x
 

Συνεργάτες

Η καταπίεση της Πολιτικής Ορθότητας

Υπήρξε σίγουρα ένας χρόνος, το 2020, που εάν μου επιτραπεί να χρησιμοποιήσω μια εκλαϊκευμένη έκφραση, θα έλεγα «μας άλλαξε τα φώτα». Εκτός από την ύπουλη, ύποπτη και αδηφάγο επιδρομή του κορωνοϊού σε όλα τα μήκη και πλάτη της οικουμένης, και με ολόκληρη την επιστημονική και ιατρική οικογένεια να προσπαθεί να βρει, απεγνωσμένα, λύσεις, γευθήκαμε ανεπανάληπτες εμπειρίες. Και περισσότερο θα εστιάσω τον συλλογισμό μου στα μαθήματα πολιτικής συμπεριφοράς και πολιτικής ορθότητας.

Η πόλωση και ο φανατισμός είναι οι μεγαλύτεροι εχθροί του διαλόγου και επιτρέπουν δημαγωγούς που εμφανίζονται στο πολιτικοκοινωνικό προσκήνιο, ως «ηγέτες», να μονοπωλούν και να σπείρουν διχόνοια και διαστρεβλωμένες ιδεολογικές αντιλήψεις εν μέσω τραγικών στιγμών, και που είναι μάλλον εύκολο να χειραγωγήσουν τους απλούς πολίτες που πέφτουν θύματα σε ένα επικίνδυνο προσηλυτισμό.

Το αποτέλεσμα αυτής της φρικτής και απαράδεκτης ατμόσφαιρας προβιβάζει την «πολιτική ορθότητα», δηλαδή τη συνεχή επιφυλακή μην τυχόν και πει κάποιος κάτι που ίσως προσβάλλει κάποιου άλλου την οντότητα ή την ιδεολογία, σε έναν αόρατο «μπαμπούλα» που καραδοκεί να πλήξει και να δημιουργήσει πολλά και δυσάρεστα αποτελέσματα. Κατά συνέπεια, εδώ αποχαιρετάμε εκ του μακρόθεν την ευχέρεια και το δικαίωμα, που με τόσες θυσίες καταφέραμε, δηλαδή της ελευθερίας του λόγου, και επιστρέφουμε πίσω σε πιο σκοτεινές περιόδους.

Ο γράφων αυτές τις σκέψεις, σε συνεργασία με τον σύμβουλο έκδοσης αυτής της εφημερίδας, που ευγενικά μου παρέχει το βήμα, και πρώην υφυπουργό της παρούσας κυβέρνησης, κ. Αντώνη Διαματάρη, μαζί με άλλους συμπατριώτες, είμασταν μαχητές ενάντια στη δικτατορία σε μια πολύ σκοτεινή περίοδο για την πατρίδα μας. Φοιτητές στο πανεπιστήμιο εδώ στη Νέα Υόρκη, και χωρίς να ανήκουμε σε κάποιο ιδεολογικό ή κομματικό χώρο, δώσαμε τη δική μας μάχη για την επαναφορά της δημοκρατίας και της ελευθερίας στη γενέτειρα.

Σήμερα, μετά από μια δοκιμασία που υπέστη η μεγάλη αυτή χώρα με την άφιξη του 2021, είδαμε σκηνές που έκαναν τον γύρο του κόσμου και έδειξαν μια Αμερική που υποβιβάστηκε σε σχέση με τα ιδανικά της. Μολαταύτα, μετά από μία εφήμερη κατάσταση χάους και αναρχίας επικράτησε το μεγαλείο του αμερικανικού συντάγματος. Υπήρξαν ως γνωστόν και απώλειες που ευελπιστώ να γίνουν μάθημα ιστορίας σ’ αυτή τη χώρα.

Παρ’ όλες αυτές τις δοκιμασίες και μια κάποια ηρεμία που έχει επέλθει πρόσφατα – η συντηρητική αυτή επίδραση της πολιτικής ορθότητας (political correctness), καταπιέζει την ελεύθερη ανταλλαγή απόψεων που έστω και εάν εκφράζουν ενίοτε διγνωμία, θα μπορούσαν να συμβάλλουν σε έναν εποικοδομητικό διάλογο παρέχοντας το βήμα σε οποιονδήποτε φορέα χωρίς καμία πολιτική ή κοινωνική «παρενόχληση». Αντιθέτως, αυτό που συναντάται συνήθως, ακόμα και στις μικρές και «φιλικές» παρέες, είναι ο κίνδυνος να χαρακτηρισθεί κάποιος ή φασίστας, ή τραμπικός, ή αριστερός, ή κομμουνιστής, κ.τ.λ. Δηλαδή, εάν κάποιος εκφράσει κάτι διαφορετικό ή κάτι ανεξάρτητο και δεν συμφωνήσει απόλυτα με τον συνομιλητή ή το κατεστημένο, όποιο και εάν είναι αυτό, κινδυνεύει να στιγματισθεί.

Ας μη ξεχνάμε ποτέ ότι η καταπίεση, ή ο φασισμός για να είμαστε πιο σαφείς, μπορεί και έχει προέλθει επανειλημμένα και από τα δεξιά και από τα αριστερά, τελεία και παύλα. Δεν μπορεί να είναι όλα μαύρα ή άσπρα, υπάρχουν και άλλα αποδεκτά και ενδιάμεσα χρώματα. Η ελεύθερη ανταλλαγή σκέψεων, εφ’ όσον αυτή δεν εκφράζει βία και παράνομα υπονοούμενα, θα πρέπει να είναι αποδεκτή εάν θέλουμε να λέμε ότι ζούμε σε μια ελεύθερη και δημοκρατική κοινωνία. Άλλωστε, είναι αυτή η ανταλλαγή σκέψεων που μας δίνει την ευκαιρία να μάθουμε κάτι – έστω και εάν έχουμε μια τελείως διαφορετική άποψη.«Οικήιον ελευθερίης παρρησίη» Δημόκριτος – που σημαίνει «Γνώρισμα της ελευθερίας είναι η παρρησία (ελεύθερη έκφραση γνώμης)».

Όταν λοιπόν υπερηφανευόμαστε με στόμφο για τις διδαχές του ελληνικού πολιτισμού, και δη της δημοκρατίας, καλό θα είναι να υπενθυμίζουμε αλλήλους ότι αυτό απαιτεί και την ανάλογη συμπεριφορά και ανοχή στην αντίθεση του λόγου, σκεπτόμενοι πάντοτε ότι η «θέση» ενάντια στην «αντίθεση» είναι πολύ πιθανό να επιφέρει μια πολύ συμβατή και αποδεκτή «σύνθεση». Η ελεύθερη έκφραση και ανταλλαγή απόψεων είναι ένα προνόμιο που τόσοι αγώνες και θυσίες έγιναν για να το έχουμε και κατά την ταπεινή μου άποψη θα ήταν λυπηρό και άδικο να την πατάξουμε εν’ ονόματι της πολιτικής ορθότητας.

* Ο Δρ. Πάνος Σταυριανίδης είναι επιχειρηματίας, Δρ Κοινωνιολογίας, Ομογενειακός Εθελοντής

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Καλημέρα από την Αθήνα που.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ