x
 

Πολιτική

Το γκρέμισμα της αυτοκρατορίας του Τραμπ θα ήταν εξαίρεση κατά την εφαρμογή του νόμου περί απάτης της Νέας Υόρκης

29 Ιανουαρίου 2024

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Μέσα σε λίγες μέρες, ο Ντόναλντ Τραμπ θα μπορούσε ενδεχομένως να έχει την «διάλυση» της εκτεταμένης αυτοκρατορίας του στον τομέα των ακινήτων για επαναλαμβανόμενες παραποιήσεις σχετικά με τις οικονομικές καταστάσεις στους δανειστές, προσθέτοντάς τον σε μια σύντομη λίστα εμπόρων απάτης, απατεώνων και άλλων που έχουν χτυπηθεί με την τελική τιμωρία για παραβίαση του ισχυρού νόμου της Νέας Υόρκης κατά της απάτης.

Μια ανάλυση του «Associated Press» για σχεδόν 70 χρόνια αστικών υποθέσεων βάσει του νόμου, έδειξε ότι μια τέτοια ποινή έχει επιβληθεί μόνο δώδεκα προηγούμενες φορές και η περίπτωση του Τραμπ ξεχωρίζει με σημαντικό τρόπο: Είναι η μόνη μεγάλη επιχείρηση που έφτασε να απειλείται με διακοπή λειτουργίας χωρίς εμφανή θύματα και μεγάλες απώλειες.

Οι δικηγόροι της πολιτείας στην πολύμηνη πολιτική δίκη του Τραμπ υποστήριξαν ότι οι αρχές του ευ αγωνίζεσθαι στις επιχειρήσεις αρκούν και μόνο για να δικαιολογήσουν μια σκληρή ποινή, αλλά ακόμη και αυτοί δεν ζητούν την προοπτική εκκαθάρισης των επιχειρήσεων και των περιουσιακών του στοιχείων από τον δικαστή. Και ορισμένοι νομικοί εμπειρογνώμονες ανησυχούν ότι εάν ο δικαστής κάνει τα πάντα για να τιμωρήσει τον πρώην πρόεδρο με αυτό το χειρότερο σενάριο, θα μπορούσε να διευκολύνει τα δικαστήρια να εξαλείψουν εταιρείες στο μέλλον.

«Αυτή είναι βασικά μια θανατική ποινή για μια επιχείρηση», είπε ο καθηγητής Νομικής του Πανεπιστημίου Κολούμπια, Ερικ Τάλεϊ (Eric Talley).Η ανασκόπηση του «Αssociated Press» για σχεδόν 150 αναφερόμενες περιπτώσεις από τότε που ψηφίστηκε το καταστατικό της Νέας Υόρκης για την «επαναλαμβανόμενη απάτη» (repeated fraud), το 1956,έδειξε ότι σχεδόν κάθε προηγούμενη φορά που μια εταιρεία αφαιρούνταν, τα θύματα και οι απώλειες ήταν βασικοί παράγοντες. Οι πελάτες είχαν χάσει χρήματα ή είχαν αγοράσει ελαττωματικά προϊόντα ή δεν έλαβαν ποτέ παραγγελθείσες υπηρεσίες, αφήνοντάς τους εξαπατημένους και θυμωμένους.

Στην περίπτωση του Τραμπ, η εταιρεία του σταμάτησε να στέλνει υπερβολικά οικονομικά μεγέθη σχετικά με την καθαρή του περιουσία στη Deutsche Bank και σε άλλους τουλάχιστον πριν από δύο χρόνια, αλλά ένας επιθεωρητής που διορίστηκε από το δικαστήριο σημείωσε ότι αυτό έγινε μόνο μετά τη μήνυσή του και ότι άλλα οικονομικά έγγραφα συνέχισαν να περιέχουν λάθη και παραποιήσεις.

Και παρόλο που η τράπεζα πρόσφερε στον Τραμπ χαμηλότερα επιτόκια επειδή είχε συμφωνήσει να εγγυηθεί προσωπικά τα δάνεια με δικά του χρήματα, δεν είναι σαφές πόσο καλύτερα ήταν τα επιτόκια λόγω των διογκωμένων μεγεθών. Η τράπεζα δεν παραπονέθηκε ποτέ και δεν είναι σαφές πόσα έχασε, αν μη τι άλλο. Τραπεζικοί υπάλληλοι που κλήθηκαν να καταθέσουν δεν μπορούσαν να πουν με βεβαιότητα εάν η προσωπική δήλωση αξίας του Τραμπ είχε κάποια επίδραση στα επιτόκια.

Αυτό δημιουργεί ένα φρικτό προηγούμενο», είπε ο Ανταμ Λάιτμαν Μπέιλι (Adam Leitman Bailey), δικηγόρος ακινήτων στη Νέα Υόρκη που κάποτε μήνυσε επιτυχώς ένα κτίριο διαμερισμάτων Τραμπ για παραπλανητική περιγραφή των πωλήσεων για να δελεάσει αγοραστές. Ωστόσο, ο καθηγητής Νομικής του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν, Γουίλιαμ Τόμας αναρωτήθηκε, «ποιος υπέφερε εδώ; Δεν έχουμε δει μακρύ κατάλογο θυμάτων».

Πηγή: «Associated Press»

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ