και ο πολιτισμός της Ελλάδας αποτελούν πηγή έμπνευσης για τουρίστες από όλο τον κόσμο.
 3. Ευνοϊκό κλίμα επιχειρηματικότητας: Η Ελλάδα έχει λάβει μέτρα για τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, μειώνοντας γραφειοκρατικά εμπόδια και προσφέροντας οικονομικά κίνητρα για την ίδρυση επιχειρήσεων.
 4. Τουριστική υποδομή: Η Ελλάδα έχει αναβαθμίσει την τουριστική της υποδομή, με σύγχρονα ξενοδοχεία, θέρετρα, εστιατόρια και υπηρεσίες υψηλής ποιότητας.
 5. Απήχηση στον διεθνή τουρισμό: Η Ελλάδα αποτελεί δημοφιλή προορισμό για τουρίστες από όλο τον κόσμο, με αυξητικές τάσεις στον αριθμό των επισκεπτών.

Ο συνδυασμός αυτών των παραγόντων καθιστά την Ελλάδα ελκυστική προοπτική για επενδύσεις στον τουριστικό τομέα αυτή την περίοδο.

«Ε.Κ.» H κυβέρνηση πώς μπορεί να συμβάλει ώστε το επενδυτικό κλίμα να γίνει ακόμα καλύτερο;

Μ. Βλάχος: Η κυβέρνηση μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση του επενδυτικού κλίματος στον τουριστικό τομέα με την υιοθέτηση των παρακάτω μέτρων:

 1. Απλοποίηση της γραφειοκρατίας: Η κυβέρνηση θα πρέπει να επιδιώξει την απλούστευση των διαδικασιών για την ίδρυση και τη λειτουργία νέων επιχειρήσεων στον τουριστικό τομέα. Αυτό περιλαμβάνει τη μείωση των αδειοδοτήσεων, την ταχύτερη έκδοση αδειών και την απλοποίηση των φορολογικών διαδικασιών.
 2. Δημιουργία φορολογικών κινήτρων: Η κυβέρνηση μπορεί να παρέχει φορολογικά κίνητρα για την επένδυση στον τουριστικό τομέα, όπως μειωμένους φόρους εισοδήματος, απαλλαγή από τον ΦΠΑ για ορισμένες επενδύσεις ή ειδικά καθεστώτα φοροαπαλλαγής για νέες επιχειρήσεις.
 3. Ενίσχυση της εκπαίδευσης και της επαγγελματικής κατάρτισης: Η κυβέρνηση μπορεί να επικεντρωθεί στη βελτίωση της εκπαίδευσης και της επαγγελματικής κατάρτισης στον τομέα του τουρισμού. Αυτό μπορεί να γίνει μέσω της ανάπτυξης ειδικών προγραμμάτων εκπαίδευσης, της προώθησης συνεργιών με ακαδημαϊκά ιδρύματα και της παροχής επιδοτήσεων για την επαγγελματική κατάρτιση του προσωπικού στον τομέα.
 4. Προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης: Η κυβέρνηση θα πρέπει να εστιάσει στην προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης στον τουριστικό τομέα. Αυτό συμπεριλαμβάνει την προστασία του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος, την προώθηση της τοπικής και της βιομηχανικής παραγωγής και την ενθάρρυνση της χρήσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
 5. Προώθηση του πολιτισμού και της εικόνας της χώρας: Η κυβέρνηση μπορεί να επενδύσει στην προώθηση του ελληνικού πολιτισμού, της τέχνης και της εικόνας της χώρας στο εξωτερικό.

«Ε.Κ.»:  Το διεθνές περιβάλλον (οι πόλεμοι σε Γάζα και Ουκρανία κ.τ.λ.) είναι κάτι που πρέπει να μας απασχολεί;

Μ. Βλάχος: Αναμφίβολα, το διεθνές περιβάλλον και οι συγκρούσεις που συμβαίνουν σε διάφορες περιοχές του κόσμου θα πρέπει να μας απασχολούν. Υπάρχουν αρκετοί λόγοι που αντικατοπτρίζουν αυτή τη σημασία.

Καταρχάς, το παγκόσμιο περιβάλλον είναι αμοιβαία συνδεδεμένο και διακινδυνεύει να επηρεαστεί από τις διεθνείς αναταραχές. Οι πόλεμοι και οι συγκρούσεις μπορούν να οδηγήσουν σε ανθρωπιστικές καταστάσεις, μεταναστευτικές κρίσεις, οικονομικές διαταραχές και εξαθλίωση, που απειλούν την ευημερία και την ασφάλεια των ανθρώπων.

Επιπλέον, η συμμετοχή στη διεθνή κοινότητα μας δίνει την ευκαιρία να επηρεάσουμε τις εξελίξεις και να συμβάλουμε στην ειρήνη και τη σταθερότητα. Οι αξίες μας και οι διεθνείς δεσμεύσεις δείχνουν ότι είμαστε υπεύθυνοι για τη δημιουργία ενός κόσμου όπου η ειρήνη, η δικαιοσύνη και η αλληλεγγύη έχουν προτεραιότητα.

«Ε.Κ.»: Πώς μπορείτε εσείς να βοηθήσετε έναν επίδοξο επενδυτή να κάνει τις σωστές κινήσεις;

Μ. Βλάχος: 1. Ερευνα αγοράς: μπορούμε να παρέχουμε σε βάθος έρευνα και ανάλυση αγοράς σε διάφορους κλάδους και τομείς. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει τρέχουσες τάσεις, προοπτικές του κλάδου, ανάλυση ανταγωνισμού και άλλα σχετικά δεδομένα που μπορούν να βοηθήσουν στη λήψη τεκμηριωμένων επενδυτικών αποφάσεων.

 1. Εκτίμηση κινδύνου: αξιολόγηση των κινδύνων που σχετίζονται με συγκεκριμένες επενδυτικές ευκαιρίες. Μέσω της ανάλυσης δεδομένων και των ιστορικών μετρήσεων απόδοσης, μπορώ να παρέχω πληροφορίες για πιθανούς κινδύνους και να βοηθήσω στην αξιολόγηση της αναλογίας κινδύνου – ανταμοιβής για μια συγκεκριμένη επένδυση.
 2. Επενδυτικές στρατηγικές: ανάπτυξη και αξιολόγηση επενδυτικών στρατηγικών προσαρμοσμένων στους επενδυτικούς στόχους και τον χρονικό ορίζοντα του επενδυτή. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει στρατηγικές διαφοροποίησης, κατανομή περιουσιακών στοιχείων και άλλες επενδυτικές τακτικές για τη βελτιστοποίηση των αποδόσεων και τη διαχείριση του κινδύνου.
 3. Δέουσα επιμέλεια: διεξαγωγή της δέουσας επιμέλειας για πιθανές επενδυτικές ευκαιρίες, συμπεριλαμβανομένης της αξιολόγησης της οικονομικής κατάστασης των εταιρειών ή των ακινήτων, της αξιολόγησης των ομάδων διαχείρισης και του ελέγχου λειτουργικών πτυχών για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας της επένδυσης.
 4. Χρηματοοικονομική ανάλυση: εργαλεία και μετρήσεις χρηματοοικονομικής ανάλυσης για να βοηθήσουμε τους επενδυτές να αξιολογήσουν την οικονομική απόδοση των εταιρειών, συμπεριλαμβανομένων των δεικτών κερδοφορίας, των δεικτών ρευστότητας και των μετρήσεων αποτίμησης για να καθοδηγήσουν τις επενδυτικές αποφάσεις.
 5. Παρακολούθηση απόδοσης: παρακολούθηση της απόδοσης των επενδύσεων παρέχοντας δεδομένα αγοράς σε πραγματικό χρόνο, δείκτες απόδοσης και εργαλεία παρακολούθησης χαρτοφυλακίου για να παραμείνουν ενημερωμένοι για τις επενδυτικές τους θέσεις.
 6. Ανάλυση Σεναρίου: ανάλυση σεναρίων και προσομοίωση ακραίων καταστάσεων για πιθανές επενδύσεις και αξιολόγηση των διαφορετικές συνθηκών της αγοράς και πως μπορούν να επηρεάσουν την απόδοση της επένδυσης.

«Ε.Κ.»:  Στους  ομογενείς που θέλουν να κάνουν μια επένδυση στη γενέτειρά τους τι θα λέγατε;

Μ. Βλάχος: Οταν σκέφτεστε να κάνετε μια επένδυση στη γενέτειρά σας, είναι σημαντικό να λάβετε υπόψη σας τους παρακάτω παράγοντες:

 1. Ερευνα και αξιολόγηση: Αρχικά, πρέπει να ερευνήσετε και να αξιολογήσετε τις επενδυτικές ευκαιρίες στη γενέτειρά σας. Αυτό περιλαμβάνει την εκτίμηση της οικονομικής κατάστασης, της πολιτικής σταθερότητας και των νομικών πλαισίων της χώρας.
 2. Τοπική γνώση: Εάν δεν έχετε προσωπική εμπειρία στη γενέτειρά σας, μπορεί να είναι χρήσιμο να αποκτήσετε τοπική γνώση. Συμβουλευτείτε τοπικούς επαγγελματίες, όπως δικηγόρους, λογιστές ή επενδυτικούς συμβούλους, που θα σας βοηθήσουν να κατανοήσετε τους τοπικούς κανονισμούς, το φορολογικό πλαίσιο και τις επιχειρηματικές συνθήκες.
 3. Πολυποικιλότητα επενδύσεων: Είναι σημαντικό να διαφοροποιήσετε το ρίσκο της επένδυσής σας συμπεριλαμβάνοντας διάφορους τομείς ή κλάδους, αντί να επενδύσετε σε έναν μόνο τομέα.
 4. Υπολογισμός κινδύνου: Κάθε επένδυση συνεπάγεται κίνδυνο. Θα πρέπει να λάβετε υπόψη σας τη δυνατότητα απώλειας κεφαλαίου και να είστε προετοιμασμένοι για αυτήν την πιθανότητα.
 5. Συνεργασία με επαγγελματίες: Συνεργαστείτε με έναν έμπειρο επαγγελματία, όπως επενδυτικό σύμβουλο ή οικονομολόγο, που θα σας βοηθήσει να αξιολογήσετε τις επενδυτικές ευκαιρίες, να κατανοήσετε τους ενδεχόμενους κινδύνους και να διαχειριστείτε την επένδυσή σας.

Website: www.fos.group Email: [email protected]

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΘΗΝΑ. Την πρόθεσή του να παραμείνει στο κόμμα ακόμα κι αν χάσει στις εκλογές, τις οποίες προσδιόρισε για τις 10 Μαρτίου, εξέφρασε το βράδυ του Σαββάτου ο Στέφανος Κασσελάκης, κατά τη διάρκεια της σύντομης παρέμβασής του ,την 3η ημέρα του 4ου συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ, ακολουθώντας στο βήμα την Ολγα Γεροβασίλη που λίγο πριν είχε ανακοινώσει την υποψηφιότητά της για την προεδρία.

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ